Skoči na vsebino
Nova Dogodki

(re)programiranje: Infrastruktura / Alternativna Zemlja

15. marca 2021 ob 19:00


Serija spletnih predavanj (re)programiranje

Mudi se nam; celo leto 2030 bi lahko bilo prepozno. V temeljih moramo spremeniti naša mesta, tehnologije in ekosisteme, če hočemo zagotoviti, da bo naš planet še naprej podpiral zemeljsko življenje. Toda kako naj bi to potekalo? Naše apokaliptične, postkolonialne fantazije nam zastirajo pogled. Sanjamo o uspevanju v nemogočih razmerah oddaljenih planetov, ne znamo pa si zamisliti vzpostavitve boljših razmer na Zemlji. V knjigi The Stack si je Benjamin Bratton zamislil model globaliziranih algoritmov, ki ga je potem uporabil kot orodje za projekt preoblikovanja planeta, tj. za teraformacijo ne Marsa, pač pa Zemlje. Razpravljali bomo o tehničnih, družbenih in političnih infrastrukturah, ki so potrebne za tak projekt. »Naloga preprečiti eno prihodnost,« zapiše, »zato da bi se, če bomo imeli srečo, lahko zgodila druga.«

Kdo je Benjamin Bratton?

Benjamin Bratton je vodja programa oblikovalskega raziskovanja in možganskega trusta, imenovanega The Terraforming, na Inštitutu za medije, arhitekturo in oblikovanje v Moskvi. Je tudi profesor vizualnih umetnosti na University of California v San Diegu, predava digitalno oblikovanje na  European Graduate School v Švici in je gostujoči profesor na Southern California Institute of Architecture v Los Angelesu.
Njegovi knjigi The Stack: On Software and Sovereignty, ki orisuje novo geopolitično teorijo za dobo globaliziranih algoritmov in algoritemske vladavine, sta sledila miselna kataloga za njegova prva raziskovalna programa na inštitutu Strelka The New Normal in The Terraforming. Njegova najnovejša knjiga je The Revenge of the Real: Politics for a Post-Pandemic World.

Pogovor bo vodila Marta Peirano.