Skoči na vsebino
Park Delavnice

Žarčim oblike

24. februarja - 26. februarja 2021


Spletna delavnica za mlade 14+

Mapiranje lahko postane tudi tvoj medij! Na delavnici izveš, kako prežarčiš video na instalacije, gledališke kulise in pročelja stavb. In še kam. Udeleženke in udeleženci delavnic se bodo seznanili s tehničnimi zakonitostmi izvedbe mapirane video projekcije in s pripravo različnih oblikovnih vsebinskih rešitev. Vključeni bodo v proces izdelave tridimenzionalne konstrukcije namenjene video mapiranju in prispevali vsebine za izbrane površine končne prostorske kompozicije. Rezultat delavnic bo v obliki galerijske postavitve predstavljen tudi splošni javnosti in publiki.

Cikel treh delavnic obsega kratek uvod in prikaz primerov video mapiranja, praktično vajo v programski opremi za video mapiranje – MadMapper, pripravo vsebin (vizualizacij) in izvedbo mapirane videoprojekcije.

Kaj je videomapiranje

Gre za projiciranje video vsebin na določeno površino, obliko ali za v ta namen zgrajeno formo. Vsebina projekcij je lahko izdelana namensko tako, da se izbranim oblikam prilega. Tehnika se uporablja pri umetniških instalacijah, pri izvedbi koncertnih ali gledaliških kulis in pri osvetljevanju pročelij stavb.

  • 23. februar: 1. delavnica / Mapiranje za začetnike
  • 24. februar: 2. delavnica / Delovna naloga
  • 25. februar: 3. delavnica / Vsebina – projekcija – oblika
O mentoricah

Stella Ivšek, Anja Romih (BEAM TEAM / V2V) sta intermedijski umetnici, ki se ukvarjata z vizualizacijo zvoka, video animacijo in scenografijo, ter se kot VJ-ki s svojima aliasoma 5237 in SMECH že več let pojavljata na različnih glasbenih in umetniških festivalih in dogodkih. Z Društvom Ljudmila sodelujeta kot kuratorki cikla dogodkov PifLab: V2V (video to video), ki so namenjeni ustvarjalcem na področju video umetnosti, video instalacij in vizualizacij. Platforma stremi k odprtemu pretoku umetniških in tehnoloških praks, vzpostavljanju prostora za refleksijo in prezentacijo ustvarjalnega dela ter pretoku znanja. V letu 2020 sta skupaj z Alešem Zupancem mentorirali delavnico Laboratorija Svetlobne Gverile, katere rezultat je bil avdio-vizualna interaktivna instalacija, predstavljena na festivalih Svetlobna Gverila, Pixxelpoint in InSonic ZKM Karlsruhe.

Udeleženci si priskrbijo:
  • osebni računalnik
  • zanesljivo internet povezavo (za optimalno delovanje odsvetujemo Wifi ali LTE)
  • uporabo slušalk in mikrofona za komunikacijo na spletni delavnici
Udeležencem priskrbimo:
  • pomoč pri namestitvi programske opreme Discord dan pred začetkom delavnice
  • dostop do spletne platforme Discord
  • brezplačno uporabo licenc za programsko opremo MadMapper
  • možnost predstavitev oblikovnih rešitev za video mapiranje v obliki galerijske postavitve

Prijave

Delavnica je brezplačna in je namenjena mladostnikom od 14. leta dalje. Število udeležencev je omejeno, zato je obvezna predhodna prijava do petka, 19. februarja na: delavnica@ljudmila.org (ob prijavi navedite: ime, priimek, starost in kontaktni telefon). Spoznavno srečanje in pomoč pri namestitvi bo v ponedeljek, 22. februarja ob 11. uri.

Več: https://wiki.ljudmila.org/V2V_:_%C5%BDar%C4%8Dim_oblike