Skoči na vsebino

Vinyl Fabrika: Faznbrifer live X Clockwork Voltage ≡ Rob Canning & Lowlander

6. julija 2023 ob 20:00


glasbeni nastop v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor)

Vinyl Fabrika: Faznbrifer live X Clockwork Voltage je serija dogodkov, ki jih organizira MKC Maribor pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost. Na dogodkih se predstavljajo slovenski glasbeni ustvarjalci, ki izvedejo live act, njihove enkratne glasbene stvaritve pa v živo posnamemo na unikatno vinilno ploščo.

Dogodki so namenjeni vzpostavljanju zanimivih in neobičajnih sodelovanj, izmenjavi mnenj in druženju, spoznavanju analognega zvoka in njegovega zapisa na gramofonsko ploščo. Izbrani glasbeni ustvarjalci so uveljavljeni na področju elektronske in eksperimentalne glasbe, največkrat pa live acte izvajajo z neobičajnimi zvočili, DIY instrumenti, modularnimi sintetizatorji in podobnimi orodji. Poudarek je na improvizaciji, preizkušanju novih tehnik priklopov in uporabe različne glasbene opreme, zato z dogodki segamo preko ustaljenih glasbenih žanrov. Vse glasbene nastope v seriji Vinyl Fabrika: Faznbrifer live X Clockwork Voltage v živo posnamemo na vinilno ploščo v sklopu projekta Vinyl fabrika, ki predstavlja produkcijsko-izobraževalno enoto za zapisovanje glasbe in drugih zvokov na gramofonske plošče – naprava, ki zvok v realnem času vrezuje v vinilno ploščo.

Peto ploščo bodo zapolnili zvoki Matije Dolenca (Lowlander) in Roba Canninga.

Matija Dolenc aka Lowlander je kot glasbenik predan analognemu zvoku – najprej je svoje glasbeno mojstrstvo izražal preko strun kitare, zadnja leta pa vse bolj suevreno vrti tudi gumbe modularnih sintizajzerjev. Njegov zvok je tehno v tistem pravem pomenu besede, svoje stvaritve pa redno tudi izdaja ter za njih prejema odlične kritike.

Rob Canning je med ljubitelji eksperimentalnih viž prepoznavna figura, ki za svoj izraz uporablja kombinacije organskih zvokov s sintetičnim procesiranjem, predvsem mu je pomembna uporaba nekonvecionalnih orodij odprtokodnih sistemov. Uh, zapletli smo se v geekovsko besedišče, a zagotavljamo vam, da je vsak njegov nastop prava paša za oči in ušesa.

Tehnična podpora: Zavod Cona, Akademija Alphawave, Nagib, Radio MARŠ

Produkcija: Platforma konS / MKC Maribor
___
Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.