Skoči na vsebino

konSekvence ≡ Vodstvo po razstavi sodobne raziskovalne umetnosti in predstavitev Akademije konS

Kaj je sodobna raziskovalna umetnost? To je področje, ki nastaja na presečišču znanosti in umetnost in je tesno povezana z razvojem inovacij. Umetnice in umetniki svoje ideje razvijajo s pomočjo znanstvenikov, inženirjev in tehnologov. V tematskih laboratorijih, ki smo jih vzpostavili v okviru platforme konS, spodbujamo in omogočamo povezave med umetniki, znanstveniki in znanstvenimi ustanovami. V tem ustvarjalnem okolju nastajajo presežna umetniška dela in ideje, ki ustvarjajo prostor za originalne, nepričakovane, nenavadne in navdihujoče poglede na sodobnost in morebitno prihodnost. Pri tem uporabljajo različne nove tehnologije in orodja ter izpostavljajo probleme in vprašanja današnje družbe, kot so okoljevarstvo, biotehnologija, umetna inteligenca, prihodnost hrane, oskrba z vodo, energetika, robotika ipd.

Slednje predstavljajo zanimive teme za mlade, ki se z njimi spoznavajo preko raziskovalnega učenja. Znanost in tehnologija hitro napredujeta, zato je naš cilj mlade opolnomočiti z različnimi znanji o fenomenih današnjega sveta, da bodo do njih razvili odnos in sposobnost kritičnega premisleka. Za ta namen smo v sklopu projekta ustanovili Akademijo konS, ki spodbuja otroke in mlade, da odkrivajo svoje potenciale in razvijajo sposobnosti ter veščine, kot so reševanje kompleksnih problemov, ustvarjalnost, inovativnost, etično in trajnostno razmišljanje, samostojno razmišljanje, načrtovanje in druge, ki so pomembne za sodobni čas. Pri tem smo si za izhodišče postavili tri stebre, ki jih prepletamo – ti predstavljajo nove tehnologije, znanost in umetnost. Iz njih črpamo navdih za izvajanje aktivnosti, ki se odvijajo na presečišču narave in tehnologije. V ospredje tako postavljamo drugačne metode, kot so denimo raziskovalno in izkustveno učenje, učenje na napakah, naredi sam, naredimo skupaj, vključevanje umetnosti, učenje skozi igro, metoda nevednega učitelja (mentor, ki ne daje odgovorov, ampak vodi do njih z vprašanji).

V mesecu marcu vas vabimo v Cukrarno na ogled 16 umetniških del v obliki razstav ali inovativnih rešitev, med katerimi je tudi Akademija konS. Na vodenem ogledu boste poznali, kako nastajajo umetniška dela in ideje za prihodnost.

Ogled je primeren za skupine otrok in mladostnikov, starejših od 9 let. Termin za voden ogled lahko rezervirate na naslovu workshops@kons-platforma.org.

Produkcija: konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.