Skoči na vsebino

OctoSens

Trajanje: 4 - 5 ur / Starostna skupina: odrasli

Glasbeniki so od nekdaj stremeli k raziskovanju novih načinov oblikovanja zvoka. Razvoj tehnologij in njihova dostopnost so to raziskovanje še pospešili in omogočili, da v proces oblikovanja zvoka vključimo različne elektronske senzorje. Vendar pa velika množica različnih senzorjev in pomanjkanje praktičnih vmesnikov, od umetnika pogosto zahtevajo tehnično znanje ali nakup drage specializirane opreme, kar predstavlja oviro pri ustvarjanju.

Ta ovira nas je vzpodbudila, da raziskujemo načine, kako bi umetnikom omogočili, da pester nabor različnih senzorjev na enostaven in intuitiven način uporabijo za spreminjanje zvoka. Vmesnik, ki se ga je zasnovalo omogoča simultano uporabo različnih senzorjev za sintezo zvoka in upravljanje drugih naprav.

OctoSens je 8 kanalni vmesnik, ki omogoča sprejem signalov različnih analognih in digitalnih senzorjev ter njihovo kalibracijo. Informacije, ki jih dobi preko senzorjev, lahko pretvori v zvok preko vgrajenega digitalnega sintetizatorja ali pa jih pretvori v CV oziroma Gate signale za uporabo z drugimi zvočili. Format OctoSens se lahko uporablja kot Eurorack modul ali kot samostojno enoto.

Produkcija

MC Velenje in Zavod Projekt Atol

Avtorji

OctoSens je projekt, ki združuje načela skupnostnega so-oblikovanja. Skupnost se je osnovala po mentorstvom Vaclava Pelouška v sklopu umetniško-raziskovalne rezidence in združuje skupino, ki skupaj oblikuje in razvija napravo, ki jo je mogoče uporabljati v glasbenih nastopih kot v postavitvah ali pa v sklopu delavniških in drugih izobraževalnih procesov. Skupnost temelji na aktivnem medsebojnem sodelovanju, demokratičnih načelih so-odločanja ter zavzemanju in spodbujanju prostega pretoka znanj in informacij.

OctoSens so zasnovali Jakob Grčman, Simon Macuh, Vaclav Peloušek, Lan Štokelj, Simon Turnšek in Igor Vuk.

Želite ponudbo za izvedbo delavnice OctoSens?