Skoči na vsebino
Nova Dogodki

Sanela Jahić: Pogled od nikoder

25. januarja 18:00 - 8. februarja 2023 18:00


Aksioma

Projekt Sanele Jahić raziskuje, kako je družbeno uporabljeno tehnološko orodje ne le neposredno prepleteno z nerazrešenimi krivicami našega trenutnega sistema, pač pa dejansko pospešuje prehod k avtoritarizmu, ki je prisoten v tehnološki industriji sami, v politiki različnih držav in institucij in v vzponu skrajno desnih političnih gibanj.

Umetnica preučuje politične odmeve umetne inteligence, saj ta nudi večjo družbeno učinkovitost prek dejanj ločevanja in segregacije. Tarče obsežnega digitalnega nadzora in algoritmične optimizacije so tipično »okolja z malo pravicami«, kjer so pričakovanja politične odgovornosti in transparentnosti nizka. Ti prostori se uporabljajo za vpeljavo avtomatizacije procesov in napovedno analitiko, pri čemer krepijo ranljivosti, ki izvirajo iz dolgoletnih socialnih politik, povečujejo neoliberalne neenakosti in pospešujejo različne razsežnosti nekropolitike.

Kot protiakcija temu so predstavljene kolektivne prakse samoorganizacije, kjer slabši družbeni in politični položaj porodi solidarnost ne glede na razlike in onkraj modelov algoritmične vladavine.

Razstava bo na ogled v projektnem prostoru Aksioma (Komenskega 18, Ljubljana) do 8. februarja 2023 od torka do petka med 12.00 in 18.00. 

Sanela Jahić (1980, Kranj) je leta 2008 končala študij slikarstva na ALUO v Ljubljani. V letu 2010 je kot štipendistka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije končala podiplomski študij mednarodne smeri ”Umetnost v javnem prostoru in nove umetniške strategije” na Bauhaus Univerzi v Weimarju. Kot intermedijska umetnica gradi tehnološko podprte kinetične objekte in naprave. Njena umetniška praksa pogosto vključuje sodelovanje s strokovnjaki za strojništvo, avtomatizacijo, programsko opremo in elektroniko. Živi in dela v Škofji Loki. Svoja dela je predstavila na več razstavah v Sloveniji in tujini.

Kolofon:
Avtorica: Sanela Jahić
Tehnični vodja: Andrej Primožič
Avtor teksta: Dan McQuillan
Vizualna podoba in grafično oblikovanje: Jaka Neon
3D animacija: Toni Mlakar
Postprodukcija zvoka: Julij Zornik
Postprodukcija slike: Art Rebel 9
Zahvale: Magda Malinowska, Agnieszka Mróz, Inicjatywa Pracownicza, Matti, Lenart J. Kučić, Extinction Rebellion, Jacqueline Serrato / South Side Weekly, Hedi Tounsi.
Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2023
V okviru: konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost𝗩𝗲𝗰̌: aksioma.org/sl/under.calculative.gaze

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost z razstavo Sanele Jahić napoveduje veliki projekt »konSekvence«, ki bo marca v Cukrarni predstavil fragmente možnega ekosistema umetniško-raziskovalnega ustvarjanja na presečišču znanosti, tehnologije in družbe. Med 3. marcem in 2. aprilom 2023 se bodo razstave, delavnice, konference in pogovori vrstili v Cukrarni in na drugih lokacijah partnerjev platforme v Ljubljani, Mariboru, Velenju, Novem mestu in Novi Gorici.