Je programiranje neustvarjalno? Ali veš kako risati s pomočjo programske kode? Ali veš, kaj vse lahko ustvariš s kodo?

Pridi na delavnico, kjer bomo z ustvarjanjem razgibanih vizualnih izrisov oz. animacij spoznavali osnovne koncepte programiranja in programskih jezikov ter se učili izrisovanja na računalniški ekran. Izvedeli bomo kaj so spremenljivke, pogojni stavki, nizi in funkcije, ter kako jih uporabiti za risanje, oblikovanje, animiranje in barvanje oblik na ekranu. Delali bomo z odprtokodnim programskim jezikom Processing, ki je bil ustvarjen za računalniško skiciranje in učenje programiranja, a se je razvil v intermedijsko razvojno orodje. Processing je odlična alternativa lastniškim orodjem z dragimi licencami, kar omogoča dostopnost šolam, otrokom in začetnikom.

Na delavnici bomo začeli z osnovnimi ukazi in počasi zgradili kompleksnejše programe, zato je primerna tudi za tiste brez programerskih izkušenj. Cilj delavnice je tudi pokazati, da programiranje ni veščina, ki zahteva neke dane sposobnosti, ampak se ga lahko začne učiti vsak.

Prijave:
Delavnica je namenjena mladostnikom od 14. leta dalje. Število udeležencev je omejeno, zato je obvezna predhodna prijava na: delavnica@ljudmila.org. Udeležba na delavnici je brezplačna, udeleženci s seboj prinesejo prenosni računalnik (Linux, Windows ali Mac). Delavnica bo trajala 3 ure, s kratkim premorom.

O mentorju:
Blaž Pavlica je diplomiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko na programu Interdisciplinarni študij računalništva in matematike. Ukvarja se z elektronsko glasbeno produkcijo in didžejanjem. Kot tonski tehnik dela na Radiu Študent, kjer je leta 2017 z Jašo Bužinelom začel ustvarjati radijsko oddajo Partijska linija. V zadnjem času se ukvarja tudi z vizualijami (VJ za Nesesari Kakalulu, na festivalih Tresk in Klubski Maraton). Ustvaril je avtorsko glasbo in vizualije za dve plesni predstavi: Meduza in Niti strela ne udari v ravni črti, ki sta bili izvedeni v Plesnem teatru Ljubljana. Kot tonski in lučni tehnik sodeluje pri izvedbi raznoraznih dogodkov.