Skoči na vsebino

Vinyl Fabrika: Faznbrifer live X Clockwork Voltage ≡ Rok Zalokar & Dualik

7. julija 2023 ob 20:00


glasbeni nastop v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor)

Vinyl Fabrika: Faznbrifer live X Clockwork Voltage je serija dogodkov, ki jih organizira MKC Maribor pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost. Na dogodkih se predstavljajo slovenski glasbeni ustvarjalci, ki izvedejo live act, njihove enkratne glasbene stvaritve pa v živo posnamemo na unikatno vinilno ploščo.

Dogodki so namenjeni vzpostavljanju zanimivih in neobičajnih sodelovanj, izmenjavi mnenj in druženju, spoznavanju analognega zvoka in njegovega zapisa na gramofonsko ploščo. Izbrani glasbeni ustvarjalci so uveljavljeni na področju elektronske in eksperimentalne glasbe, največkrat pa live acte izvajajo z neobičajnimi zvočili, DIY instrumenti, modularnimi sintetizatorji in podobnimi orodji. Poudarek je na improvizaciji, preizkušanju novih tehnik priklopov in uporabe različne glasbene opreme, zato z dogodki segamo preko ustaljenih glasbenih žanrov. Vse glasbene nastope v seriji Vinyl Fabrika: Faznbrifer live X Clockwork Voltage v živo posnamemo na vinilno ploščo v sklopu projekta Vinyl fabrika, ki predstavlja produkcijsko-izobraževalno enoto za zapisovanje glasbe in drugih zvokov na gramofonske plošče – naprava, ki zvok v realnem času vrezuje v vinilno ploščo.

Šesto ploščo bodo zapolnili zvoki Roka Zalokarja in Dualika (del projekta Gesta za 5 glasbenikov in speče mesto).

Rok Zalokar je pianist, skladatelj in producent iz Ljubljane. Po letih študija in življenja v Rotterdamu in Kobenhavnu, je zdaj pomemben akter domače (ob)jazzovske scene. Vodi kolektiv Zhlehtet, svoj klavirski trio, hkrati pa razvija samosvoj izraz kot solo izvajalec na klavirju in orglah. V svojem ustvarjanju združuje različne elemente, kot so plasti minimalističnih vzorcev, jazzovska harmonija, impresionistični motivi, hiphop estetika, predvsem pa s svojo glasbeno pripovedjo stremi k osvoboditvi od dualnosti preteklost/prihodnost. Od leta 2013 je Rok kot vodja zasedb izdal že enajst albumov z avtorsko glasbo pri založbah RTV ZKP, Celinka, ZARŠ, Kamizdat in Modigo. Njegovo delo ni ostalo neopaženo, poleg rednega igranja na domačih in tujih festivalih je prejemnik Jazzona za najboljšo kompozicijo in izvedbo ter mednarodne nagrade Erasmus Jazz Prize. Lansko leto je izdal svoj debitantski elektroakustični album Speak Your Body pri londonski založbi Nature Scene Records, ki dobiva odlične odzive po celi Evropi, med drugim ga je revija the Wire izbrala za svojo kompilacijo.

Tomaž Tomljanović od leta 2005 ustvarja pod umetniškim imenom Dualik. Njegovo delo je vsekakor edinstveno, saj pri ustvarjanju povezuje najrazličnejše umetniške prakse in tehnologije. Je sodobni raziskovalec, ki ga zanimajo kreativne naveze različnih področij in ustvarjalnih formatov, ki so interdisciplinarno obarvani.Lani je izdal svoj prvi glasbeni album WHAT KEEPS YOUR SPIRIT HIGH, ki ga je predstavil na zaključnem dogodku Nagib + MFRU + konS.

Tehnična podpora: Zavod Cona, Akademija Alphawave, Nagib, Radio MARŠ

Produkcija: Platforma konS / MKC Maribor
___
Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.