Skoči na vsebino
Park Delavnice

Tadej Droljc: Laserski grafiti

19. decembra 16:00 - 20. decembra 2022 20:00


delavnica za mlade (14+) v Kavarni LokalPatriot, Rozmanova 21, Novo mesto

V Novem mestu bo Tadej Droljc izvedel dvodnevno delavnico ustvarjanja laserskih grafitov.

Na delavnici se boste v dveh dneh naučili, kako programirati in uporabljati laserski projektor. Osredotočili se bomo na DIY pristop, ki temelji na nadzorovanju laserja z avdio signali ter uporabi za namene svetlobnega grafitiranja ali umetniških intervencij na prostem. Te boste lahko preizkusili tudi sami in na javne površine projicirali izdelke.

V teoretskem delu delavnice se boste najprej seznanili z laserskimi praksami na prostem (od umetniških instalacij in aktivističnih grafitov do mappinga in premičnih zaslonov) ter različnimi (tako strojnimi kot programskimi) pristopi s poudarkom na brezplačnih in odprtokodnih rešitvah. Sledili bosta predstavitvi opreme za kontroliranje laserja z avdio signali in aplikacije BeamShaper, ki je bila izdelana posebej za potrebe delavnice v programskem okolju Max. BeamShaper omogoča prikazovanje in procesiranje vektorskih grafik (tekst, logotipi ipd.) ter prostoročnih risb. Ker temelji na risanju z avdio signali lahko vse, kar vidimo, tudi slišimo.

Praktični del bo obsegal programiranje laserja, pripravo materiala v programih BeamShaper in Inkscape ter prikaz na laserskem projektorju. V BeamShaperju boste izdelali različne module za oblikovanje in procesiranje vizualnega materiala glede na vaše želje, končne izdelke pa v gverilski akciji s kombijem in laserji projicirali na javne površine.

Za udeležbo na delavnici potrebujete računalnik, slušalke, program Inkscape (opensource) ter Max (free trial) aplikacijo BeamShaper, ki jo prejmete na delavnici in jo lahko prosto uporabljate tudi kasneje.

Delavnica bo potekala 19. in 20. decembra med 16.00 in 20.00.

Delavnica je brezplačna, število mest pa je omejeno. Primerna je za mlade, starejše od 14 let. Prijave zbiramo na naslovu borut.pelko@lokalpatriot.si do 16. decembra 2022.