Skoči na vsebino

Častna omemba za konS ≡ PARK ob podelitvi nagrad festivala Ars Electronica Linz

Znani so letošnji dobitniki festivalskih nagrad Ars Electronica, med častnimi omembami pa je slovenski projekt konS ≡ PARK – Akademija za raziskovalno umetnost.

Najpomembnejši mednarodni festival digitalne umetnosti Ars Electronica je razglasil letošnje dobitnike festivalskih nagrad. Na tekmovanju za nagrado za digitalno humanistiko (Ars Electronica Award for Digital Humanity), ki ga Ars Electronica Center prireja v sodelovanju z avstrijskim zunanjim ministrstvom, je konS ≡ PARK – Akademija za raziskovalno umetnost prejela častno omembo. Za nagrado se potegujejo projekti, ki dokazujejo moč kulturne izmenjave in sodelovanja za razvoj digitalnega sveta, osredotočenega na človeka.

»Poleg izjemno prepričljive kakovosti in izvirnosti je konS ≡ PARK čudovit primer, kako raznoliko je mogoče interpretirati koncept ‘digitalne človečnosti’. (…) konS ≡ PARK je konkretna ponudba za slovenski izobraževalni sistem, ki se osredotoča na mlade in ponuja prostor za izvirne, nepričakovane, nenavadne in navdihujoče poglede na sedanjost in možno prihodnost. (…),« je strokovna žirija utemeljila častno omembo.

konS ≡ PARK – Akademija za sodobno raziskovalno umetnost, vzpostavljena pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, je odgovor na hiter znanstveno-tehnološki napredek, ki oblikuje naše osebno vsakdanje življenje, našo družbo in globalni ekosistem. Združuje inženirje, znanstvenike in umetnike, da bi razvili skupne poglede na sedanjost in možno prihodnost. konS ≡ PARK je v Sloveniji vzpostavil mrežo ustvarjalnih vozlišč (Ljubljana, Velenje, Nova Gorica, Novo mesto, Maribor), kjer z izvajanjem raznih aktivnosti nagovarja široko zainteresirano javnost, zlasti pa mlado generacijo k iskanju novih idej za vključujočo in trajnostno uporabo tehnoloških orodij. Z osredotočanjem na izkustveno eksperimentiranje spodbuja k reševanju kompleksnih nalog z igrivo radovednostjo, da bi v naslednjem koraku prišli do inovativnih razmišljanj in pristopov.

Čestitamo vsem umetnikom_cam, raziskovalcem_kam in producentom_kam, ki so razvili metodologijo in program konS ≡ PARK v sklopu projekta konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost: Nastja Ambrožič, Gašper Beg, Lavoslava Benčić, dr. Julian Chollet, Jernej Čuček Gerbec, Eva Debevc, Tina Dolinšek, Leon Dolničar, Tadej Droljc, Andrej Fon, Miha Godec, Jakob Grčman, Ida Hiršenfelder, Sanja Hrvaćanin, Stella Ivšek, Luka Jare, Bor Jarh, Lovrenc Košenina, Martin Krauser, Vesna Krebs, Gregor Krpič, Borut Kumperščak, Denis Lederhas, Lea Lipnik, Mija Lorbek, Junoš Lukan, Marko Lük, Eva Nađ, Taja Oblišar, Tara Pattenden, Irena Pivka, Monika Pocrnjić, Jurij Podgoršek, Eva Pondrk, Katarina Radaljac, Anja Romih, Maruša Skornišek, Uršek Slivšek, Celeste Sanja Smareglia, Ana Smerdu, Saša Spačal, Mojca Stubelj Ars, Kristijan Tkalec, Petra Vanič, Rea Vogrinčič, Tine Vrabič, Staš Vrenko, Jaka Waldhütter, Veljko Zejak in Anže Zorman.

Foto: Mojca Gorjan