Skoči na vsebino

konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema

Kako robot pajek skrbi za rastline na vertikalnem zelenem vrtu? Ali lahko s procesiranjem vhodnih signalov iz nevronskega tkiva upravljamo robota? Kakšen je ogljični odtis piškotkov? So stroji morda zmožni biti bolj humani od ljudi? Kakšni so družbeni odmevi umetne inteligence? In kakšni so potencialni ekosistemi, ki nam jih obeta prihodnost?

Ta in druga razburljiva vprašanja razpletajo umetniki in raziskovalci, ki pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost delujejo na presečišču umetnosti, znanosti, tehnologije in družbe ter gradijo fragmente možnega ekosistema. Vas zanimajo njihova dognanja? Raziščite konSekvence.

Program konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema združuje razstave, performanse, delavnice, konferenco in pogovore. Osrednja razstava bo v Cukrarni, spremljevalni program pa bomo predstavili tudi na lokacijah partnerjev v Ljubljani, Mariboru, Velenju, Novem mestu in Novi Gorici. V dobrih treh letih ustvarjalnega zamaha smo postavili temelje možnega umetnostnega ekosistema na področju sodobne raziskovalne umetnosti. Na razstavi konSekvence v ljubljanski galeriji Cukrarna predstavljamo tri ustvarjalna področja, ki se med seboj prepletajo in opozarjajo na svojo konceptualno, tehnološko in oblikovno povezanost. Poleg ustvarjanja boljših pogojev za umetniško delo z vzpostavitvijo tematskih laboratorijev veliko vlogo v projektu igra izobraževanje oz. raziskovalno učenje, ki upošteva zgodovinske spremembe na področju dostopanja do znanja. Tretje ustvarjalno področje na razstavi pa je sklop projektov, ki so nastali kot vključevanje umetniških ideacij in dela v inovacije za bolj vključujočo, zeleno in tehnološko opolnomočeno družbo. 

Umetniki ▶️ konS≡NOVA
Erich Berger, Boštjan Čadež, Tadej Droljc, Katrin Hochschuh in Adam Donovan, Sanela Jahić, Joana Moll, Miranda Moss in Daniel Brownell, OctoSens skupnost in Miha Godec, Marko Peljhan, Tilen Sepič, Zoran Srdić Janežič, Nejc Trampuž, Staš Vrenko in drugi.

Inovatorji ▶️ konS≡PRAKSA
Marko Damiš, Gregor Krpič, Miha Godec, Simon Gmajner, Vaclav Peloušek, Jakob Grčman, Simon Macuh, Lan Štokelj Wu, Simon Turnšek, Igor Vuk, Jan Babič, Marko Jamšek, Gal Sajko, Mario Dobaj, Rok Kos, Tim Kropivšek, Brina Meze-Petrić, Srđan Prodanović, David Mulalić, Luka Frelih, Janez Robavs, Gregor Stupica, Matjaž Požlep, Patrik Zajec, Luka Bradeško in drugi.

Mentorji ▶️ konS≡PARK
Nastja Ambrožič, Mark Cinkevich, Eva Debevc, Anna Engelhardt, Bibi Erjavec, Luka Frelih, Jakob Grčman, Ida Hiršenfelder, Vesna Krebs, Gregor Krpič, Borut Kumperščak, Farzin Lotfi-Jam, Simon Turnšek, Andrej Vencelj, Tine Vrabič, Staš Vrenko in drugi.

V sklopu konSekvenc se bo zvrstilo več delavnic za mladino in odrasle. Ob sobotnih dopoldnevih bo v Cukrarni raziskovalno-ustvarjalni park za otroke. Delavnice, na katerih boste spoznavali raziskovalno-umetniške procese in ustvarjali zanimive uporabne naprave po DIY načelu, bodo potekale tudi v galerijah osmo/za, Kapelica, Aksioma in na ALUO v Ljubljani, v Galeriji Velenje in na drugih lokacijah.

Pogovore o uspešnosti projekta konS bomo začeli že na otvoritveni dan (3. marca ob 11.00) z okroglo mizo konS≡Perspektive, ko bomo govorili o potencialih sodobne raziskovalne umetnosti na področju ustvarjalnosti, izobraževanja in inovativnosti, jih nadaljevali s predstavitvami umetnikov in kuratorjev sredi meseca ter zaključili s pogovorom o evropskih tendencah vključevanja ustvarjalnosti v aktivno spreminjanje družbe. V Kinu Šiška pa se bo 6. marca začel štirimesečni program Taktike&praksa #14: Merilo na temo prepletanja nano in endo svetov. Med 15.30 in 21.30 bo potekala mednarodna uvodna konferenca z naslovom Druge razsežnosti: Vizije, politika in infrastrukturno nasilje na več kot človeškem planetu.

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost si prizadeva vzpostaviti povezave med skupnostmi, institucijami znanja, raziskovalnimi središči in gospodarstvom pri soustvarjanju trajnostne, varnejše in bolj etične prihodnosti v dinamičnem, nenehno spreminjajočem se svetu. S konS ≡ Moduli – serijami kulturno-umetniških in izobraževalnih prireditev s področja sodobne raziskovalne umetnosti – občinstvo spodbuja k spremljanju ustvarjalnega raziskovanja umetne inteligence, robotike, prihodnosti hrane, življenja v vesolju, biotehnologije, bioinženiringa, ekologije in raznih možnih tehnologij ter kritičnega vrednotenja tehnologij, znanosti in napredka v odnosu do družbe in prihodnosti sveta. Išče vzporednice med ljudmi, živalmi, rastlinami in drugimi vrstami, tako pa soustvarja bolj etično in trajnostno prihodnost, ki bi oblikovala boljšo družbo. konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema je vseslovenski konS ≡ Modul, ki predstavlja del večletne produkcije sodobne raziskovalne umetnosti.

Program konSekvenc v Cukrarni in na drugih prizoriščih je objavljen na konsekvence.si.

___
Projekt konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Koalicijo zainteresiranih za strukturne spremembe na področju sodobne raziskovalne umetnosti smo na predpisani diagonali vzhod–zahod oblikovali: Zavod Kersnikova, Zavod Projekt Atol, Zavod Aksioma, Društvo Ljudmila, Zavod Cona, vsi iz Ljubljane, in Univerza v Novi Gorici – Akademija umetnosti, Mladinski center Velenje, LokalPatriot Novo mesto ter MKC Maribor.