Skoči na vsebino
Park Delavnice

Tadej Droljc: Laserski grafiti

21. februarja - 23. februarja 2022


Delavnica za mlade in odrasle v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Mlade od štirinajstega leta starosti naprej vabimo, da se nam pridružijo na delavnici z naslovom Laserski grafiti, ki bo pod mentorstvom Tadeja Droljca potekala od ponedeljka, 21. februarja, do srede, 23. februarja med 16.00 in 18.30 v Knjižnici Mirana Jarca (učilnica BeRi).

Na delavnici se bomo naučili, kako programirati in uporabljati laserski projektor. Fokus bo na DIY pristopu, ki bazira na nadzorovanju laserja z avdio signali, ter uporabi za namene svetlobnega grafitiranja ali umetniških intervencij na prostem. Te boste lahko preizkusili tudi sami, in na javne površine projicirali izdelke.

V teoretskem delu delavnice se bomo najprej seznanili z laserskimi praksami na prostem (od umetniških instalacij in aktivističnih grafitov do mappinga in premičnih zaslonov) ter različnimi (tako hardverskimi kot softverskimi) pristopi s poudarkom na brezplačnih in odprtokodnih rešitvah. Sledili bosta predstavitvi opreme za kontroliranje laserja z avdio signali in aplikacije BeamShaper, ki je bila izdelana posebej za potrebe delavnice v programskem okolju Max. BeamShaper omogoča prikazovanje in procesiranje vektorskih grafik (tekst, logotipi ipd.) ter prostoročnih risb. Ker temelji na risanju z avdio signali, lahko vse, kar vidimo, tudi slišimo.

Praktični del bo obsegal programiranje laserja, pripravo materiala v programih BeamShaper in Inkscape ter prikaz na laserskem projektorju. V BeamShaperju bomo izdelali različne module za oblikovanje in procesiranje vizualnega materiala glede na vaše želje, končne izdelke pa v gverilski akciji s kombijem in laserji projicirali na javne površine.

Kaj potrebujete
  • Računalnik, slušalke,
  • program Inkscape (opensource) ter
  • Max (free trial) aplikacijo BeamShaper (prejmete na delavnici in jo lahko prosto uporabljate).
Prijave

Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na borut.pelko@lokalpatriot.si. Delavnica je brezplačna.

Delavnica bo izvedena v skladu s z veljavnimi ukrepi Vlade RS in priporočili NIJZ.

Kolofon

Več o mentorju delavnic: https://www.tadej-droljc.org/about-me/
Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol
Koproducent: Kino Šiška