Skoči na vsebino

modul konS v Novem mestu

V Novo mesto tudi letos prihaja konS ≡ modul, festival sodobne raziskovalne umetnosti, ki poskuša karseda zaokroženo predstaviti aktualne umetniške prakse s tega področja. Tema letošnjega festivala je zvok in temu primerni so tudi dogodki, ki se bodo v tednu med 17. in 24. junijem zvrstili na različnih lokacijah v novomeškem mestnem jedru ter se v petek, 24. junija ob 20. uri zaključili s slavnostno otvoritvijo razstave Tadeja Droljca v Galeriji Simulaker, ki v okviru platforme konS v produkciji zavoda LokalPatriot nastaja in se razvija že skoraj leto dni. Vsi dogodki festivala so brezplačni.

Program festivala
petek, 17. 6. ob 20.00: Otvoritveni performans Andreja Fona @ Glavni trg 5 – ex “OnaOn”

konS modul bomo odprli z otvoritvenim performansom multiinštrumentalista Andreja Fona v improvizacijski interakciji s Svetiščem svetega strahu, mehanizirano skulpturo danskega skladatelja in zvočnega umetnika Lauritsa Jongejana. »Človek vs. stroj« ali »človek + stroj«? Odgovor bosta podala Svetišče s kompozicijo, pripravljeno posebej za to priložnost, ter dr. Andrej Fon, ki bo s svojim razkošnim glasbenim znanjem ter improvizacijo (so)ustvaril preplet mehanskih zvokov, ki jih proizvaja računalnik v jedru svetišča ter osem medeninastih plošč, ki obdajajo njegovo jedro in analognih zvokov, ki jih iz svojih inštrumentov izvablja mojstrska človeška roka. Enkratni dogodek se bo zgodil v petek, 17. junija ob 20. uri na Glavnem trgu 5 (v prostorih bivše prodajalne OnaOn).

petek, 17. 6. – sobota, 9. 7.: Predstavitev umetniških produkcij v praznih prostorih centra Novega mesta
Laurits Jongejan – Svetišče svetega strahu @ Glavni trg 5 – ex “OnaOn”

Svetišče svetega strahu deluje kot avtomaton brez neposredne interakcije s človekom. Delo tako ni zasnovano kot vmesnik, temveč kot stroj, ki je fizično in metaforično osredotočen na samega sebe. Osem medeninastih plošč, ki obdajajo notranje jedro, delujejo kot osnovni vir zvoka in kot nekakšna simbolna zaščita za notranje delovanje. V središču skulpturalnega svetišča računalnik aktivira mehanizme in ustvari skrivnostno zvočno izkušnjo, ki združuje digitalno natančnost z živahnim akustičnim dogajanjem.

 

Saša Spačal – Transversal Is A Loop: Cricket Farm @ Rozmanova ulica 18 – ex “Čopova delavnica”

 

Michele Spanghero – Ad Lib. @ Ulica talcev 1 – ex “Pola Bekeraj”

Zvočna skulptura Ad lib. združuje medicinski stroj za avtomatsko pljučno ventilacijo z orgelskimi piščalmi, ki igrajo glasbeni akord v stalnem ritmu mehanskega dihanja. To mehansko dihanje umetnega organa metaforično zveni kot mehanski rekviem. Naslov dela Ad lib., okrajšava latinskega izraza ad libitum, je glasbeni zapis, ki izvajalcu omogoča svobodno interpretacijo, ki po želji ponavlja določene takte partiture. Latinski izraz ad libitum dobesedno pomeni ‘po lastni presoji’ in se uporablja kot sinonim za svobodno izražanje volje glede na kontekst, v katerem se partitura izvaja. Namen zvočne skulpture je opozoriti na razmere, v katerih je preživetje ljudi s kritičnimi zdravstvenimi težavami vezano na dihalni aparat in s tem na presojo tistih, ki skrbijo zanje.

ponedeljek, 20. 6. ob 19.00: okrogla miza “Konstruktivno o konS-u”  @ MC Oton, Župančičevo sprehajališče 1

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je odprta in razvijajoča se struktura, ki si prizadeva vzpostaviti povezave med skupnostmi, institucijami znanja, raziskovalnimi središči in gospodarstvom na sistemski ravni, pri čemer so vse strani zainteresirane za soustvarjanje trajnostne, varnejše in bolj etične prihodnosti v dinamičnem, nenehno spreminjajočem se svetu. Na okrogli mizi bodo koncept delovanje platforme in vsebin skozi tri glavne smernice PARK (ustvarjalno učenje), NOVA (umetniški projekti) in PRAKSA (inovacije) predstavili partnerji projekta konS.

torek, 21. 6. ob 17.00: delavnica za otroke in mladino “Zvočni sprehod” @ MC Oton

Delavnica Zvočni sprehod otroke spodbuja, da prisluhnejo zvoku okolice, med tem ko se potepajo po ulicah, parku ali naravi. Namen delavnice je zbuditi zanimanje za zvočno krajino okolice in za poslušanje zvokov, ki nas vsakodnevno obkrožajo. Na delavnici bodo udeleženci seznanjeni s pomenom zvočnih sprehodov in s praktično uporabnostjo eholokacije, kot jo uporabljajo nekatere živali in ljudje. Otroci, opremljeni z binauralnimi mikrofoni in slušalkami, bodo odšli na sprehod. Med sprehodom bodo v parih in trojicah skupaj z mentorjema izvedli več različnih nalog, usmerjenih v senzibilizacijo poslušanja okolice. Raziskovali bodo možnosti različnih pozicij mikrofonov in opazovali razlike v slišanem. Mentorja in otroci bodo izvedli kratke improvizirane koncerte v različnih akustičnih prostorih.

sreda, 22. 6. ob 19.00: okrogla miza “Sobivanje formalnega in neformalnega izobraževanja: Skupaj ali vzporedno?”  @ MC Oton

Neformalno izobraževanje, inovativni pristopi k predajanju znanja ter skrb za razvoj posameznikovih potencialov so nekateri izmed glavnih poudarkov platforme konS in konzorcijskih partnerjev, ki že nekaj let sodelujejo pri vzpostavitvi vseslovenske mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. Partnerji platforme v neformalnem izobraževanju prepoznavajo pomembno dopolnitev in nadgradnjo formalnega izobraževalnega sistema. Ali lahko formalni in neformalni izobraževalni sistem tvorita celoto ter skupaj soustvarjata dopolnjujoč se izobraževalni ekosistem? Ali bi bilo potrebno šolski kurikulum posodobiti oziroma dopolniti z vsebinami, ki jih izvajajo neformalne izobraževalne inštitucije? Zakaj je neformalno izobraževanje v sodobni družbi sploh potrebno? Vabljeni na okroglo mizo na kateri se bodo o teh temah pogovarjali predstavniki platforme konS ter predstavniki odločevalcev oziroma strokovnjakov na strani formalnega izobraževalnega sistema.

četrtek, 23. 6. ob 17.00: delavnica za otroke in mladino “Zvočni[K]rožnik” @ MC Oton

Zvočniki nas spremljajo na vsakem koraku: v trgovinah, avtomobilih, na koncertih… še s sabo jih nosimo, ker se skrivajo v telefonih. Pa veš kako delujejo in kako jih lahko izdelaš sam? Na delavnici bomo spoznali, kako delujejo zvočniki in kaj zvok sploh je. Naučili se bomo izdelati preprost zvočnik iz papirnatih krožnikov, magneta in bakrene žice. Poleg tega bomo naredili tudi ojačevalec in v tem procesu raziskovali elektrotehniko, spoznavali komponente in se urili v spajkanju. Svoje zvočnike bodo udeleženci tudi preizkusili, saj se jih da povezati kar na telefon ali drugo napravo, preko katere želimo predvajati glasbo.

petek, 24. 6. ob 20.00 Tadej Droljc – Večerja s hiperobjektom otvoritev razstave @ Galerija Simulaker

 

Več informacij o posamičnih dogodkih najdete na www.lokalpatriot.si, www.simulaker.si, kons-platforma.org ter na Facebook straneh zavoda LokalPatriot in platforme konS. konS ≡ modul je del aktivnosti Platforme za sodobno raziskovalno umetnost konS. Partnerji projekta: Kersnikova, Aksioma, Projekt Atol, Cona, Ljudmila, MKC Maribor, LokalPatriot, Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, MC Velenje Projekt konS — Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.