Skoči na vsebino
Nova Projekti

Zvočna prepletanja

Boštjan Perovšek

8-kanalna zvočna instalacija Zvočna prepletanja je spoj znanosti in umetnosti. Znanstveno proučevanje vibracijskih signalov živali (biotremologija) je z vidika umetnosti zanimivo predvsem zaradi zvočne manifestacije aktivnosti živali, skozi specifično organizacijo zvočne mase pa lahko seže tudi v polje komunikacije med živimi bitji. Projekt je osredinjen na mreže dveh pajkovk vrste Navadni križevec (Araneus diadematus); mreže namreč niso zgolj pasti za plen, ampak delujejo tudi podaljšek pajkovih senzornih sistemov. Vibracij, ki jih pajki oddajajo in sprejemajo prek mreže, človeško uho ne zazna, a razstava odstira prav ta nevidni zvočni svet. Razstavno kompozicijo tvorijo neobdelani zvoki aktivnosti žuželk in pajkov, ki pa so naknadno elektronsko modulirani. Večina ​​posnetkov, ki sestavljajo kompozicijo, je bilo narejenih v studiih Zavoda Cona in Boštjana Perovška. Za snemanje je bil uporabljen niz piezo senzorjev izdelanih po meri. Del izbranih posnetkov je bilo narejenih s senzorji povezanimi s pajkovo mrežo v studiu Tomás Saraceno, nekateri posnetki pa so del zasebnega zvočnega arhiva Rolanda Mühlethalerja.

Umetnik Boštjan Perovšek
Znanstvenik dr. Roland Mühlethaler
Na razstavi prisotni pajkovki vrste navadni križevec
Likovna zasnova inštalacije Irena Pivka
Kuriranje in organizacija Irena Pivka, Brane Zorman
Prevod in lektura Katja Kosi
Odnosi z javnostmi Katarina Radaljac
Produkcija Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2020
Izvorni prostor Steklenik, galerija za zvok, bioakustiko in umetnost

Pogovor z umetnikom je na voljo na tej povezavi.

CV umetnika

Boštjan Perovšek
Glasbenik, skladatelj in oblikovalec zvoka, ki sklada eksperimentalno elektroakustično glasbo. Njegova posebnost je ustvarjanje bioakustične glasbe, ki temelji na zvokih živali, posebej žuželk. Igra s skupino SAETA, ustvarja pa tudi glasbo za film, gledališče, performanse, multimedijske instalacije ter zvočne krajine za muzeje in galerije.

Dr. Roland Mühlethaler
Strokovnjak na področju vibracijske komunikacije žuželk in pajkov (strokovna podpora, originalni zvočni material pajkov, instalacija pajkovih mrež, zvočni sprehod).