Skoči na vsebino
Park Delavnice

Sluzovedneži

23. novembra 2021 ob 17:00


Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Sluzavke (angl. Slime molds) so enocelični organizmi, ki se zaradi potrebe po hrani organizirajo v večcelične strukture in med seboj funkcionirajo kot eno, saj so tako bolj učinkovite. Čeprav nimajo možganov, bi lahko rekli, da so zelo pametne! Imajo spomin, se odločajo in predvidijo spremembe, zato znanstvenike spodbujajo, da preizprašujejo splošno inteligentno vedenje. Sluzavke so enostavne za preučevanje, saj zelo hitro rastejo, hranimo jih lahko z ovsenimi kosmiči, najdemo jih tudi v naših gozdovih, le svetlobe nimajo najraje.

Na delavnici se bodo udeleženci in udeleženke spoznali/e z njihovimi posebnostmi, ogledali/e si bodo raznovrstne poskuse in razjasnili/e, zakaj pravimo, da so tako pametne. Vsak udeleženec/ka bo zasnoval/a svoj labirint, s pomočjo kuhinjskih pripomočkov pripravil/a podlago iz agarja, po kateri se lahko sluzavke premikajo, nato pa v svoj labirint naselil/a sluzavke. Nato bomo skupaj opazovali in odkrivali, kako hitro bodo premagovale ovire in nas morda celo presenetile s svojo iznajdljivostjo ob iskanju najkrajšjih poti do cilja!

Prijave

https://www.1ka.si/a/355702

Ostanimo zdravi

Preverjanje pogoja PCT je obvezno za vse starejše od 12 let, ob tem je obvezen veljavni osebni dokument. Maska je obvezna v zaprtih javnih prostorih, dovoljena je samo kirurška maska ali maska tipa FFP2. Maska ni obvezna za

  • otroke do dopolnjenega 6. leta starosti,
  • govornike v zaprtih javnih prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre,
  • osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena,

Ob vstopu v zaprt javni kraj oziroma prostor je še zmeraj obvezno razkuževanje rok.