Skoči na vsebino

Festival delavnic – nov format modula v Mariboru

Festival delavnic – raziskovalni poligon na presečišču umetnosti znanosti in tehnologije – bo zabaven superdogodek. V sodelovanju s Kulturnim dnevnikom (Narodni dom Maribor), pod okriljem projekta konS in v izvedbi partnerske organizacije MKC Maribor, v Modni hiši pripravljamo malo morje raziskovalnih in ustvarjalnih otokov, kjer predstavljamo avtorske delavnice, ki izhajajo iz bazena delavnic partnerske mreže konS (Projekt Atol, Zavod Cona, Društvo Ljudmila, Akademija umetnosti Nova Gorica, Kersnikova, MKC Maribor) v sodelovanju z zunanjimi partnerji Spreten.si, BridA, KreatorLab, Kreativni inštitut in Vinyl Fabrika. S takšnim razponom se bomo potopili globoko v teme elektronike, mehatronike, zvoka, biologije, nosljive tehnologije in izkustvenih pristopov ter aktivirali vse človeške senzorje.

V dopoldanskih urah pripravljamo krogotok delavnic za zaprte skupine, ki je zaključno dejanje programa Kulturni dnevnik, v popoldanskih terminih pa vsak dan namenjamo novi temi, novemu področju, novim vsebinam. Za otroke, mlade in odrasle.

Dopoldansko dogajanje

Otroci potujejo med otoki različnih tematik, prijemov in izzivov: Narisani žužki oživijo, DJ delavnica, Igra refleksov, Vlagomer, Vremenska postaja in Giroskop, pa Lego robotikia, Digitalna fabrikacija, Zvočni mikroskop in DIY ter TEENSynth in Mp3ggers. Dopoldansko druženje je namenjeno več kot 1000 otrokom, vključenih v abonma Kulturnega dnevnka.

Popoldansko dogajanje – program

 

Kaj je Kulturni dnevnik?

Kulturni dnevnik je celoletni program Narodnega doma Maribor, ki je namenjen šolskim skupinam. Njegovo bistvo je kulturno izobraževanje in vzgoja, osnovno izhodišče pa povezovanje vseh vrst kulturnih produkcij iz različnih kulturnih ustanov v skupno programsko celoto. Skozi obiske kulturnih ustanov, doživetja kulturnih dogodkov, srečanja in pogovore z ustvarjalci in umetniki lahko mladi bolje spoznajo najširši spekter kulturnih vsebin, poklice v kulturi, procese nastajanja predstav, delovanje in zgradbo kulturne ustanove.

Kaj je konS?

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je mreža devetih partnerjev – nevladnih organizacij, umetniških producentov, taktičnih medijev, javnih kulturnih središč in umetniška akademija na diagonali vzhodne in zahodne kohezijske regije: Zavod Kersnikova, Zavod Projekt Atol, Zavod Aksioma, Društvo Ljudmila, Zavod Cona, vsi iz Ljubljane, in Univerza v Novi Gorici – Akademija umetnosti, Mladinski center Velenje, LokalPatriot Novo mesto ter MKC Maribor. Z delovanjem skozi tri različne nivoje, si prizadeva vzpostaviti povezave med skupnostmi, institucijami znanja, raziskovalnimi središči in gospodarstvom v enotnem interesu za soustvarjanje trajnostne, varnejše in bolj etične prihodnosti v dinamičnem, nenehno spreminjajočem se svetu. Tri ravni delovanja so: formiranje vozlišč, kjer se lahko različna občinstva opolnomoči za kritično uporabo novih tehnologij (konS ≡ PARK); vzpostavitev laboratorijev za umetniške raziskave, ki omogočajo produkcijo sodobnih raziskovalnih umetnosti (konS ≡ NOVA) ter izvedba laboratorija za spekulativne inovacije za prevajanje daljnovidnih umetniških idej in izumov v inovacije za bolj trajno, varno in etično družbo (konS ≡ PRAKSA).