Skoči na vsebino
Park Delavnice

Uporaba improvizacijskih tehnik v produciranju glasbe ≡ Rok Zalokar

8. julija 2023 ob 18:00


delavnica v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor)

Rok Zalokar je trenutno eden najbolj perspektivnih mlajših slovenskih jazz glasbenikov. Na tej delavnici bo predstavil, kako v studiu skozi improvizacijo graditi glasbeni material. Stopimo izven okvirjev klasične produkcije in se prepustimo pregledu različnih pristopov in tradicij. Rok bo predstavil improvizacijske prakse in njihovo praktično uporabo v programski opremi za glasbeno produkcijo.

Za aktivno udeležbo na delavnici potrebuješ računalnik z nameščenim programom za produkcijo glasbe in slušalke, lahko pa delavnico spremljaš tudi kot poslušalec_ka.

Rok Zalokar je po letih študija in življenja v Rotterdamu in Kobenhavnu po vrnitvi v domovino postal pomemben akter domače (ob)jazzovske scene. Vodi kolektiv Zhlehtet, svoj klavirski trio, hkrati pa razvija samosvoj izraz kot solo izvajalec na klavirju in orglah. V svojem ustvarjanju združuje različne elemente, kot so plasti minimalističnih vzorcev, jazzovska harmonija, impresionistični motivi, hiphop estetika, predvsem pa s svojo glasbeno pripovedjo stremi k osvoboditvi od dualnosti preteklost/prihodnost. Od leta 2013 je Rok kot vodja zasedb izdal že enajst albumov z avtorsko glasbo, njegovo delo pa ni ostalo neopaženo tudi v kritiških krogih, poleg rednega igranja na domačih in tujih festivalih je namreč tudi prejemnik Jazzona za najboljšo kompozicijo in izvedbo ter mednarodne nagrade Erasmus Jazz Prize. Lansko leto je izdal svoj debitantski elektroakustični album Speak Your Body pri londonski založbi Nature Scene Records, ki dobiva odlične odzive po celi Evropi, med drugim ga je revija the Wire uvrstila na svojo kompilacijo.

Produkcija: MKC Maribor in LokalPatriot pod okriljem konS – Platforme za sodobno raziskovalno umetnost

___

Projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnosti je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.