Skoči na vsebino
Nova Dogodki

(re)programiranje: Energija / Lahko popravimo podnebje?

19. aprila 2021 ob 19:00


Serija spletnih predavanj (re)programiranje

 https://aksioma.org/reprogramming/sl/

 

Holly Jean Buck ve, da imamo tehnologijo za obnovo Zemlje in popravilo podnebja. V After Geoengineering se s perspektive tako najboljšega kot najslabšega scenarija poglobi v zamišljanje, razvoj ter uporabo taktik in shem za namerno poseganje v okolje – vključno z uravnavanjem sončnega sevanja in odstranjevanjem ogljikovega dioksida iz ozračja. Najpomembneje je, da holistično, integrirano razume ekološke sisteme in predlaga nove družbene formacije, potrebne, da jih implementiramo, se lotimo blaženja in vodimo sheme, ki prepoznavajo razlikovalno ranljivost ruralnih, obubožanih in staroselskih populacij.

Holly Jean Buck je podoktorska raziskovalka na Inštitutu za okolje in sonaravnost univerze UCLA. Zanima jo, kako se skupnosti lahko vključijo v snovanje nastajajočih okoljskih tehnologij. Deluje na presečišču okoljske sociologije, mednarodnega razvoja ter znanstvenih in tehnoloških študij. V njenem raznolikem raziskovanju jo med drugim zanimajo agroekologija, ogljično kmetovanje, nove energetske tehnologije, umetna inteligenca in obnova kalifornijskega jezera Salton Sea.

Njena knjiga After Geoengineering: Climate Tragedy, Repair, and Restoration obravnava najboljši scenarij odstranjevanja ogljikovega dioksida. Nedavno je souredila knjigo Has It Come to This? The Promises and Perils of Geoengineering on the Brink, ki je izšla pri Rutgers University Press in v kateri misleci, strokovnjaki in aktivisti s področij, ki segajo od sociologije in geografije do etike in staroselskih študij, obravnavajo možnosti za demokratično podnebno upravljanje.

👉 https://www.geo.design

Priporočeno branje:

[Knjiga]: After Geoengineering: Climate Tragedy, Repair, and Restoration

[Članek]: It is time to talk about Solar Geoengineering

[Predavanje]: On Collaborative Geoengineering

Pogovor bo potekal v angleščini.
Udeležba je brezplačna, registracije ni.

Organizacija: Aksioma v sodelovanju s Kinom Šiška in v okviru KonS platforme