Skip to content

konS na festivalu Ars Electronica predstavlja več produkcij

Linz, 6.–10. september 2023 – konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost s ponosom gostuje na najpomembnejšem mednarodnem festivalu digitalne umetnosti Ars Electronica v Linzu, ki je ob junijski razglasitvi dobitnikov letošnjih festivalskih nagrad dodelil dve častni omembi konSovim produkcijam in obe povabil tudi na letošnji festival. Poleg njiju sta selektorje festivala prepričala prototip pametnega vrta StellaVerde in laboratorij SPEKTR Z, ki sta bila predstavljena na letošnji razstavi konSove produkcije umetniških projektov, izobraževalnih vsebin in tehnoloških prototipov konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema.

Konzorcijski partner Zavod Projekt Atol bo s svojim prispevkom sodeloval na festivalni konferenci v sklopu evropskega projekta More-than-Planet. Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici pa bo predstavila izbor del študentov, ki se na spreminjajoč se pogled na lastništvo planeta, narave, ljudi, idej in tehnologije odzivajo z obravnavo družbenih in okoljskih tem, umetne inteligence, z razmišljanji o prihodnosti brez ljudi, pa tudi z intimnimi razmišljanji o identitetah, spolu, moči in krhkosti posameznika.

Ponosni smo, da na Ars Electronici sodelujeta tudi dve raziskovalni umetnici mlajše generacije, ki delujeta na konS ≡ Platformi za sodobno raziskovalno umetnost, a se na festivalu predstavljata s projekti, ki so nastali v drugih režijah. Špela Petrič je s projektom AIxxNOSOGRAPHIES gostja letošnje rezidence ArtScience, Dorotea Dolinšek pa s projektom Biosymbiotic Exoskeleton gostja rezidence European Media Art Platform.

konS ≡ PARK in Biobot

Na tekmovanju za nagrado za digitalno humanistiko (Ars Electronica Award for Digital Humanity), ki ga Ars Electronica Center prireja v sodelovanju z avstrijskim zunanjim ministrstvom, je častno omembo prejela konS ≡ PARK – Akademija za raziskovalno umetnost, ki je »poleg izjemno prepričljive kakovosti in izvirnosti čudovit primer, kako raznoliko je mogoče interpretirati koncept ‘digitalne človečnosti’. (…) konS ≡ PARK je konkretna ponudba za slovenski izobraževalni sistem, ki se osredotoča na mlade in ponuja prostor za izvirne, nepričakovane, nenavadne in navdihujoče poglede na sedanjost in možno prihodnost. (…),« je strokovna žirija utemeljila častno omembo.

Ob letošnji podelitvi nagrad festivala Ars Electronica je častno omembo v kategoriji Artificial Intelligence & Life Art prejel tudi projekt Biobot slovenskega kiparja in intermedijskega umetnika Zorana Srdića Janežiča, ki je od leta 2019 nastajal v produkciji Zavoda Kersnikova pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost. »Žirija je ugotovila, da je odličnost projekta v edinstveni kombinaciji strojne, programske in mokre (wetware) opreme, kjer je namen njihove medsebojne povezljivosti omogočiti nepričakovano vedenje in tako osvoboditi Biobota od človeških produktivnostnih pričakovanj.«

StellaVerde in SPEKTR Z

StellaVerde je prototip pametnega vrta, ki so ga v produkciji konzorcijskega partnerja Mladinskega centra Velenje razvili sodelavci Instituta Jožef Stefan. Instalacija prikazuje mikro situacijo, v kateri rastline s pomočjo senzorjev vlage krmilijo robotskega pajka, da jih zaliva, v razviti obliki pa skrbi zanje in odgovorno žanje njihov prirastek. S pomočjo kreativne rabe različnih tehnoloških tipal v umetniških projektih lahko ugledamo življenjske potenciale ljudi in ne-človeških živih bitij ter skozi premisleke o ohranjanju ravnotežja v naravi oblikujemo možne scenarije ne-ekstrakcionističnega sobivanja.

Konzorcijski partner konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost Zavod Projekt Atol pa na letošnji Ars Electronici predstavlja SPEKTR Z – Senzorski Poligon za Elektromagnetizem Komunikacije Tehnologijo Raziskave in Zaznavanje oziroma hibridni mobilni laboratorij. SPEKTR Z je hibridni mobilni laboratorij, ustanovljen leta 2022. Sestavljajo ga moduli in oprema za daljinsko zaznavanje, sistemi za sprejem in obdelavo senzorskih podatkov, ki povezujejo taktične medijske delavce, umetnike, ustvarjalno in visokotehnološko industrijo ter raziskovalne ustanove. Situacija Oculus Super Ignes Vigilantes Volavimus uporablja CDPDU, arhitekturo za prikaz in obdelavo podatkov, zgrajeno v skladu z odprtimi standardi strojne in programske opreme, razvito v okviru pobude Arctic Perspective Initiative, ki predstavlja različne plasti podatkov, zbranih v okviru delovanja laboratorija med požari na Krasu, in obiskovalcem omogoča prosto krmarjenje po teh plasteh podatkov ter manipuliranje z njimi.