Skoči na vsebino
Park Delavnice

Václav Peloušek: Avantura v kreativna orodja

20. maja 2021 ob 17:00


Skupnostni projekt v osmo/zi, Ljubljana

Avantura v kreativna orodja je uvodno srečanje umetniške rezidence z Václavom Pelouškom ≡ kako iz DIY ideje narediti končni produkt.
V sklopu dvomesečne umetniške rezidence v partnerski organizaciji osmo/zi bo umetnik in razvijalec modularnih sintetizatorjev zvoka Václav Peloušek, v tesnem sodelovanju z lokalno skupnostjo, vodil razvoj novega kreativnega orodja. Cilj rezidence je aktivno vključiti skupino udeležencev v celosten proces izdelave uporabnega umetniškega produkta – od zamisli do končnega izdelka, ki skupnosti lahko služil tudi kot potencialni vira dohodka.
Razvojni proces
Zajema naslednje korake: oblikovanje osnovne zamisli, oblikovanje vmesnikov, izdelava prototipov, risanje shem, izdelava in naročanje tiskanih vezij, zasnova BOM (bills of materials), pisanje Arduino knjižnice, testiranje, dokumentacija & tutoriali, izdelava DIY kitov, zasnova delavniškega formata in predstavitev izdelka.
Václavova osnovna ideja je razviti senzorično orodje na osnovi Arduina, imenovano The Sensor Synth, ki se lahko uporablja za več namenov, od ustvarjanja zvoka do interaktivnih instalacij ali gledaliških predstav. Vendar je to le začetna ideja – zato vabljeni, da se mu pridružite na uvodni predstaviti, kjer bomo govorili o potrebah, željah in interesnih skupnosti, ter skupaj poskušali priti do ideje za razvoj produkta.
Pridruži se
Na uvodnem srečanju, ki bo 19. maja, ob 17. uri (dobimo se pred osmo/zo in gremo proti Parku Tivoli), bo Václav predstavil svoj predlog produkta ter spregovoril o lastni izkušnji razvijanja sintov znotraj podjetja Bastl Instruments. Nato bomo skupaj zasnovali idejni koncept in potek dela ter vzpostavili časovnico skupnostnega projekta. Za sodelovanje ne potrebuješ nobenega predznanja, le željo po aktivnem sodelovanju, učenju in deljenju znanja!
Prijavi se preko obrazca: https://forms.gle/JPZTFk4LvDUmoMeZ9
Václav Peloušek
Glasbenik, zvočni inženir, izdelovalec elektronskih zvočil in so-ustanovitelj kolektiva Bastl Instruments. Diplomiral je iz umetnosti in znanosti na dunajski Univerzi za uporabne umetnosti. Že med študijem se je povezal z Ondřejem Merto, njuno sodelovanje pa je kmalu preraslo v kolaborativno izdelovanje zvočil in raziskovanje kreativnosti znotraj elektronske scene. Leta 2011 sta lansirala svoj prvi umetniški projekt Standuino, dve leti kasneje pa ustanovila podjetje Bastl Instruments, za katerega je Peloušek oblikoval pester nabor glasbil. Zadnja leta pod imenom Toyota Vangelis ustvarja tudi avtorsko elektronsko glasbo.
Produkcija
Zavod Projekt Atol v okviru mreže konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost.