Delavnica Zvočni mikroskop nagovarja otroke, ki želijo prisluhniti zvoku, neslišnemu za človeška ušesa. Namen je zbuditi zanimanje za zvočnost nam praviloma neslišnega sveta. Slišati in ustvarjati zvok vsakdanjih predmetov in hkrati sestaviti mehansko napravo za poslušanje komaj zaznavnih, tihih zvokov, zvočni mikroskop. Na delavnici bodo udeleženci uvodoma osvojili osnovne fizikalne zakonitosti prenosa zvoka, kar bodo tudi praktično preverili. Mentorja dr. Andrej Fon in Staš Vrenko bosta predstavila možnost izdelave mehanskega in digitalnega orodja, s katerim je mogoče prisluhiti tihim ali sicer neslišinim zvokom. Otroci bodo sestavili mehansko napravo za okrepitev neslišnega zvoka. Mentorja bosta predstavila tudi delovanje in možno rabo kontaktih mikrofonov ter izdelan digitalni zvočni mikroskop (kontaktni mikrofon, pametni telefon, slušalke, vezje). Zvočni mikroskop bodo udeleženci na delavnici praktično preizkusili, z njim bodo skušali ujeti neslišne zvoke in ustvarjati.

Prijave na: prijave@mc-velenje.si.

Andrej Fon je slovenski glasbenik, ki se ukvarja z glasbo različnih žanrov. Ukvarja se tudi s pesništvom, gledališčem, izdelovanjem glasbil in izvajanjem glasbenih delavnic, komponiranjem glasbe za animacije in predstave ter se udejstvuje kot pedagog.

Staš Vrenko je medijski umetnik, glasbenik in oblikovalec elektronskih instrumentov. Magistriral je na oddelku za kiparstvo na ALUO v Ljubljani. Njegova umetniška praksa združuje različna polja umetnosti, s poudarkom na raziskovanju zvoka, elektronskih medijev in tehnologij, kineticizma in performativnosti.