Skoči na vsebino
Nova Dogodki

(re)programiranje: Soodvisnost / Postčloveška politika

10. maja 2021 ob 19:00


Serija spletnih predavanj (re)programiranje

Gostja četrtega srečanja serij (re)programiranje je 𝗔𝗻𝗮𝗯 𝗝𝗮𝗶𝗻.

Delo Anab Jain prestavi ljudi v prihodnost. Razvijajoča se instalacija Mitigation of Shock njenega studia Superflux si zamisli naključni stanovanji, eno v Londonu leta 2050, drugo pa v Singapurju, ki do leta 2219 postane poplavljeno mesto. Obe stanovanji sta opremljeni s paleto posegov po načelu sam svoj mojster, hidroponičnih gojišč in drugih orodij za zbiranje, zajemanje in shranjevanje hrane in vode v novih podnebnih sistemih. Čeprav so njihove tehnične rešitve fascinantne (in dejansko delujejo), pa je vizija tista, ki prevlada: ne le da preživimo, pač pa tudi uspevamo, ko se prilagodimo in postanemo pametnejši, močnejši, v boljši kondiciji in bolje seznanjeni z drugimi člani planetarne družbe. Govorimo si zgodbe, da bi živeli, a te bi lahko bile boljše.

Anab Jain je oblikovalka, umetnica in filmska ustvarjalka. Je soustanoviteljica in direktorica londonskega studia spekulativnega oblikovanja Superflux, ki raziskuje presek podnebne krize, tehnologije in politike, ki presega človeka. S partnerjem Jonom Ardernom je ustvarila kritiško cenjene filme, umetnine in instalacije, ki napovedujejo številne možne prihodnosti za človeštvo. Je tudi profesorica na programu Design Investigations na dunajski Univerzi za uporabne umetnosti.

Anab je delala za nekatere izmed največjih svetovnih podjetij, kot so Microsoft Research, Sony, Samsung in Nokia, in institucije, kot so vlada Združenih arabskih emiratov, Innovate UK, Cabinet Office Združenega kraljestva, Program ZN za razvoj, Future Cities Catapult in Forum for the Future. Njeno delo je bilo razstavljeno v newyorški Momi, Kitajskem narodnem muzeju in V&A v Londonu. Prejela je priznanja Apple Computers Inc., UNESCA, Festivala človekovih pravic v Ženevi in TED-a.

Priporočeno branje

[Esej]: Calling for a More-Than-Human Politics

[Video]: Trigger Warning

[Intervju: The Future Starts Here

Pogovor bo potekal v angleščini.
Udeležba je brezplačna, registracije ni.

Organizacija: Aksioma v sodelovanju s Kinom Šiška in v okviru KonS platforme