Skoči na vsebino

konS modul ≡ Novo mesto

V Novem mestu odpiramo konS modul, pogled na sodobno raziskovalno umetnost, ki bo od 5. do 24. julija v prenovljenem mestnem jedru na odprtih javnih prostorih predstavil izbrane umetniške projekte. Razstavni del spremljajo intermedijske delavnice za različne starostne – in tudi interesne – skupine, prav tako pa je v sredo, 14. julija, v pripravi tudi omizje s predstavitvijo platforme in z možnostjo povezovanja zunanjih partnerjev.

Vsebine so osredinjene na umetniško produkcijo na presečišču umetnost-znanost-tehnologija, na razpiranje možnosti rabe in uporabe tehnologije, na prihodnost, ki je neznanka ter izpostavljajo različne načine vključevanja umetnosti v inovacije za prihodnost. Namen konS modula je širiti prepoznavnost delovanja mreže konS in k sodelovanju privabiti nove napredno misleče posameznike, podjetja in druge organizacije, predvsem pa izpostaviti umetniške produkcije, ki bi zmogle koristiti tehnološki napredek in vzpostavljati nove smernice art-thinkinga.

Modul odpiramo 5. julija z zvočnim performansom Boštjana Perovška Zvočna prepletanja, vse do 24. julija pa bo na ogled njegov istoimenski projekt, ki raziskuje svet biotremologije – znanstvenega proučevanja vibracijskih signalov živali. Tritedensko dogajanje bo v razmislek ponudilo še druge projekte: Gallus Gallus Roboticus (Miranda Moss in Daniel Brownell, MKC Maribor), ki se ukvarja z za perutninsko industrijo »nedonosnimi« piščanci moškega spola in katerega končni cilj je razvoj odprtokodne UI, ki spol piščanca lahko zazna in ovo, Površina (Voranc Kumar, Društvo Ljudmila, Zavod Projekt Atol), ki se posveča odnosu med človeškim telesom in računalniško grafiko ter razstavo stripov Moramo se pogovoriti, UI (Julia Schneider and Lena Kadriye Ziyal, Aksioma, MKC Maribor), ki na atraktiven in duhovit način odstira težave in izzive, ki jih prinaša sodobna tehnologija.

Za pristen stik in pravi utrip bodo poskrbele avtorske delavnice za mladino in odrasle, ki se bodo zgodile v MC Oton: povsem nova in premierno izvedena delavnica Ide Hiršenfelder beepblip: Tipalke za elektromagnetno polje, tridnevni sklop delavnic Lovrenca Košenine: MyCroft / AI-sistent, kjer bodo udeleženci ustvarili svojega osebnega AI asistenta in delavnica Tare Pattenden: TEENSYnth kjer bomo s pomočjo razvojne ploščice Teensy 3.2 sestavili preprosto elektronsko zvočilo.

Za sodelovanje je potrebna prijava na info@lokalpatriot.si, vse delavnice pa so brezplačne.