Skoči na vsebino
Park Delavnice

parkŽur

13. marca 2021 ob 11:30


Izkustvena delavnica na prostem za otroke 8-13 v Zavodu Cona, Ljubljana

Narava je že v preteklosti mnogim znastvenikom in umetnikom prebujala občutek za raziskovanje, občudovanje in lepoto. Še danes mnogi umetniki največ navdiha najdejo prav v naravi in jo nato skozi mnogotere izraze prevajajo v umetniški jezik. Prav iz tega pa izvira naša delavnica, kjer s pomočjo sistema silent disco spoznamo svet sodobnih umetnikov in metodo umetniške raziskave ter opazovanja okolja. Skozi prostor se udeleženci gibajo s pomočjo zvočnega posnetka (in tudi mentorja) – po začrtani poti, po urbanem in naravnem okolju v njihovem mestu. Aktivno zaznavanje okolice je zagotovljeno (hiše, predmete, živali, naravo, ljudi), kakor tudi odzivi nanje, vse to individualno in v skupini. Kot posamezniki, a povezani v skupino s fizično razdaljo, lahko tako na novo spoznavamo že znano okolje, se poskušamo nanj odzvati in ga za nekaj trenutkov tudi soustvarjamo.

Cilj delavnice je preko spoznavanja umetniške razikave in koščkov izbranih zvočnih umetnin na aktiven, zabaven in ozaveščen način raziskovati in spoznavati okolico. Vzpostavljati skupnosti, se senzibilizirati za prostor in drug drugega.

Prijave

Predhodna prijava: cona@cona.si
Oprema: vremenu primerna obleka in obutev
ob otvoritvi razstave island | fjorar

Zbirno mesto: pred MGLC Ljubljana

Avtorici delavnice
Tadeja Pungerčar

sociologinja, samozaposlena v kulturi, že vrsto let deluje na različnih področjih kulture oz. umetnosti, predvsem gledališča in ostalih performativnih umetnosti. Poklicno pot v zadnjih letih usmerja na področje kulturno-umetnostne vzgoje, prenosa znanj na mlajše generacije ter na področje performativnih umetnosti. Od leta 2014 je vodja programa, koordinatorica in producentka festivala Bobri, Ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje, ki v svojem programu združuje aktivnosti za otroke in mlade na različnih področjih umetnosti.

Barbara Kapelj

je samostojna ustvarjalka na področju kulture – kot scenografinja ustvarja scenografije za filme in gledališče, na neodvisni uprizoritveni sceni pa avtorske projekte, za katere piše tudi tekste. Najbolj odmevni so bili njeni projekti:  »Biographical Fempath 1«, s Schau Räume Villach, 2019, »Tabletol«, z Gledališčem Ane Monro, 2019, “Ljubljančanke«, idr.

Kolofon

Kreatorici in mentorici delavnice Tadeja Pungerčar in Barbara Kapelj
Koordinatorica pedagoških vsebin Irena Pivka
Tehnični vodja Brane Zorman
Ilustracija Nea Likar
Produkcija Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2021