Skoči na vsebino
Park Projekti

Popolnoma drugačna prihodnost

Nejc Trampuž

Projekt umetnika mlajše generacije, ki je nastal pod produkcijsko taktirko zavoda LokalPatriot in konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, naslavlja aktualna okoljska vprašanja antropocena in opazuje pospešene spremembe, ki jih s svojim kolesjem poganja pozni kapitalizem, kot sta to na primer globalno segrevanje in izguba biotske raznovrstnosti. Projekt predstavlja pozitivno naravnane odgovore na različne zagate družbe 21. stoletja ter ob tem ohranja smotrn pogled na našo skupno prihodnost. Raziskovalno naravnano delo sestoji iz multimedijske instalacije in istoimenske publikacije, ki galerijsko postavitev dopolnjuje, a je obenem vsebinsko in konceptualno svoja samostojna enota.

Ubrana metoda pri razvoju razstavljenih del se poslužuje sodobnih raziskovalnih in umetniških pristopov, uporabe sodobnih tehnologij, kot je umetna inteligenca. V svoji srčici se projekt ukvarja z refleksijo aktualnega stanja današnje družbe in ekologij, znotraj katerih bivamo, hkrati pa ustvarja prostor za razmišljanje o drugih možnih prihodnostih. V tem pogledu je imaginarij, ki ga opolnomoča področje umetnosti, ključnega pomena, da lahko mislimo potencialne rešitve in posledično vzpostavimo vzvode za bolj vzdržno prihodnost. Za implementacijo slednjega je ključno interdisciplinarno povezovanje različnih strok ter spajanje znanj in veščin, slednje pa se je med snovanjem projekta odražalo s povezovanjem in gojenjem dialoga s strokovnjaki, z znanstveniki s področja okoljevarstva, z umetniki, s psihologi in z drugimi kritičnimi misleci.

Cilj projekta je izzvati naše tradicionalne predpostavke in prepričanja, okrepiti okoljsko ozaveščenost in ustvariti prostor za razmišljanje o bližnji prihodnosti znotraj našega primarnega ekosistema – Zemlje. Določeni posamezniki in korporacije, ki imajo v rokah finančne in druge vzvode moči, pogosto stavijo na raziskovanje vesolja in teraformiranje človeku primernih planetov (npr. Mars), ob tem pa pozabljajo, da ima naš planet že vzpostavljen delujoč sistem, ki ga je treba, če želimo živeti v razmeroma ugodnih pogojih, zaščititi. Za razumevanje širše slike se nam zdi ključnega pomena, da kot družba svoj pogled preusmerimo navzdol na naše neposredno okolje, znotraj katerega smo pozicionirani, in se osredotočimo na oblikovanje modelov, ki spodbujajo naše trajnostno delovanje in sobivanje z drugimi organizmi. Znotraj parametrov zgoraj opredeljenih ciljev smo zato prepoznali nujnost, da je treba za družbo prihodnosti vzpostaviti nove, času primerne mehanizme izobraževanja in informiranja, ki posameznike opremijo s kritičnim mišljenjem o pogojih bivanja.

Adrijan Praznik
kurator / producent

KOLOFON

Produkcija: LokalPatriot – Galerija Simulaker | konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost
Kurator in producent: Adrijan Praznik
Programer: Rok Kos
Oblikovalec zvoka: Tim Kropivšek
3D oblikovalka: Brina Meze-Petrić
Organizacija in vodenje projekta: Gašper Beg, Adrijan Praznik
Programer in svetovalec v začetni fazi projekta: Srđan Prodanović
Tehnična podpora: Maid Hadžihasanović
Naslovna podoba: Nejc Trampuž (z uporabo orodja Midjourney)
Zahvale: Anže Čanžek, Sašo Dolenc, Saša Spačal, Katarina Trstenjak, Polona Kalc, Izidor Ostan Ožbolt, Simon Gmajner, Filip Dobranić, Saša Škof, Nika Tavčar, Taj Zavodnik, Helena Vrbanac, Zavod Projekt Atol, Društvo Ljudmila, CONA | Zavod za procesiranje sodobne umetnosti

 

CV umetnika

Nejc Trampuž (1993) je multimedijski umetnik in fotograf. Z okoljevarstvenimi in ekološkimi tematikami se aktivno ukvarja zadnjih pet let, od leta 2019 pa je tudi aktivist gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Trampuževo priljubljeno izrazno sredstvo je kolaž, ki ga prepleta z različnimi sodobnimi tehnologijami, mediji in pristopi, vse to pa združuje v svojo značilno nasičeno estetiko umetniških del, ki so pogosto interaktivna.

S pohvalo (cum laude) je diplomiral in z nagrado magistriral iz fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. V letu 2018 je en semester deloval na izmenjavi na bratislavski akademiji VŠVU in nato tudi samostojno razstavljal na OFF_festivalu v sklopu Meseca fotografije v Bratislavi, za kar je prejel častno omembo v sklopu ON_Award. Pred kratkim je bil s strani Mur.at povabljen v Gradec (Avstrija), kjer je izvedel delavnico generiranja podob in besedil z umetno inteligenco na večdnevnem dogodku Worklab (Un)sustainable?!, ki je raziskoval preplet sodobnih tehnologij z okoljevarstvom in ekologijo. Leta 2019 je od Galerije Simulaker prejel nagrado PS37, s čimer se je začelo njegovo redno sodelovanje s to institucijo, rezultata slednjega pa sta tudi razstava v sklopu projekta konS in knjiga, ki jo držite v rokah. Gostoval je na različnih okroglih mizah in je član žirije študentske sekcije rednega natečaja Plaktivat, prav tako pa je bil žirant v študentski sekciji festivala Animateka (2017), kjer je sodeloval tudi s svojim kratkim animiranim filmom. Razstavljal je na več deset samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih in sodeloval z organizacijami tako v Sloveniji kot tujini (konS moduli, Festival IZIS, +MSUM, Futurologija v MGNG, Alkatraz, SCCA-Ljubljana, GT22, ZDSLU, festival Kaos v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAM-a, Sloart, Platforma Artsy, MAO, festival Foto Fest na Slovaškem, Photogether Gallery na Češkem, Ljubljanska mestna hiša, Galerija AQ itd.).