Skoči na vsebino

Izid knjige Sanele Jahić Under the Calculative Gaze

Under the Calculative Gaze je knjižna adaptacija dvoletne raziskave in umetniškega projekta slovenske intermedijske umetnice Sanele Jahić o tem, kako je družbeno uporabljeno tehnološko orodje ne le neposredno prepleteno z nerazrešenimi krivicami našega trenutnega sistema, pač pa dejansko pospešuje prehod k avtoritarizmu, ki je prisoten v tehnološki industriji sami, v politiki različnih držav in institucij in v vzponu skrajno desnih političnih gibanj.

Knjiga v angleščini vsebuje esej No to AI, Yes to a Non-Fascist Apparatus Dana McQuillana, predavatelja kreativnega in socialnega računalništva na Univerzi Goldsmiths v Londonu, ki govori o tem, kako umetna inteligenca krepi obstoječo dinamiko moči in s tem, ko nas hierarhično kategorizira, krepi družbene delitve.

Prikaz izbora digitalnih grafik iz serije 1s and 0s, Haves and Have-Nots, ki predstavlja številne konkretne primere diskriminatornih in škodljivih praks, ki izhajajo iz verjetnostnih algoritmov in aplikacij sistemov umetne inteligence. Sposobnost umetne inteligence, da razume družbo in jo razvrsti v aktuarske kategorije tveganja, se pogosto uporablja za omejevanje dostopa do posojil, subvencij, zaposlitve, zdravstvene oskrbe in lajšanja bolečin za določene skupine posameznikov ter za preprečevanje prečkanja mednarodnih meja.

Zasnova grafik in knjige, ki jih je oblikoval Jaka Neon, temelji na IBM-ovem odprtokodnem sistemu Carbon Design System. Ta odločitev za oblikovanje visoko standardiziranega psevdomarketinškega okolja je še eno prizadevanje, da bi se lotili evforije okoli umetne inteligence in njene družbeno koristne rabe – oboje je nepremišljeno – in jo ovrgli prav z uporabo jezika, s katerim se običajno tržita.

V knjigi sta predstavljena tudi opisa s posnetki iz videov Workers’ Initiative: Union in Resistance, ki predstavita kolektivne prakse samoorganizacije, pri katerislabši družbeni in politični položaj porodi solidarnost ne glede na razlike in onkraj modelov algoritmične vladavine. Intervjuvanki v videih, Magda Malinowska in Agnieszka Mróz, predstavnici ljudskega sindikata Inicjatywa Pracownicza na Poljskem, sta delili svoje izkušnje z zaposlitvijo v Amazonovem skladišču, o delavskem organiziranju in gibanju, boju, solidarnosti ter moči delavcev.

Knjiga in projekt Under the Calculative Gaze, ki je bil premierno samostojno predstavljen januarja v Projektnem prostoru Aksioma ter marca v okviru skupinske razstave konSekvence v galeriji Cukrarna, sta nastala v okviru Platforme za sodobno raziskovalno umetnost konS.

NAROČI KNJIGO

Knjigo je mogoče naročiti na spletu. Če bi se radi izognili poštnini, vabljeni v Projektni prostor Aksioma (Komenskega 18) med torkom in petkom od 12. do 18. ure.

___

Urednik: Janez Fakin Janša
Asistentka urednika: Maja Burja

Prevod in lektura: Miha Šuštar
Oblikovanje in prelom: Jaka Neon, na IBM-ovem odprtokodnem sistemu Carbon Design System

Tisk: Collegium Graphicum
Naklada: 300
Format: 10.5 x 16.7 cm
Strani: 216
Jezik: angleščina
Leto: 2023
ISBN: 978-961-7173-31-4

Založnik: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Zanj: Marcela Okretič

Promocija in distribucija: Sonja Grdina

Ljubljana, August 2023 | © Aksioma, avtorji

V okviru: konS Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

___

konS Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.