Skoči na vsebino
Park Projekti

konS ≡ PARK – Akademija za sodobno raziskovalno umetnost

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

konS ≡ PARK – Akademija za sodobno raziskovalno umetnost, ki so jo zgradili partnerji projekta konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost se osredotoča na mlade in ponuja prostor za izvirne, nepričakovane, nenavadne in navdihujoče poglede na sedanjost in možno prihodnost. Otroke in mlade spodbuja, da odkrivajo svoje potenciale in razvijajo sposobnosti ter veščine, kot so reševanje kompleksnih problemov, ustvarjalnost, inovativnost, etično in trajnostno razmišljanje, samostojno razmišljanje, načrtovanje in druge, ki so pomembne za sodobni čas. Razstava ponazarja praktične primere raziskovalnega učenja, ki tvorijo sinergijo med tehnologijo, kreativnostjo in intermedijsko umetnostjo ter nagovarja slovenski izobraževalni sistem k odzivu na potrebo po inovativnih didaktičnih pristopih in raziskovalnem učenju.

Značilnost sodobne raziskovalne umetnost je, da nastaja v sodelovanju umetnikov z znanstveniki, inženirji, tehnologi ter drugimi strokovnjaki. V najbolj optimalnih pogojih za sodelovanje lahko ideje, znanja, veščine, raziskovanja, testiranja situacij in sodelovanja v skupnostih pripeljejo do najbolj inovativnih idej. V tematsko raziskovalnih – produkcijskih laboratorijih, ki smo jih vzpostavili v okviru platforme konS, spodbujamo in omogočamo povezave med umetniki, znanstveniki in znanstvenimi ustanovami. V tem okolju nastajajo presežna umetniška dela in ideje, ki ustvarjajo prostor za originalne, nepričakovane, nenavadne in navdihujoče poglede na sodobnost in morebitno prihodnost. Pri tem ustvarjalci uporabljajo nove tehnologije in orodja ter izpostavljajo zanimiva vprašanja današnjega časa povezana s temami kot so okoljevarstvo, biotehnologija, umetna inteligenca, prihodnost hrane, robotika, raziskovanje vesolja ipd.

Ker znanost in tehnologija izjemno hitro napredujeta in ker želimo mlade opolnomočiti z razmišljanjem o fenomenih sodobnega sveta smo ustanovili konS ≡ PARK – Akademijo za raziskovalno umetnost, ki jo sestavlja mreža ustvarjalnih vozlišč po Sloveniji, v katerih nastajajo inovativni programi raziskovalnega in vrstniškega učenja. PARK razvija napredne vsebine, ki preko transdisciplinarnega pristopa naslavljajo družbeno aktualna vprašanja. Programi temeljijo na sodobnih tehnoloških vsebinah in dognanjih, ki so ključna in koristna pri ozaveščanju mladih za razumevanje sveta, v katerem živimo. Z raziskovalnim delom spodbujajo mlade, da preko ustvarjanja na presečišču znanosti in umetnosti odkrivajo svoje potenciale in razvijajo sposobnosti ter veščine, kot so reševanje kompleksnih problemov, inovativnost, etično in trajnostno razmišljanje, odkrivanje priložnosti, vizija in druge, ki jih preferira sodobni čas. Pri tem uporabljamo metode kot so raziskovalno in izkustveno učenje, učenje na napakah, naredi sam, naredimo skupaj, delo z umetniki, intelektualna emancipacija, vrstniško učenje in skupnostno soustvarjanje.

konS ≡ PARK predstavlja integralni del Platforme konS, ki iz umetniške ideje in iz navdihujočih konS laboratorijev črpa bogato vsebino in znanje ter jih pretvarja v inovativne raziskovalne programe za otroke, mlade in odrasle.

V PARKU je zbranih preko 50 različnih delavnic, ki so razdeljene na 6 težavnostnih stopenj: 1. Radovednež, 2. Raziskovalec, 3. Poznavalec, 4. Mojster, 5. Razvijalec, 6. Mentor

KOLOFON

Produkcija: konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

Producenti po vozliščih:

Ljubljana – Kersnikova: Kristijan Tkalec, Petra Vanič; Zavod Projekt Atol: Tina Dolinšek, Rea Vogrinčič; Ljudmila: Tine Vrabič, Anže Zorman; Cona: Irena Pivka
Novo mesto – Sonar: Gašper Beg
Maribor – Inkubator: Marko Lük, Eva Nađ, Monika Pocrnjić
Velenje – Nukleus: Maruša Skornišek
Nova Gorica – Xcenter: Mojca Stubelj Ars, Jernej Čuček Gerbec, Mija Lorbek

Video izjave: Maja Andlović (režija in montaža), Domen Ožbot (direktor fotografije)

Foto: Katja Goljat, Matjaž Rušt/arhiv konS

CV umetnika

Metodologijo in program konS ≡ PARK so v sklopu projekta konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost razvili umetniki, raziskovalci in producenti Nastja Ambrožič, Gašper Beg, Lavoslava Benčić, Dr. Julian Chollet, Jernej Čuček Gerbec, Eva Debevc, Tina Dolinšek, Leon Dolničar, Tadej Droljc, Andrej Fon, Miha Godec, Jakob Grčman, Ida Hiršenfelder, Sanja Hrvaćanin, Stella Ivšek, Luka Jare, Bor Jarh, Lovrenc Košenina, Martin Krauser, Vesna Krebs, Gregor Krpič, Borut Kumperščak, Denis Lederhas, Lea Lipnik, Mija Lorbek, Junoš Lukan, Marko Lük, Eva Nađ, Taja Oblišar, Tara Pattenden, Irena Pivka, Monika Pocrnjić, Jurij Podgoršek, Eva Pondrk, Katarina Radaljac, Anja Romih, Maruša Skornišek, Uršek Slivšek, Celeste Sanja Smareglia, Ana Smerdu, Saša Spačal, Mojca Stubelj Ars, Kristijan Tkalec, Petra Vanič, Rea Vogrinčič, Tine Vrabič, Staš Vrenko, Jaka Waldhütter, Veljko Zejak in Anže Zorman.