Skoči na vsebino
Nova Dogodki

(re)programiranje: Oblak

20. septembra 2021 ob 19:00


Serija spletnih predavanj (re)programiranje

Vse ni povezano

Gostja šestega srečanja je Joana Moll.

Digitalne platforme so naredile posel iz tega, da so nas odstranile iz naših resničnih skupnosti in jih zamenjale s simulacijo povezave, ki obstaja le kot direktorij na ogromnem strežniku, imenovanem Oblak. Slednji je algoritmično ustvarjen iz podobnih okusov, osovraženih stvari ter zamer in zasnovan kot stroj za ekstrakcijo podatkov in vsebnik za ciljano oglaševanje, prilagojeno za maksimiranje uporabniške kompulzivne potrebe in dobička podjetja. Njegov izjemen uspeh nas ni le ločil od naših naravnih habitatov, pač pa te tudi uničuje. Joana Moll preučuje dejanski okoljski in družbeni učinek Oblaka in industrije ekstrakcije podatkov, tako da računa, koliko CO2 Oblak rigne v atmosfero vsakič, ko leno poguglamo ime igralca, ali koliko svobode se odpovemo vsakič, ko podrsamo levo na Tinderju.

Joana Moll je umetnica in raziskovalka, ki živi in dela v Barceloni in Berlinu. V svojem delu kritično preiskuje, kako postkapitalistične pripovedi vplivajo na alfabetiziranje strojev, ljudi in ekosistemov. Glavne teme njenega raziskovanja so med drugim materialnost interneta, nadzor, družbeno profiliranje in vmesniki.

Svoja dela je predstavila v uglednih institucijah, muzejih in na univerzah ter festivalih po svetu, kot so beneški bienale, MAXXI, MMOMA, Laboral, CCCB, ZKM, Bozar, Naravoslovni muzej v Berlinu, Avstrijski muzej uporabne umetnosti (MAK), Ars Electronica, HEK, Photographer’s Gallery, Korean Cultural Foundation Center, Chronus Art Center, Univerza Rutgers, Univerza v Cambridgeu, Goldsmiths London, Univerza v New Yorku, Univerza v Georgetownu, Univerza v Illinoisu, Univerza Concordia, Universitat Autònoma de Barcelona, ETH Zürich, École d'Art d'Aix en Provence, British Computer Society, The New School, CPDP 2019, Transmediale, FILE in ISEA. Je soustanoviteljica Critical Interface Politics Research Group pri centru HANGAR (Barcelona) in Institute for the Advancement of Popular Automatisms. Trenutno je gostujoča predavateljica na Universität Potsdam in Escola Superior d’Art de Vic.

Priporočeno gradivo

[Esej]: Deep Carbon

[Instalacija]: CO2GLE

[Pogovor]: An Autopsy of Online Love, Labour, Surveillance and Electricity/Energy

Pogovor bo potekal v angleščini. Udeležba je brezplačna, registracije ni.

(re)programiranje

Znašli smo se na eksistenčnem razpotju: ali naj zmote razsvetljenstva pripeljemo do njihovega biološkega konca ali pa razvijemo magične zmožnosti za samoobnovo?

Ob deseti obletnici programa Taktike & praksa Aksioma predstavlja festival pogovorov (re)programiranje – Strategije za samoregeneracijo, ki bo gostil mislece svetovnega formata v diskusijah o aktualnih tematikah, od infrastrukture in energije do skupnosti in umetne inteligence. Osem spletnih pogovorov, ki bodo potekali vsak tretji ponedeljek v mesecu, bo kurirala in vodila novinarka in pisateljica Marta Peirano.

Aksioma v sodelovanju s Kinom Šiška in v okviru KonS – Platforme za sodobno raziskovalno umetnost.