Skoči na vsebino

Ministrica Asta Vrečko o konSekvencah

Slavnostna gostja otvoritve osrednje razstave programa konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema v Cukrarni je bila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Odprla je in si s sodelavci Ministrstva za kulturo ogledala “res odlično razstavo, ki prinaša vpogled v večletno delovanje konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost,” ter strnila svoje vtise:

“Vznemirljiv svet raziskovalne umetnosti nastaja na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. V svetu, ki je vse bolj zapleten in medsebojno povezan, je metodološki pristop tako imenovanega art thinking-a pomembnejši kot kadar koli prej. Izziva naše predpostavke, nas spodbuja, da sprejmemo neznano, tvegamo napake in na neuspehe gledamo kot na priložnosti za rast in učenje. Ko se soočamo s kompleksnimi izzivi našega časa, kot so podnebne spremembe, gospodarska neenakost in socialna nepravičnost, potrebujemo inovativne in ustvarjalne rešitve, ki nastajajo na presečišču različnih disciplin in s podporo različnih resorjev. Umetnice in umetniki že danes naznanjajo ideje možnih prihodnosti, ideje možnega razvoja. Na ustvarjalen način pristopajo k reševanju izzivov prihodnosti, prevprašujejo prevladujoče narative in nas opominjajo, da smo del večjega ekosistema in da imajo naše odločitve posledice – za nas same, za druga živa bitja, za planet. Umetnost bo imela ključno vlogo pri oblikovanju družb prihodnosti, da bodo te bolj pravične in odporne na številne izzive.”

Sklenila je s spodbudnimi besedami: “Na Ministrstvu za kulturo smo ponosni na projekt, ki je med drugim tudi povezal široko mrežo partnerjev in sodelujočih.

Čestitke vsem!”