Skoči na vsebino

Skoči v bazen delavnic!

NASLOV DELAVNICE KRATEK OPIS/ TEMA DELAVNICE
Mikroskopiranje Izdelava DIY mikroskopa iz odsluženih spletnih kamer / biologija, biotehnologija
Vlagomir S pomočjo mikrokontrolerja, senzora in ostalih električnih elementov se izdela celostni merilec, ki meri vlago v zemlji in nas opozarja / senzorika, precizno kmetijstvo
Solarni polnilec Po DIY konceptu udeleženci sestavijo solarni polnilec / obnovljivi viri energije
Vremenska postaja Merilec vlage in temperature v zraku, ki nam pomaga ohranjati pravo ravnovesje v domu / biologija, senzorika, programiranje
Kontaktni mikrofon / Zvočni reliefi zvok
Theremin zvok
SonoGib zvok
Vizualizacija podatkov z Arduinom Spoznavanje osnov programiranja v programu Processing. Vizualizacija podatkov iz okolja, ki so v svoji naravi zelo neoprijemljivi in abstraktni / programiranje
Solarni robotki Solarni robotki so enostavni robotki, ki se premikajo na svetlobi. Predstavljajo vstopno točko v robotiko / obnovljivi viri energije, robotika
auDIY efekt zvok, arduino
Kolesarska signalna rokavica Vstopna točka v svet nosljive tehnologije. Izdela se rokavica, ki poveča varnost v prometu tekom kolesarjenja / nosljive tehnologije, DIY
sonoDIY nosljive tehnologije, zvok, DIY
Di(y)storzor Zvok
Zvočni mikroskop
Soda: Semi-modularno DIY zvočilo Delavnica temelji na kreativnem in individualiziranem spoznavanju temeljnih principov povezovanja ter spajanja zvočnih vezij. Udeleženci spoznavajo koncepte ne-linearnega feedbacka, logičnih vezij, circuit bendinga in fizičnega procesiranja zvoka.
Microbit Najenostavnejši pristop k programiranju. Nadvse enostaven ter uporabniku prijazen vpogled v povezave med programsko in strojno opremo, razumevanje programskega vmesnika in inter-komunikacije med napravami ter iskanje njihovega kreativnega potenciala.
Skrite kompozicije Delo z mikroskopom, primerjava mikro makro, razumevanje osnov uporabe naprav, ustvarjanje mikro kompozicij. Delavnica tematizira naše razumevanje nevidnega sveta, razkriva kako naši možgani gradijo predstave o nevidnih svetovih. Z uporabo mikrofotografije ter kolaža gradimo nove kompozicije teksture, topografije.
Risanje s topografijo kraja Delavnica temelji na mobilni aplikaciji, ki omogoča, kreativno uporabo GPS tehnologije. Gre za namensko izdelano aplikacijo, s katero udeleženci hodijo in hkrati rišejo, premikanje ter izrisovanje je realnočasovno kar sodelujočim omogoča boljše razumevanje tehnologije gps sledenja njene natančnosti ter odzivnosti. Delavnica odpira vprašanja o sledenju preko mobilnih telefonov ter našem odnosu do sodobnega razumevanja interaktivne topografije.
Spreadkom – razmeščena komunikacija z uporabo zvoka Iskanje novih možnosti alternativnih sistemov komunikacije: Sodelujoči izdelajo manjše naprave, ki omogoča komunikacijo z izključno uporabo zvoka brez radio ali internetne povezave. Naprave povežejo v komunikacijsko mrežo, ki se aktivira z žvižgom. Delavnica s pomočjo tehnologije omogoči oživljanje naših čutov ter pozabljenih načinov komunikacije.
Motion trekking – Slednje premikanju Vpogled v sisteme sledenja z uporabo različnih senzorjev in kamer ter kako lahko tovrstne sisteme uporabimo v umetniških projektih. Sodelujoči se seznanijo s tehnologijo, orodji ter programskimi jeziki ter skritimi potenciali, ki jih to polje omogoča.
DIY  Interaktivna delavnica oziroma performans, kjer sodelujoči na podlagi zvočnih navodil slikajo. Performans temelji na programski aplikaciji, ki lahko vsako sliko spremeni v zvočna navodila kako jo naslikati na podlagi katerih udeleženci vstopijo v proces nastajanja umetniškega dela. z uporabo tehnologije de-konstruira likovni proces, da postavi pod vprašanje vse konsolidirane temelje likovnega ustvarjanja.
Zvočno tekstilna rokavica Praktični primer e-tekstilnega procesa, v katerem udeleženci z elektronskimi elementi izdelajo unikatni interaktivni tekstilni dodatek. Ta se s svetlobo LED diod odziva na zvok iz zunanjega zvočnega vira.
Muzika na “štrom” Spoznavanje uporabe najnovejših glasbenih tehnologij »na štrom« in preizkušanje v ustvarjanju glasbe in zvoka skozi igro in eksperiment.
Kakšne oblike je zvok?  S pomočjo hekanja signalov iz VGA kabla udeleženci na delavnici video signale povežejo z avdio signali. Ko tak prepariran kabel povežemo z ekranom in preko avdio priklop za zvok, dobimo na ekranu barvne oblike, ki se spreminjajo z barvo.
Rišem s kodo Delavnica udeležence seznani z ustvarjalnimi načini uporabe programskega jezika Processing.
Potiskanju pikslov naproti Uvod v ustvarjanje igrice s programskim jezikom Racket.
En zvok – cela skladba V delavnici raziskovanja kreativnih pristopov k ustvarjanju zvokov in glasbe izvemo kako lahko iz enega samega zvoka z različnimi produkcijskimi tehnikami ustvarimo vse elemente, ki so potrebni za kreacijo skladbe. Delavnica je zanimiva za vse, ki se ukvarjajo z glasbo in glasbeno produkcijo ali pa jih zanimajo kreativni načini obdelave zvokov in neskončne možnosti, ki jih ponuja računalniška manipulacija zvoka.
Ustvari svoj sintetizator Spoznavanje zgodovine sintisajzerjev, osnovami elektronskih komponent ter spajkanjem pri sestavljanju posameznih komponent v elektronska zvočila.
Ustvari svoj sintetizator Izdelajmo svoj sintetizator, ki je poznan pod imenom Atari punk console, ki je skoraj 40 let star koncept vezja sintetizatorja zvoka. Ker omogoča številne nadgradnje in predelave pa je priljubljen tudi priljubljen pri izkušenejših “domačih mojstrih”.
Risanje zvoka / vinyl fabrika Udeleženci preko praktičnih primerov (mikrofon, zvočnik) dobijo vpogled v teorijo nastanka zvoka. Nato se zvok preko zanimive teme pred njihovimi očmi zapiše na vinilno ploščo. Po končani predstavitvi lahko preko mikroskopa pogledajo kako izgledajo zapisane brazde.
Teensy sintetizator zvoka (TeenSYNTH) Kako s Teensy orodjem za oblikovanje zvočnega sistema ustvariti oscilator? Pogled v Arduino kodo, ki jo prilaogdimo tako, da bomo sintisajzerju lahko prosto dodajali potenciometre in senzorje.
Kintetična zvočna umetnost Razumevanje robotike in njene vpletenosti v vsakdanje življenje
Bralnik svetlobe Izdelava preprostega fizičnega vmesnika za sprožanje zvoka s svetlobo. Bralnik svetlobe sestavljata mehanski del, ki omogoča nadzor svetlobe s preluknjanimi diski, in elektronski del sestavljen iz dveh integriranih vezij, ki generirata zvok glede na svetlobno jakost.
HUMUS Sapiens Udeleženci delavnice z uporabo mikroskopa spoznajo različne pristope k analizi tal in prsti v svojem lokalnem okolju. Z dobro pripravljenimi vzorci in pravilno nastavitvijo mikroskopa je potop in raziskovanje podtalnega sveta mikrobov relativno enostavno in poučno!
MP3ggerS Delavnica MP3ggerS je namenjena praktičnemu prikazovanju in izvajanju postopka, v katerem tekstilne in elektronske komponente skupaj tvorijo delujočo napravo, oz. tekstilni MP3 predvajalnik s mehkimi sprožilci. Udeleženci triurne delavnice spoznavajo osnove elektronike, akustike, mehkih vezij in e-tekstilij.
Robotizirana sedanjost Razumevanje robotike in njene vpletenosti v vsakdanje življenje
HTML poezija
Detektor EMF Delavnica temelji na odprtokodnem prostem vezju za Elektrosluch: detektor elektromagnetnih valov v zvočnem spektru z vgrajenim ojačevalcem. Udeleženci izdelajo odprtokodni EMF detektor z ojačevalcem in prilagoditvami, z njim operirajo in producirajo kompozicijo z izbranim odprtokodnim DAW/om.
Žarčim oblike 3 delavnice videomapiranja (preko spleta ali v živo)
Žičke + gumbi = klaviatura Na delavnici bomo skupaj izdelali preprost prototip klaviature iz večih tipk oz. gumbov. Spoznali bomo kaj so potenciometri, kakšna je njihova vloga na različnih napravah, kaj lahko kontrolirajo in kako lahko nastavimo, da vplivajo na zvok. Spoznavali se bomo tudi z delovanjem piskača, delovanjem tipk, ter se podrobneje seznanili z delovanjem mikrokrmilnika, ki elementom pošilja informacije. Na koncu bomo lahko poskusili z našim inštrumentom zaigrati tudi pesmico 🙂
Senzorji, lučke, zvočni signali Ste se kdaj spraševali kako delujejo senzorji? Recimo tisti, ki nam v avtu sporočajo kdaj se približujemo nekemu predmetu?  Vas zanima kako so lahko še uporabni in kako jih nastavimo, da nam sporočajo kar želimo in na kakšen način? V delavnici bodo mladi intermedijski navdušenci spoznali osnove senzorjev in njihove povezave z mikrokontrolerji. Na praktičnih primerih bodo preizkusili kako in katere podatke senzorji pošiljajo, da je njihovo delovanje čim bolj uporabno v vsakodnevnem življenju.
Delavnica je namenjena vsem, ki si želijo na zabaven način spoznati z delovanjem senzorjev. Za udeležbo na delavnici ni potrebno znanje spajkanja, prav tako ne potrebujemo orodja, saj bomo elemente vstavljali v prototipno ploščico in se tako spoznali tudi z načinom kako izumitelji pripravljajo prototipe med načrtovanjem svojih novih odkritij.
Igra refleksov Vas zanima kako so se razvile prve arkadne igrice, ki jih igramo v nakupovalnih centrih? Ko je potrebno z mehkim kladivom pravočasno potopiti piščanca v luknjo?
Včasih so za razvoj potrebovali velike računalnike, ki so potrebovali veliko energije in časa, da so informacijo prenesli na želeno mesto (recimo na ekranu). Danes imamo večino iger že v žepu, a brez začetkov in razvoja, bi bilo to nemogoče.
V tokratni delavnici bomo tako spoznali kako s pomočjo mikrokrmilnika ustvariti preprosto igrico in kakšno je ozadje programiranja osnovnih ukazov, kot je pritisk na tipko, da igrica zazna in shrani naš odziv. Z igrico, ki jo bomo skupaj sestavili, boste preizkusili svoje reflekse ter tekmovali sami s seboj ali pa s prijatelji. Naj se tekmovanje kdo je hitrejši oziroma ima boljše reflekse prične!
Glasba je povsod in vse je glasba Udeleženci bodo z vsakodnevnimi in nevsakodnevnimi predmeti (ki jih bodo lahko prinesli tudi sami ali pa jih bomo poiskali v prostoru oz. okolici) oblikovali zvočne elemente. Dobrodošli so različni materiali, ki ustvarjajo zanimiv zvok. Izbrali bodo ritem, pripravili mikrofon in s pomočjo mentorjev posneli ritmične elemente z uporabo zgoraj omenjenih predmetov. Preko tega procesa izvedo kako nastane zvok, kako potuje, kako ga zajamemo ter kako ga narišejo računalniški programi. Posneti zvok bo nato preko efektov dobil željen zvok in se posnel v “looper”, kjer bo dobil stalno ritmično formo, na kateri bo možno graditi naprej. Ko bo posnetega dovolj materiala, se lahko pomaknemo k aranžmaju, pri katerem imamo dve opciji: z vklapljanjem/izklapljanjem posnetih sekvenc ali softwaresko z razporejanjem.
DIY budilka Iz elektronskih komponent in lesenega ohišja bomo izdelali budilko, ki se bo sprožila ob jutranji svetlobi, tako da se bomo zbudili skupaj s soncem, kar nam bo pomagalo vzpostaviti konstanten ritem. Na poseben način pa bomo budilko lahko opremili tudi z dremežem.
Sluzvok Delamo z elektroniko in živimi sistemi. Udeležnci iz komponent (čip, kondenzatorji, dioda, piskač, upori, potenciometer itd.) izdelajo oscilator. Nato sledi izdelava ohišja (pleksi, vijaki, distančniki…). Izdelava oscilatorja poteka približno dve uri. Druga polovica delavnice je namenjena izdelavi tako-imenovanih sluzotrod (ki omogočajo, da steče el. tok skozi sluzavke) in dodatnemu spoznavanju značilnosti sluzavk ter osnovnih laboratorijskih tehnik (npr. priprava medija). Udeleženci skuhajo  medij, petrijevke opremijo s prevodnima trakovoma, nato vanje zlijejo medij in nastavijo povezavo iz sluzavk (med enim in drugim trakom v petrijevki). Nato pripravljene sluzotrode priklopijo na oscilator in testirajo delovanje.
Sluzovedneži Na delavnici se bodo udeleženci spoznali s posebnostmi sluzavk, ogledali si bodo raznovrstne poskuse in razjasnili, zakaj pravimo, da so tako pametne. Vsak udeleženec bo zasnoval svoj labirint, s pomočjo kuhinjskih pripomočkov pripravil podlago iz agarja, po kateri se lahko sluzavke premikajo, nato pa v svoj labirint naselil sluzavke. Nato bomo skupaj opazovali in odkrivali, kako hitro bodo premagovale ovire in nas morda celo presenetile s svojo iznajdljivostjo ob iskanju najkrajšjih poti do cilja!
Osnove e-tekstila Na delavnici bodo udeleženci spoznali osnove e-tekstila in nosljivih tehnologij. Spoznali se bodo z raznovrstnimi uporabami in materiali, ki jih potrebujemo za izdelavo nosljivih naprav (prevodno blago, prevodni sukanci in elektronska vezja). Raziskali bodo različne načine in senzorje, s katerimi jih lahko prilagodimo našemu telesu (senzor upogiba, nagiba ali pritiska, stikala).
Nazadnje bodo izdelali mehki senzor oz stikalo ter prototip, s katerim bodo skozi igro lahko preverili delovanje izdelanih senzorjev.
E-tekstilna broška
PiksLBroška
Synth zapesnica
Baterija iz blata
Narisani žužki oživijo