Skoči na vsebino
Park Delavnice

Zencode ≡ Kako pisati pametne pogodbe z uporabo naravnega jezika

12. novembra 2022 ob 10:00


delavnica v Kinu Šiška, Ljubljana

Konzorcijska partnerja konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost Aksioma in Društvo Ljudmila v sklopu konference Od skupnega do NFT-jev prirejata delavnico na temo projekta Zencode, ki so ga navdihnile razprave o digitalnem skupnem in tehnološki suverenosti. Njegov cilj je ozavestiti ljudi, kako algoritmi obdelujejo njihove podatke, in razvijalcem pomagati pri razvijanju aplikacij, ki sledijo načelom vgrajene zasebnosti.

Delavnica je brezplačna in bo potekala v živo. Obvezna je registracija. Število udeležencev je omejeno, zato bodo udeleženci izbrani na osnovi kratkega motivacijskega pisma. Za udeležbo je potrebno znanje osnovnih konceptov programiranja.

Heker Puria Nafisi Azizi, ki se je v preteklih letih posvetil tehnopolitiki in vpeljal nekaj pomembnih rešitev v okviru projekta DECODEproject.eu, poleg tega pa je aktiven na demokratičnih in participatornih digitalnih platformah in procesih za državljane, se v projektu Zencode osredotoča predvsem na distribuirano računanje, s katerim je mogoče obdelati nepreverjeno kodo in izvesti napredne kriptografske funkcije. Med drugim se ga na primer lahko uporablja s katerokoli porazdeljeno evidenco transakcij (veriženje blokov), ki je implementirana kot prevajalnik pametnih pogodb.

Jezik Zencode zmanjša število napak in olajša pisanje prenosljivih skript, ki implementirajo šifriranje celotne verige z operacijami, izvršenimi v izoliranem okolju (Zenroom VM), ki ga je mogoče zlahka prenesti na katerokoli drugo platformo, vgraditi v katerikoli jezik in narediti interoperabilnega s katerimkoli veriženjem blokov.

Na vzpostavitev Zencoda so močno vplivale moderne raziskave in jezikovno-teoretska varnost, saj kot neposredni skladenjski razčlenjevalnik uporablja programski jezik Lua in tako ustvari ne-Turingov celovit domensko specifičen jezik, ki zagotavlja grobozrnato izračunavanje in prepoznavanje podatkov pred obdelavo.

Okolje uporablja prevajalnik Zenroom VM, ki podpira varno izolacijo in strežnike varuje pred napakami, saj nima dostopa do procesa klicev, omrežja, podpornega operacijskega sistema ali datotečnega sistema.

Zenroom VM je procesni virtualni stroj: zamejeno proizvodno okolje, zasnovano za varno obdelavo vseh, tudi zlonamernih Zencode navodil. V primeru kakršnihkoli napak med prevajanjem kode, preverjanjem podatkov ali izvajanjem operacij Zenroom prepreči pošiljanje kakršnihkoli sporočil, ki bi programerjem pomagala oceniti nastalo težavo.

Scenariji jezika Zencode so zapisani skladno z deklarativnim pristopom in zagotavljajo funkcionalna orodja za učinkovito manipuliranje tudi s kompleksnejšimi podatkovnimi strukturami.