Skoči na vsebino
Nova Projekti

Biobot: Laboratorijska situacija

Zoran Srdić Janežič

Projekt Biobot se posveča tkivnemu inženiringu in razvoju robota z delujočo biološko mišico, ki premika telo. Na robovih umetnosti, ki z živimi materiali ustvarja nove oblike, nova bitja postavljajo ontološka in etična vprašanja o svojem statusu in o protokolih ravnanja z njimi.

V laboratorijski situaciji avtor s strokovnjaki goji nevrone na plošči z elektrodami, ki prevajajo električni signal. Tega pretvorijo iz analognega v digitalnega, ojačajo in uporabijo za manipulacijo gibanja biobota. V Biobotu 1.1 in 1.2 je avtor zasnoval mehansko lupino biobota v različnih oblikah in ustvaril informacijsko zanko od gibanja botovega telesa, ki lahko služi kot vhodna informacija za nevrone, ki jo spremenijo in pošljejo nazaj v tehnološko telo. V naslednji fazi se bo prepletla kombinacija tehnološkega in biološkega: ‘umetni’ premični mehanizem ne bo več ločen od ‘naravnega’ tkiva.

Biobot prinaša ne le nove materiale, temveč tudi nove procese v umetniške prakse in ustvarja nov umetniški jezik. Znanstveni in tehnološki razvoj uporablja na neznanstven način za umetniško zgradbo biološkega in tehnološkega telesa. Biobot je živa entiteta z lastno inteligenco in pravico do obstoja kot živo bitje.


 

Koncept in razvoj Zoran Srdić Janežič
Programiranje Matic Potočnik
Biosenzorična elektronika Erik Krkač
Elektronika, PCB Gregor Krpič
3D oblikovanje Cveto Kuneševič
Nevronski inženiring BioTehna Lab / Kristijan Tkalec
Mišični inženiring Educell Lab / Ariana Barlič
Produkcija Zavod Kersnikova / Laboratorij BioTehna
Partnerja Kambič laboratorijska oprema, d.o.o., Educell podjetje za celično biologijo, d.o.o.

Pogovor z umetnikom si lahko ogledate na tej povezavi.

CV umetnika

Kipar in intermedijski umetnik ter oblikovalec lutk v Lutkovnem gledališču Ljubljana. V svoji umetnosti uporablja nove materiale in tehnologije: animatroniko, gibajoče se mehanizme v povezavi z biološkimi materiali, 3D virtualno zasnovo, instalacije navidezne resničnosti z AR kodami, kiparsko delo z združevanjem različnih materialov in tehnologij itd. Za svoje umetniško delo je sodeloval z znanstveniki na področju biotehnologije in nanotehnologije. Je avtor več kot 20 samostojnih razstav in številnih skupinskih. Njegova ideja za spominski spomenik je bila izbrana na natečaju in postavljena v javni prostor leta 2020. Na 3. mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj leta 2014 je prejel Nagrado za kakovost likovne umetnosti. Njegove skulpture in umetniška dela so del stalnih zbirk nekaterih vidnih galerij (Salon für Kunstbuch Dunaj, Mednarodni grafični likovni center Ljubljana, Mariborska umetniška galerija UGM, Muzej moderne in sodobne umetnosti Koroška).