Skoči na vsebino

Festival Kunigunda v organizaciji MC Velenje

Festival mladih kultur Kunigunda je devetdnevni mednarodni kulturni festival z dvajsetletno tradicijo, ki se v drugi polovici avgusta zgodi na različnih lokacijah v mestu Velenje. Njegovo ime izvira iz lokalne legende. Na Velenjskem gradu naj bi namreč živela prelepa mladenka z imenom Kunigunda, grajska služabnica, ki so jo obtožili čarovništva ter jo za kazen vrgli v vodnjak na gradu. Vse od takrat, naj bi Kunigunda strašila po grajskih sobanah. Festival, ki ga lokalni mladi v njenem imenu organiziramo že od leta 1998, pa ni nič kaj strašen. Po krivem obdolženi mladenki se želimo pokloniti z mlado kulturo, ki je velikokrat prav tako po krivem obtožena, da ni dovolj kulturna. Tudi alternativna kultura išče svoj prostor pod soncem, tako kot ga je iskala Kunigunda. Mi je ne obsojamo in ji dajemo možnost da se razcveti v vsem svojem šarmu, mladostnem zagonu, se razvija in plemeniti, prav tako pa tekom festivala dajemo možnost obiskovalcem, da se z njo spoznajo, spoprijateljijo in v njej uživajo.

Srce

Srce je že od nekdaj zaščitni zank Kunigunde. Srce je ritmično utripajoči organ, ki poganja naš stroj, je motor življenja in simbol ljubezni. Srce utripne okoli 100.000 krat na dan, 36.500.000 krat na leto. Ponazarja to, da je vse, kar je narejeno na Kunigundi, narejeno s srcem.

Začetki

Začetki Festivala mladih kultur Kunigunda segajo v leto 1998. Ekipa treh ustanoviteljev je festival v njegovih rosnih letih na noge postavljala z nizkim proračunom, a veliko željo. Trud se je s časom začel poplačevati – z močnim poudarkom na alternativni kulturi je Kunigunda postala ena izmed gonilnih sil velenjske mladinske scene. Rdečo dvorano se je začelo plemenititi z grafiti, lokalnih bendov, ki so na festivalu dobivali priložnost nastopati na večjih odrih, je bilo vse več. Že na drugem festivalu je ekipa organizirala mednarodni tabor, počasi so začenjali kupovati lastno opremo, ekipi se je pridruževal prvi podmladek z močno željo po delu in tem, da bi pustili pečat na lokalni kulturni sceni.

Letos

Letošnji ediciji so organizatorji dodalki še vsebine iz konSove produkcije: delavnico DIY budilka in umetniški projekt Tadeja Droljca.