Skoči na vsebino

konSekvence ≡ Vodstvo po razstavi sodobne raziskovalne umetnosti in predstavitev konS ≡ Park – Akademije za sodobno raziskovalno umetnost

Značilnost sodobne raziskovalne umetnost je, da nastaja v sodelovanju umetnikov z znanstveniki, inženirji, tehnologi ter drugimi strokovnjaki. V najbolj optimalnih pogojih za sodelovanje lahko ideje, znanja, veščine, raziskovanja, testiranja situacij in sodelovanja v skupnostih pripeljejo do najbolj inovativnih idej. V tematsko raziskovalnih – produkcijskih laboratorijih, ki smo jih vzpostavili v okviru platforme konS, spodbujamo in omogočamo povezave med umetniki, znanstveniki in znanstvenimi ustanovami. V tem okolju nastajajo presežna umetniška dela in ideje, ki ustvarjajo prostor za originalne, nepričakovane, nenavadne in navdihujoče poglede na sodobnost in morebitno prihodnost. Pri tem ustvarjalci uporabljajo nove tehnologije in orodja ter izpostavljajo zanimiva vprašanja današnjega časa povezana s temami kot so okoljevarstvo, biotehnologija, umetna inteligenca, prihodnost hrane, robotika, raziskovanje vesolja ipd.

Ker znanost in tehnologija izjemno hitro napredujeta in ker želimo mlade opolnomočiti z razmišljanjem o fenomenih sodobnega sveta smo ustanovili konS ≡ PARK – Akademijo za raziskovalno umetnost, ki jo sestavlja mreža ustvarjalnih vozlišč po Sloveniji, v katerih nastajajo inovativni programi raziskovalnega in vrstniškega učenja. PARK razvija napredne vsebine, ki preko transdisciplinarnega pristopa naslavljajo družbeno aktualna vprašanja. Programi temeljijo na sodobnih tehnoloških vsebinah in dognanjih, ki so ključna in koristna pri ozaveščanju mladih za razumevanje sveta, v katerem živimo. Z raziskovalnim delom spodbujajo mlade, da preko ustvarjanja na presečišču znanosti in umetnosti odkrivajo svoje potenciale in razvijajo sposobnosti ter veščine, kot so reševanje kompleksnih problemov, inovativnost, etično in trajnostno razmišljanje, odkrivanje priložnosti, vizija in druge, ki jih preferira sodobni čas. Pri tem uporabljamo metode kot so raziskovalno in izkustveno učenje, učenje na napakah, naredi sam, naredimo skupaj, delo z umetniki, intelektualna emancipacija, vrstniško učenje in skupnostno soustvarjanje.

konS PARK predstavlja integralni del Platforme konS, ki iz umetniške ideje in iz navdihujočih konS laboratorijev črpa bogato vsebino in znanje ter jih pretvarja v inovativne raziskovalne programe za otroke, mlade in odrasle.
V PARKU je zbranih preko 50 različnih delavnic, ki so razdeljene na 6 težavnostnih stopenj: 1. Radovednež, 2. Raziskovalec, 3. Poznavalec, 4. Mojster, 5. Razvijalec, 6. Mentor

V mesecu marcu vas vabimo v Cukrarno na ogled 16 umetniških del v obliki razstav ali inovativnih rešitev, med katerimi je tudi konS ≡ PARK – Akademija za raziskovalno umetnost. Na vodenem ogledu boste spoznali, kako nastajajo umetniška dela in ideje za prihodnost.

Ogled je primeren za skupine otrok in mladostnikov, starejših od 9 let. Termin za voden ogled lahko rezervirate na naslovu workshops@kons-platforma.org.

Produkcija: konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

 

Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.