Skoči na vsebino

konS intervju ≡ Stefan Doepner

Maja in junija 2023 v Kulturnem inkubatorju pod okriljem MKC Maribor konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost gostuje nemški umetnik Stefan Doepner s projektom Microbot V.4. Na razstavi je predstavil proces in dosedanji napredek projekta, v katerem želi velikega robota skrčiti do te mere, da bo ta lahko skozi usta vstopil v človeško telo.

Kot je v videopogovoru izpostavil Stefan Doepner, ki zase pravi, da kljub inovativnim pristopom v umetnosti ni inovator, pač pa predvsem umetnik, ga je projekt spodbudil tudi k preizpraševanju povezanosti človeka in stroja ter odnos družbe do sodobne tehnologije. Vprašanje, ki naslavlja tudi trenutni vzpon uporabe umetne inteligence in (vse manjših) robotov pri vedno bolj vsakdanjih opravilih, tudi pri avtorju projekta vzbuja tako vznemirjenje zaradi idej, ki z razvojem tehnologije postajajo izvedljive, kot tudi pomislek o tem, ali bomo tovrstno tehnologijo ljudje (zlo)rabili.

Vabljeni k ogledu celotnega pogovora

Preberite več o projektu Microbot V.4.

Video pogovor in spremno besedilo je pripravila Živa Mijatović.

___

Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnosti je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.