Skoči na vsebino

(re)programiranje: Strategije za samoregeneracijo

Partnerska organizacija Aksioma napoveduje serijo bližnjih srečanj s svetovnimi misleci o ključnih področjih: od infrastrukture in energije do gradnje skupnosti in umetne inteligence. Znašli smo se namreč na razpotju eksistenčne odločitve: naj privedemo zmote razsvetljenstva do njihovega biološkega konca ali razvijemo magično zmogljivost za samoobnovo? V seriji (re)programiranje bodo misleci svetovnega formata iz osmih ključnih disciplin spregovorilio tem, kako popraviti naše vzorce mišljenja in obnašanja v imenu kolektivne varnosti; serijo kurira in vodi novinarka in pisateljica Marta Peirano.

(re)programiranje

15. februar–15. november 2021 // aksioma.org/reprogramming // Facebook

(re)programiranje kot deseta edicija Aksiominega programa Taktike & praksa sledi lanskemu MoneyLab-u, ki je zbral mrežo umetnikov, aktivistov in geekov v razpravi o oblikah finančne demokratizacije. Kot tudi leto prej, ko je simpozij Avtomatiziraj vse živo! raziskoval protislovja v naraščajoči avtomatizaciji dela, ali v pretekih edicijah, kot so Kritično inženirstvo (2019), Transnacionalizmi (2018), Črni kabinet (2016) in druge, te serije konferenc in seminarjev izhodišča iščejo v pomembnih družbenih vprašanjih in aktualne problematike preiskujejo v širšem kontekstu.


Kaj in s kom?

Ponovno v sodelovanju s Kinom Šiška in v okviru konS – Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, se letošnja izvedba osredinja na vprašanje vse bolj vidnih  –  in vse bolj katastrofalnih – posledic ignoriranja okoljske krize. Marta Peirano, specialistka za raziskovanje odnosa med sistemi moči in tehnologijo, španska novinarka, pisateljica in govornica, katere TED Talk Zakaj me opazujejo, če sem nihče? si je ogledalo več kot tri in pol milijona ljudi, bo v seriji pogovorov z vodilnimi imeni v ključnih področjih za regeneracijo, reset in rekonstrukcijo kolektivnega mišljenja in obnašanja iskala odgovore na vprašanje, kaj je potrebno, da se človeštvo zbudi in ukrepa, še preden se dokončno uniči. Več v dogodkih.

Prepoznavamo, prevprašujemo, reflektiramo. Raziskujemo strategije za samoregeneracijo. Reprogramiramo.