Skoči na vsebino

Poletni tabor za otroke: Zvočna raziskovanja

Poletni tabor za otroke od 10. do 14. leta starosti s poudarkom na raziskovanju sodobnih  zvočnih umetnosti in tehnologije!
  • LOKACIJA: CŠOD Trilobit
  • DATUM: 4.– 8. julij 2022
  • ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 24
  • CILJNA SKUPINA: 10. – 14. let
  • ORGANIZACIJA: LokalPatriot in Zavod Projekt Atol v okviru mreže konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, v sodelovanju s CŠOD.

Preizkusi se v vlogi raziskovalca sodobnih zvočnih umetnosti in z njimi povezanimi  tehnologijami! Te zanima kako deluje zvočnik? Kako lahko poslušaš elektromagnetne valove  v elektronskih napravah? Ali pa kako zveni onesnažena voda?

Vsak dan tabora bodo organizirane delavnice, na katerih bodo udeleženci, s pomočjo izkušenih mentorjev in umetnikov, izdelali različne zvočne naprave, se seznanili z njihovim  delovanjem in umetniško rabo ter z njimi raziskali pestro področje sodobnih zvočnih  umetnosti.

Namen tabora je osnovnošolcem približati področje sodobnih raziskovalnih umetnosti, ki poleg širokega spektra konceptov, kot so DIY (naredi-sam), DITO (naredi-skupaj), citizen  science, bio-umetnost, pokrivajo tudi področje znanosti, ekologije in sodobnih tehnologij.

V programu bo veliko zabave, športa in zanimivih ustvarjalnih dejavnosti, med njimi tudi veslanje na čudovitem mirnem jezercu tik ob domu, plezanje, lokostrelstvo, sprehod do doma Pristava z Zoisovim drevesnim parkom, večerja ob tabornem ognju in peka kruha, izdelava spominkov (odlitek trilobita) in izdelki iz kamnin, ribištvo, družabne igre in zabavne  tekme, iskanje izumrlih živali…

Tabor je namenjen otrokom od 10. do 13. leta starosti.  Za več informacij o poletnih programih na spletni strani CŠOD. Prijave potekajo preko spletnega obrazca CŠOD Aktivne počitnice. Prijave so že odprte.

 

Posamezne delavnice
Jakob Grčman: Zvočni(k)rožnik

Na delavnici bomo izdelali preprosti zvočnik iz papirnatih krožnikov, magneta in bakrene žice. Naredi bomo ojačevalec in v procesu raziskovali elektrotehniko, spoznavali komponente in se urili v spajkanju. Spoznali bomo, kako delujejo zvočniki in kaj zvok sploh je. Tekom tabora bodo udeleženci zvočnike lahko tudi preizkusili in uporabili kot pripomoček pri drugih delavnicah.

Gregor Krpič: auDIY echo

Znanje iz spajkanja in elektronike bomo naslednji dan nadgradili in izdelali elektronsko glasbilo. Udeleženci bodo izdelali vsak svoj AuDIY echo efekt, ki se v popularni in elektronski glasbi uporablja za ustvarjanje različnih zvočnih efektov in tekstur. Na koncu delavnice bomo efekt priključili na izdelan zvočnik in se preizkusili v igranju nanj ter ga vključili v nadaljna zvočna raziskovanja.

Miha Godec in Robertina Šebjanič: aqua_sono_forenzik

Izhodišče delavnice je umetniško raziskovalni projekt Robertine Šebjanič in Gjina Šutića, v katerem raziskujeta in ozaveščata o očem nevidnih onesnaževalcih vodnih virov. S pomočjo principa “naredi-sam“ (DIY) bomo na delavnici izdelali TDS merilnik (merilec trdote vode), ki omogoča enostavno merjenje raztopljenih soli in drugih kemijskih elementov v vodi. Merilnik bomo povezali z zvočnikom in s pomočjo zvoka poskušali razumeti, kaj pomeni čista voda in se srečali s pojmom sonifikacije v praksi.

Ida Hiršenfelder: Tipalke za elektromagnetno polje

Na delavnici se bomo seznanili z značilnostmi elektromagnetnih in zvočnih frekvenčnih spektrov. Naučili se bomo sestaviti pripomoček, ki temelji na odprtokodnem prostem vezju za terensko snemanje. Udeleženci bodo izdelali vsak svoj elektromagnetni pripomoček Elektrosluch: detektor elektromagnetnih valov za prevajanje elektromagnetnega (EMF) spektra v zvočni spekter. Na koncu delavnice bomo tako s pomočjo pripomočka prisluhnili elektromagnetnemu valovanju v neposredni okolici.

Andrej Fon: Zvočni sprehod

Na zadnji delavnici se bomo seznanili s praktično uporabnostjo eholokacije, ki jo uporabljajo živali in ljudje. Namen delavnice je vzbuditi zanimanje za zvoke, ki nas obdajajo in jim pozorno prisluhniti. Opremljeni z binokularnim mikrofoni in slušalkami se bomo podali v bližnji gozd na sprehod in pozorno prisluhnili zvočni krajini narave. S pomočjo mentorjev bomo v parih in manjših skupinah izvedli več nalog usmerjenih v senzibilizacijo poslušanja okolice in na koncu izvedli kratke improvizirane koncerte v različnih akustičnih prostorih.

Produkcija

LokalPatriot in Zavod Projekt Atol v okviru platforme konS, v sodelovanju s CŠOD. konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor  operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata  Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.