Skoči na vsebino
Nova Projekti

Kozmični dež

Tilen Sepič

Svetlobno-zvočna instalacija Kozmični dež umetnika Tilna Sepiča se loteva analize ter vizualizacije pojava kozmičnih žarkov, očem nevidnih visokoenergijskih delcev, ki izvirajo iz vesoljskega prostora, večinoma izven našega Osončja.

V instalaciji so uporabljeni detektorji mionov, ki prožijo močne bliske LED luči in zveneče udarce elektromagnetov. V fiziki so mioni osnovni delci, ki jih kot elektrone uvrščamo v družino leptonov. Na Zemlji nastajajo v zgornjih plasteh ozračja ob naletu kozmičnih žarkov. Njihov razpadni čas je 2,2 mikrosekundi, kljub temu pa jih lahko na površju Zemlje (s pravo opremo) razmeroma enostavno zaznamo, saj je pretok mionov na višini morske gladine približno en mion na minuto na kvadratni centimeter vodoravne površine. Tehnologije za takšne meritve dolgo niso bile dostopne izven laboratorijskega in raziskovalno-institucionalnega konteksta. Leta 2017 pa je MIT kot prosto dostopen free-hardware na spletu objavil načrt mionskega detektorja Cosmic Watch, ki so ga razvili profesorji in doktorski študenti na inštitutih MIT in WiPAC (ZDA) ter NCBJ (PL) za nadgradnjo nevtrinskega observatorija IceCube na Antarktiki. Detektor Cosmic Watch uporablja plastični scintilator kot detekcijski medij in silicijevo fotopomnoževalko za zaznavanje svetlobe. Ob prehodu miona skozi scintilator nastane šibek svetlobni pulz, ki ga fotopomnoževalka ojača in pretvori v električni signal, tega pa prepozna vgrajeni mikrokontroler. Ker so odprtokodni, je te detektorje moč prilagoditi in uporabiti tudi kot prožilce svetlobnih, zvočnih ali kinetičnih elementov.

Umetnik Tilen Sepič
Izdelava vezij in programiranje: Luka Frelih, Staš Vrenko, Brane Ždralo
Produkcija Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost
Umetniško vodenje in produkcija Maja Burja
Izvršna produkcija Dare Pejić, Anže Zorman
Tehnična pomoč Luka Bernetič, Valter Udovičić
Zahvala Inštitut Jožef Stefan (Prof. Dr. Peter Križan, Dr. Andrej Gorišek), Dadamachines (Johannes Lohbihler), Miro Križman, Luka Bernetič

CV umetnika

Multidisciplinarni umetnik in oblikovalec, ki deluje na področju novih medijev, umetnosti svetlobe, oblikovanja svetlobnih objektov ter projektiranja svetlobnih avdiovizualnih instalacij. Prav tako pri svojem delu podpira odprtokodno ter DIY kulturo. S svetlobno-zvočnimi kinetičnimi instalacijami in produkti na osnovi svetlobe redno sodeluje tudi v okviru mednarodnih svetlobnih festivalov ter pri razstavah in festivalih doma in v tujini. Na področju svetlobe je redno dejaven pri mednarodnih svetlobnih festivalih, pri katerih gre za križanje javne umetnosti, promocije mesta ter uporabe novih medijev ter tehnologij na področju svetlobe. V zadnjih letih se predstavlja s svetlobno-zvočno kinetičnimi instalacijami ter produkti na osnovi svetlobe. Sodeloval je na več razstavah in festivalih doma in v tujini.