Skoči na vsebino

Dorotea Dolinšek na rezidenci v BioLabu centra Ars Electronica

Evropska platforma za medijsko umetnost (The European Media Art Platform – EMAP), ki je nastala na pobudo organizacije werkleitz in jo od leta 2018 sofinancira Ustvarjalna Evropa (Creative Europe), je konzorcij 15 vodilnih evropskih organizacij za medijsko umetnost, specializiranih za digitalno in medijsko umetnost, bio umetnost in robotsko umetnost. Članice EMAP prek odprtega razpisa ponujajo rezidenčne programe za ustvarjalce, pri čemer se opirajo na zapuščino evropske izmenjave medijskih umetnikov (EMARE), ki poteka že od leta 1995. Na mednarodnem odprtem razpisu, na katerega je prispelo 641 prijav iz 35 držav, je selektorje prepričal projekt Biosymbiotic Exoskeleton ljubljanske postmedijske umetnice Dorotee Dolinšek, ki je tako pridobila rezidenco v BioLabu centra Ars Electronica za leto 2023. S projektom raziskuje vznemirljive možnosti za medplanetarni obstoj.

“Pričujoči projekt je tretji del mojega stalnega raziskovanja ekstremnih okolij in pripovedi, ki jih ponujajo. V prejšnjih dveh projektih sem se poglobila v ekološko dinamiko vesolja in se osredotočila na zapletene odnose med biološkimi entitetami. V tem projektu pa se osredotočam na ekologijo človeškega telesa. Mojo pozornost je pritegnilo dejstvo, da število drugih živih organizmov, ki prebivajo v človeškem telesu, kot so bakterije, glive in virusi, presega število človeških celic v razmerju 10 proti 1. To me je spodbudilo k razmišljanju, da se nečloveško drugo sooča z zunajzemeljskim znotraj intimnosti človeškega telesa – našega mikrobioma. Tudi ko smo podvrženi skrajni sterilnosti in potujemo izven zemeljskega ozračja ter se popolnoma emancipiramo od zemeljskega okolja, v resnici nismo sami in izolirani. Konkretno navdih črpam iz vesoljske obleke, ki po mojem mnenju predstavlja dokončno ločitev človeškega habitata od narave. Služi kot pomemben mejnik v našem prizadevanju za emancipacijo,” avtorica pojasnjuje navdih in izhodišča za projekt Biosymbiotic Exoskeleton

Več o projektu in njegovih raziskovalno-ustvarjalnih nivojih lahko preberete v intervjuju z avtorico, ki ga je za Ars Electronico pripravil Mario Schmidhumer.

Dorotea Dolinšek, ki je pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost med drugim ustvarila instalaciji TerraPort in Ex.A.R.U., je interdisciplinarna umetnica, ki je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah. Trenutno pripravlja magistrsko nalogo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, na smeri Video in novi mediji. Od leta 2020 sodeluje z Galerijo Kapelica (Zavod Kersnikova). Leta 2021 je prejela študentsko nagrado na Mednarodnem festivalu računalniške umetnosti v Mariboru.