Skoči na vsebino
Park Delavnice

Po poteh medvrstne komunikacije

15. marca 2021 ob 17:00


Izkustvena delavnica na prostem za otroke 8-13 v Lokal Patriotu, Novo mesto

Delavnica, vodena preko sistema silent disco (prenosni FM oddajnik kratkega dosega in slušalke z vgrajenim FM sprejemnikom): spoznajmo zvočni svet živali, odkrivajmo različne načine zvočnega sporazumevanja ter raziskujemo, na kakšne načine vse ustvarjajo živali.

Udeleženke_ci skozi doživljajsko delavnico odkrivajo zvočni svet različnih živali. Aktivno poslušanje je spodbujeno z vprašanji, nadgrajeno pa s podajanjem novih informacij preko zanimivih, aktivacijskih nalog. Tekom delavnice udeleženke_ci spoznavajo razlike med zvočno komunikacijo in zvočno ustvarjalnostjo različnih živalskih vrst ter se sprašujejo o tem, kaj živali sporočajo, zakaj komunicirajo in kdaj lahko njihove zvoke razumemo  kot izraz zvočne ustvarjalnosti. Se lahko tudi ljudje sporazumevamo z drugimi živalmi preko zvoka? Lahko z njimi ustvarjamo zvočno umetnost? Udeleženke_ci delavnice spoznajo pionirje s področij medvrstne komunikacije in medvrstne umetnosti – kako je Jim Nollman kitom igral blues in kaj je skozi desetletja snemanja in poslušanja istih habitatov ugotovil Bernie Krause, začetnik zvočne ekologije. Udeleženke_ci so spodbujene_i k razmišljanju o živalih kot posameznicah_kih ter prevpraševanju ustaljenih načinov mišljenja o njihovem življenju, socialnih stikih in ustvarjanju. Delavnica je izjemno zanimiva tudi za starše, zato lepo vabljeni!

Prijave

Obvezna predhodna prijava: borut.pelko@lokalpatriot.si
Oprema: vremenu primerna obleka in obutev

Zbirno mesto: MC Oton, Župančičevo sprehajališče 1, Novo mesto

Avtorja delavnice
Uršek Slivšek

Diplomirani psiholog (Leiden University, Nizozemska), ima izkušnje na področjih raziskovanja, ustvarjanja, kognicije, učenja, pedagogike in aktivizma. Bil je večletni sodelavec pri mladinskih organizacijah (Družbeno Integrirani, Zveza prijateljev mladine Moste-Polje), športnihdruštvih (ŠD Riba, PK Ilirija, Aquamania) in akademskih organizacijah (Leiden University Pride, LU Green Office). Vodil je delavnice za otroke s posebnimi potrebami, otroke iz socialno ogroženih družin in marginaliziranih skupin. Pri svojem delu izhaja iz etičnih načel solidarnosti in razumevanja psiholoških dejavnikov na posameznikov razvoj.

Katarina Radaljac

Aktivist_ka in magiste_ra muzikologije, svoje raziskovanje posveča glasbi nečloveških živali in interakcijami z njimi – pri tem povezuje različna znanstvena in umetniška področja kot so zoomuzikologija, aplikativna etnomuzikologija, medvrstna umetnost, človeško-živalske študije, etika živali in druga. V letu 2019 je uspešno kuriral_a prvo edicijo čezvrstnega glasbenega cikla – animotMUZIK, v januarju 2021 pa še njegovo drugo edicijo.

Kolofon

Kreatorja delavnice in mentorja Katarina Radaljac in Uršek Slivšek
Koordinatorica pedagoških vsebin Irena Pivka
Tehnični vodja Brane Zorman
Ilustracija Nea Likar
Produkcija Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2021