Skoči na vsebino
Praksa Projekti

mojbot ∑igma

Matjaž Požlep (Art Rebel 9)+ dr. Luka Bradeško in Patrik Zajec (Solvesall d.o.o.)

Za razliko od običajnega šolskega učenja, pri katerem izobraževanje poteka od učiteljev k učencem, raziskovalno učenje spodbuja intelektualno emancipacijo z omogočanjem prenašanja znanja horizontalno med učenci različnih starosti in znanj. Tak način učenja in razvijanja spretnosti nas je vodil k oblikovanju spletnega vmesnika, ki imetnike spodbuja k igrivemu učenju in s tem k razvijanju svojega virtualnega asistenta, ki z vsako delavniško transakcijo postaja vse pametnejši in lepše oblikovan.

Virtualnega asistenta v obliki robotka mojbot ∑igma lahko vsak uporabnik personalizira in ga oblikuje glede na številne ponujene možnosti v meniju, ki se odklene po vsaki uspešno opravljeni delavnici. Uporabniki se preko aplikacije povezujejo in dogovarjajo o prenašanju znanja ter se medsebojno certificirajo, kar omogoča, da se nakopičeno znanje v podatkovnih bazah lahko sešteva in s tem ustvarja inteligenco v roju. Tako se asistent mojbot ∑igma uči, spreminja in raste z uporabnikom preko digitalnega odtisa njegovega opravljenega dela in s tem vse bolj postaja vmesnik, preko katerega uporabnik lahko nadzira življenje svojega podatkovnega telesa in ga opolnomoča pred vse bolj prisotnim avtomatskim odločanjem umetne inteligence.

 

Postavitev v Cukrarni, Ljubljana 2023 //  Fotografija: Katja Goljat, Matjaž Rušt
Postavitev v Cukrarni,, Ljubljana 2023 // Fotografija: Katja Goljat, Matjaž Rušt
Postavitev v Cukrarni, Ljubljana 2023 // Fotografija: Katja Goljat, Matjaž Rušt

 

Kolofon

Avtorji: Matjaž Požlep (Art Rebel 9) v sodelovanju z dr. Lukom Bradeškom in Patrikom Zajcem (Solvesall d.o.o.)
Produkcija: Mladinski center Velenje
Izdelava postavitve: Fabrikaid, d.o.o.
Katalizator inovacij: Jurij Krpan
Producentka: Lea Lipnik
Zahvale: Art Rebel 9 (Nina Sever Plešec, Ažbe Rihtaršič, Predrag Petrovič, Teja Mole, Brane Herak, Nataša Slokar), Mitja Jermol (IJS), 5hek akademija (Petra Vanič, Eva Pondrk, Kristijan Tkalec, Katja Zalar Nikovič)

 

Izdelava in oblikovanje uporabniškega vmesnika: DIVA, Razvoj inovacijskega ekosistema in verig vrednosti: podpiranje čezmejnih inovacij s pomočjo ustvarjalnih industrij 2021