Skoči na vsebino

Dvodnevni festival kodiranja v živo Algopolis

Društvo LJUDMILA, laboratorij za znanost in umetnost, pripravlja Algopolis dvodnevni festival kodiranja v živo 

V četrtek in petek, 5. in 6. maja 2022, v osmo/zi in Cukrarna.baru 

Ljudmila ob 10. obletnici gibanja algorave ponosno predstavlja vrhunec večletnih prizadevanj k popularizaciji kodiranja v živo: Algopolis bo v Ljubljani zbral mednarodno skupnost najbolj aktivnih in prodornih koderk, hekerjev in raziskovalk, ki vas bodo popeljali v ozadje svojega ustvarjalnega procesa. 

Dvodnevni festival se bo v četrtek odprl z razstavo Anne Carreras v osmo/zi, kulminiral pa v petek zvečer v Cukrarna.baru. Vabljeni na prvi pravi ljubljanski Algorave, na katerem bo vaše plesne ko-rake programiralo 11 ustvarjalk in ustvarjalcev, raziskovalci po srcu pa se nam pridružite še na delavnicah ustvarjalke platforme Hydra Olivie Jack in alkimista kode in zvoka Tima Hooglanda. 

Praznujte z nami v duhu sodelovanja in odprte kode. Vstop prost!

Program 

Četrtek, 5. maj: 

  • 16:00 | osmo/za | Hibridni vmesniki: risanje in koda (delavnica vizualizacij z Olivio Jack) 
  • 20:00 | osmo/za | Luka Frelih, Jurij Podgoršek, Rob Canning: Wavey Wind (Predstavitev in nastop z motion senzorjem, razvitim na mariborskem hekatonu) 
  • 20:30 | osmo/za | Anna Carreras: Live TOPS M-1 kodiranje (otvoritev razstave) 

Petek, 6. maj: 

  • 17:00 | osmo/za | Live Coding 101 (glasbena delavnica s Timom Hooglandom) 
  • 21:00 | Cukrarna.bar | ALGORAVE – praznovanje 10. obletnice algoravea z mednarodno zasedbo 

Algorave Ob 10. obletnici gibanja 

Na edinstvenem srečanju live coding skupnosti bo vaše plesne korake na plesišču Cukrarna.bara v živo kodirala mednarodna zasedba 11 ustvarjalk in ustvarjalcev. 

Nastopajoči: Blaž Pavlica, Patrick Borgeat, Luka Prinčič, LinaLab, Chigüire, Roger Pibernat. Timo Hoogland, Iván Paz, Olivia Jack, Saskia Freeke, Turbulente. 

Vstop prost! 

Anna Carreras: Live TOPS M-1 kodiranje Otvoritev razstave 

Razstava umetnice in koderke Anne Carreras na ogled postavlja kodo za generativno avdiovizualno instalacijo, ki jo je natipkala na pisalni stroj ljubljanske tovarne pisalnih strojev iz 60. let prejšnjega stoletja. Postavitev dopolnjuje pisalna miza s shekanim pisalnim strojem, ki obiskovalce vabi k in-terakciji z instalacijo – s tipkanjem lahko vplivajo na parametre vizualizacije, s čimer umetnica na igriv način prikaže bistvo kodiranja v živo. 

Live TOPS M-1 Kodiranje raziskuje, kako vizualni elementi in algoritmi ustvarjajo strojni jezik ter načine za vizualno predstavitev strojnih zvokov, obenem pa je tudi avtoričin poklon zgodnjim idejam kibernetike. Razstava bo v Studiu Grad v osmo/zi na ogled do 12. maja 2022. Društvo LJUDMILA, laboratorij za znanost in umetnost 

Društvo LJUDMILA, laboratorij za znanost in umetnost / Rozmanova ulica 12, 1000 Ljubljana / info@ljudmila.org 

Hibridni vmesniki: risanje in koda Delavnica vizualizacij za mlajše od 25 let 

Olivia Jack, ustvarjalka okolja Hydra, bo na delavnici udeležence spoznala s svojim novim hibridnim vmesnikom za kodiranje v živo, ki urejanje kode povezuje z risanjem. Poimenovala ga je Fubbles, kot okrajšavo function scribbles oz. funkcijskih krac. 

Live coding 101 Glasbena delavnica za mlajše od 25 let 

Nizozemski računalniški umetnik, live coder, glasbenik in predavatelj Timo Hoogland bo na delavnici predstavil Mercury, okolje za kodiranje v živo, ki je odlična odskočna deska za spoznavanje s čudovitimi svetovi live codinga, kreativnega kodiranja, algoritemske kompozicije, elektronske glasbe in Algorave scene. 

Več o live codingu 

Live coding ali kodiranje v živo ne pozna ustaljenega notnega zapisa, inštrumenti zanj pa so skriti v ukaznih vrsticah računalnika. Prihaja kot dokaj nova umetniška oblika in kot krovni izraz, ki zajema spoj elektronske glasbe, vizualij, improvizacije ter nastopov v živo. Live coder v živo komponirane glasbe ali vizualij pred našimi očmi ustvarja dogodek, ob katerem lahko plešemo, ob njem sedimo ali pa se vanj preprosto potopimo. 

Live coding skupnost ceni deljeno avtorstvo, odprtokodno programje, sodelovanje med različnimi pristopi in vzdušje kolektivnega. 

Organizacijska ekipa/produkcija: Katja Pahor, Tine Vrabič, Anže Zorman, Luka Frelih, Jan Drozg, Robert Mohorič, Valter Udovičić, Črt Trkman, Miha Zupan 

Celostna podoba: Eva Popit 

Foto in video dokumentacija: Katja Goljat, Maj Vrenko 

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost 

Koprodukcija: Creative Coding Utrecht, ZKM Karlsruhe, Hangar, Cukrarna.bar, osmo/za 

Medijska partnerja: Radio Študent, Tam-tam 

Zahvale: Tadej Droljc, Nina Hudej, Nina Kodrič, Zavod Projekt Atol, Maruša Račič, Roger Pibernat 

Dogodek je del projekta On-the-fly, ki je sofinanciran s strani Evropske unije v okviru programa Ustvarjalna Evropa. Dogodek podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije.