Skoči na vsebino

Prihajajoči dogodki

Rojstvo in smrt mikrokozmosa ≡ Raziskovanje neznosne lahkosti so-bivanja s kvasovkami

28. avgusta 18:00 - 29. septembra 2023

otvoritev razstave v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Pri tem umetniškem projektu se avtorja Monika Pocrnjić in Andrej Firm z edinstveno perspektivo osredotočata na poudarjanje medsebojne povezanosti med mikroorganizmi, ljudmi in okoljem skozi umetnost.

Več

Jata C: Kronolit

27. septembra 19:00 - 26. novembra 2023

večkanalna zvočna instalacija na Ljubljanskem gradu (Peterokotni stolp)

Bioakustična skupina Jata C v delu Kronolit, sestavljenem iz kompleksne večkanalne zvočne kompozicije in instalacije kamnitih plošč, raziskuje zvočnost in časovne razsežnosti kamnitih struktur ter njihovo trajnost in soodvisnost s človekom. Pri tem prevprašuje, kako poslušati kamen in misliti geološki čas, ali je mogoče preko zvočnosti kamenin razumeti širši družbeni kontekst človekovega nevzdržnega izkoriščanja okolja in morda osvetliti zmožnost pravičnejšega odnosa do narave?

Več

konS ≡ Zgodbe iz podgobja

30. septembra 2023 ob 10:00

delavnica za otroke in mladostnike v Tehnoparku Celje (Gubčeva ulica 1, Celje)

Se gobe lahko sporazumevajo, odzivajo? Morda celo čutijo? Na delavnici bomo spoznali, kaj si o tem mislijo tako znanstveniki kot umetniki. Svoj pogled na čarobni gozd, kjer gobe oživijo, pa bomo predstavili preko igrive instalacije, za katero bomo izdelali svoje domišljijske gobice, ki jih bomo opremili z barvnimi LED-lučkami in elektroniko, da se bodo ob interakciji odzivale.

Več

izvedenih delavnic
udeležencev

Pretekli dogodki

StellaVerde ≡ Pametni vrt

23. septembra 2023

predstavitev v Xcentru (Delpinova 20, Nova Gorica)

Stella Verde je radikalna oblika natančnega vrtnarjenja (precision farming), ki meri na presonalizirano pridelavo hrane, njeno pripravo in upravljanje z odpadki. Vertikalni vrt je opremljen z najnovejšim senzorskim sistemom za komunikacijo z robotskim pajkom, ki zagotavlja, da vsaka rastlina prejme natančno to, kar potrebuje za rast.

Več

konS ≡ Raziskovalno učenje

20. septembra 2023 ob 19:00

razstava v Xcentru (Delpinova 20, Nova Gorica)

Razstava Raziskovalno učenje bo predstavila konS ≡ PARK – Akademijo za raziskovalno umetnost, ki so jo zgradili partnerji projekta konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost. Gre za raznoliko interpretacijo koncepta ‘digitalne človečnosti’, ki se osredotoča na mlade in ponuja prostor za izvirne, nepričakovane, nenavadne in navdihujoče poglede na sedanjost in možno prihodnost. Razstava ponazarja praktične primere raziskovalnega učenja, ki tvorijo sinergijo med tehnologijo, kreativnostjo in intermedijsko umetnostjo ter nagovarja slovenski izobraževalni sistem k odzivu na potrebo po inovativnih didaktičnih pristopih in raziskovalnem učenju.

Več

konS ≡ Sferifikacija

13. septembra 2023 ob 16:00

delavnica za otroke na Pikinem festivalu v Velenju (balkon Rdeče dvorane)

Na delavnici se bomo srečali z osnovnimi načeli laboratorijskega dela, izvedli reakcijo sferifikacije, pogovorili pa se bomo tudi o reakcijah, ki jih med kuhanjem morda že izvajajo.

Več

konS ≡ Narisani žužki oživijo

12. septembra 2023 ob 16:00

delavnica za otroke na Pikinem festivalu v Velenju (balkon Rdeče dvorane)

Si se kdaj spraševal_a, kako bi lahko nekaj narisanega na papir oživelo? Si vedel_a, da lahko s posebnim črnilom narišeš žuželko, ki se ki se z malo pomoči elektrike začne premikati? Pridi na delavnico Narisani žužki oživijo in ustvari svojega žužka!

Več

konS ≡ Glasba za lepši dan (Solarzvočnik)

11. septembra 2023 ob 16:00

delavnica za otroke na Pikinem festivalu v Velenju (balkon Rdeče dvorane)

V velenjskem vozlišču je letošnja generacija konS mentorjev in mentoric razvila delavnico izdelovanja solarnega zvočnika. Združuje spoznavanje delovanja sončnih panelov in mikročipa ter učenje spajkanja in priprave SD kartice. prvič jo bomo izvedli v sklopu 34. Pikinega festivala v Velenju.

Več

Apofenija/1 na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

7. septembra 2023 ob 17:00

predstava v GT22 v Mariboru (Glavni trg 22)

Predstava Apofenija/1, ki je nastala v produkciji MKC Maribor pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, se je uvrstila v spremljevalni program 12. Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Na sporedu bo v četrtek, 7. septembra, ob 17.00 na odru Lutkovnega gledališča Maribor. 

Več

Naj se ti posveti ≡ Delavnica jedkanja tiskanih vezij

6. septembra 2023 ob 17:00

delavnica v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor)

V mariborskem vozlišču je letošnja generacija konS mentorjev in mentoric razvila delavnico jedkanja tiskanih vezij Naj se ti posveti, na kateri lahko tako otroci kot odrasli iščejo ustvarjalne načine prevajanja električnega toka po poljubno oblikovanem tiskanem vezju.

Več

konS ≡ Ustvarjam z generativno AI

2. septembra 2023 ob 10:00

delavnica v Tehnoparku Celje (Gubčeva ulica 1, Celje)

Te veseli risanje? Znaš svoje risbe s papirja prenesti v digitalni svet? Želiš razširiti meje svoje ustvarjalnosti? Na delavnici Ustvarjam z generativno AI lahko raziskuješ možnosti na presečišču tradicionalnega risanja in najnovejše tehnologije. Z računalniškim orodjem PlaygroundAI lahko obogatiš svoje risbe in jim vdahneš novo življenje.

Več

Glasba je povsod in vse je glasba

29. avgusta 2023 ob 16:00

delavnica v Multimedijskem centru Kunigunda, Velenje

Na delavnici ustvarjanja glasbe z (ne)vsakdanjimi predmeti bomo različne zvoke prikrojili za glasbeno kompozicijo. Posneti zvok bo z dodanimi efekti dobil želeno končno podobo, ki jo bomo posneli v zanko in dobili stalno ritmično formo, na kateri bomo gradili naprej.

Več

konS ≡ Vlagomir

29. avgusta 2023 ob 08:00

delavnica v Mladinskem centru Žalec (Aškerčeva ulica 13, Žalec,)

Kako preveriš, ali ima tvoja rastlina dovolj vlage? Izdelaš Vlagomir in spremljaš barvo RGB LED-sijalke. Če je zelena, je vode dovolj in bo tvoja rastlina dobro uspevala. Če je modra, je vode preveč, zato odlij odvečno vodo. Če sveti rdeča, pa hitro dodaj nekaj vode, da se rastlina ne posuši.

Več

konS ≡ DIY Mikroskop

26. avgusta 2023 ob 10:00

delavnica v Tehnoparku Celje (Gubčeva ulica 1, Celje)

Te zanima svet mikroorganizmov, ki ga ne moreš opazovati s prostim očesom? Potem potrebuješ mikroskop! Na konS delavnici DIY Mikroskop si ga lahko iz odsluženih spletnih kamer izdelaš sam_a in začneš opazovati našim očem neviden svet!

Več

Katrin Hochschuh & Adam Donovan ≡ Kibernetična intima

23. avgusta 19:00 - 27. avgusta 2023 18:00

odprtje instalacije v Minoritski cerkvi (Vojašniški trg 1, Maribor)

Instalacija Kibernetična intima raziskuje komunikacijo med ljudmi in mehatronsko obliko življenja. Luči bitij v temi vzbudijo domišljijo obiskovalcev o njihovih namerah in notranjih svetovih Umetniško delo sproži razmišljanje o tem, kaj pričakujemo od robotov in umetne inteligence.

Več

konS ≡ Vlagomir

19. avgusta 2023 ob 10:00

delavnica v Tehnoparku Celje (Gubčeva ulica 1, Celje)

Kako preveriš, ali ima tvoja rastlina dovolj vlage? Izdelaš Vlagomir in spremljaš barvo RGB LED-sijalke. Če je zelena, je vode dovolj in bo tvoja rastlina dobro uspevala. Če je modra, je vode preveč, zato odlij odvečno vodo. Če sveti rdeča, pa hitro dodaj nekaj vode, da se rastlina ne posuši.

Več

Intermedijske pustolovščine ≡ Doživljajsko igrišče

16. avgusta 16:00 - 31. avgusta 2023 17:30

delavnice na Doživljajskem igrišču (Ljubljanska ulica 100, Maribor)

konSova serija delavnic Intermedijske pustolovščine se v zadnjih počitniških tednih seli na prosto. Doživljajsko igrišče v Mariboru vabi male raziskovalce na ustvarjalne pustolovščine z zabavnimi preizkušnjami s področja sodobnih tehnologij in umetnosti. V Malem betnavskem gozdu se bomo dobivali vse do 31. avgusta. 

Več

konS ≡ Vremenska postaja

12. avgusta 2023 ob 10:00

delavnica v Tehnoparku Celje (Gubčeva ulica 1, Celje)

Za dobro počutje je pomembno bivanje v ustrezno vlažnem okolju in ob primerni temperaturi. Na tej delavnici bomo izdelali »Warumhei«t ali notranjo vremensko postajo, ki s pomočjo Arduina, senzorjev in LED-ic spremlja in prikazuje temperaturo in vlažnost zraka, da lahko pravočasno ukrepamo in prilagodimo razmere v prostoru. 

Več

Taktike&praksa [podkast] ≡ Merilo

11. avgusta - 1. septembra 2023

Konferenca z naslovom Druge razsežnosti: Vizije, politika in infrastrukturno nasilje na več kot človeškem planetu, ki jo je Aksioma priredila v sklopu diskurzivnega programa T&P14: Merilo in je potekala pod okriljem konSekvenc, dobiva epilog s podkastom, v katerem se bodo zvrstili intervjuji novinarke in raziskovalke Neje Berger z nekaterimi protagonisti konference.

Več

Boštjan Čadež – Fšk ≡ Line Rider v Galeriji Simulaker

10. avgusta 19:00 - 2. septembra 2023

VR igra v Galeriji Simulaker, Novo mesto

Boštjan Čadež – Fšk v novomeški Galeriji Simulaker predstavlja nadgradnjo spletne igre Line Rider iz leta 2006. Klasična igra v peskovniku, v kateri rišeš stezo, po kateri se potem spušča sankač, se je izkazala za zelo zasvojljivo in je postala globalni fenomen, saj jo je do danes igralo več kot 34 milijonov ljudi.

Več

konS ≡ Narisani žužki oživijo

9. avgusta 2023 ob 09:00

Delavnica za otroke v Mladinskem centru Velenje (Efenkova 61a, Velenje)

Si se kdaj spraševal_a, kako bi lahko nekaj narisanega na papir oživelo? Si vedel_a, da lahko s posebnim črnilom narišeš žuželko, ki se ki se z malo pomoči elektrike začne premikati? Pridi na delavnico Narisani žužki oživijo in ustvari svojega žužka!

Več

Rob Canning ≡ Omrežje na dotik / Networked Touch Workshops

3. avgusta 2023 ob 11:00

delavnica v Soči, Triglavski narodni park

Stari znanec PIFcampa Rob Canning (Zavod Rizoma) bo izvedel dve delavnici, na kateri bodo tako mlajši kot starejši udeleženci PIFcampa lahko izdelali eksperimentalno zvočilo, ter njihovo delovanje v sklopu zaključne neformalne improvizirane zvočno-hrupne predstave tudi predstavili. Delavnici bosta združili kiparski, obrtniški in upcycling element s tehnologijo, kar bo izdelanim predmetom omogočilo, da postanejo glasbeni instrumenti ali vmesniki, ki so občutljivi na dotik.

Več

konS ≡ Narisani žužki oživijo

1. avgusta 2023 ob 09:00

Delavnica za otroke v Mladinskem centru Velenje (Efenkova 61a, Velenje)

Si se kdaj spraševal_a, kako bi lahko nekaj narisanega na papir oživelo? Si vedel_a, da lahko s posebnim črnilom narišeš žuželko, ki se ki se z malo pomoči elektrike začne premikati? Pridi na delavnico Narisani žužki oživijo in ustvari svojega žužka!

Več

konS ≡ Ustvarjam z generativno AI

27. julija 2023 ob 10:00

delavnica v Tehnoparku Celje (Gubčeva ulica 1, Celje)

Te veseli risanje? Znaš svoje risbe s papirja prenesti v digitalni svet? Želiš razširiti meje svoje ustvarjalnosti? Na delavnici Ustvarjam z generativno AI lahko raziskuješ možnosti na presečišču tradicionalnega risanja in najnovejše tehnologije. Z računalniškim orodjem PlaygroundAI lahko obogatiš svoje risbe in jim vdahneš novo življenje.

Več

konS ≡ DIY Mikroskop

20. julija 2023 ob 10:00

delavnica v Tehnoparku Celje (Gubčeva ulica 1, Celje)

Te zanima svet mikroorganizmov, ki ga ne moreš opazovati s prostim očesom? Potem potrebuješ mikroskop! Na konS delavnici DIY Mikroskop si ga lahko iz odsluženih spletnih kamer izdelaš sam_a in začneš opazovati našim očem neviden svet!

Več

konS ≡ DigiVrt

13. julija 2023 ob 10:00

delavnica v Tehnoparku Celje (Gubčeva ulica 1, Celje)

Potrebuješ pomoč pri oskrbovanju tvojih rastlin s pravšnjimi količinami vode? Izdelaj mehatronski zalivalnik DigiVrt in ga posadi k rastlini. Nato moraš skrbeti le še za zalogo vode v plastenki, za vse ostalo pa poskrbi DigiVrt. 

Več

Uporaba improvizacijskih tehnik v produciranju glasbe ≡ Rok Zalokar

7. julija 2023 ob 18:00

delavnica v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor)

Stopimo izven okvirjev klasične produkcije in se prepustimo pregledu različnih pristopov in tradicij. Na tej delavnici bo eden najbolj perspektivnih mladih slovenskih jazz glasbenikov Rok Zalokar predstavil improvizacijske prakse in njihovo praktično uporabo v programski opremi za glasbeno produkcijo.

Več

Vinyl Fabrika: Faznbrifer live X Clockwork Voltage ≡ Rok Zalokar & Dualik

7. julija 2023 ob 20:00

glasbeni nastop v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor)

V seriji dogodkov Vinyl Fabrika: Faznbrifer live X Clockwork Voltage se predstavljajo slovenski glasbeni ustvarjalci, ki izvedejo live act, njihove enkratne glasbene stvaritve pa v živo posnamemo na unikatno vinilno ploščo. Šesto ploščo bodo zapolnili zvoki Roka Zalokarja in Dualika (del projekta Gesta za 5 glasbenikov in speče mesto).

Več

Vinyl fabrika Workshop ≡ Marko Lük

6. julija 2023 ob 18:00

delavnica v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor)

Vinyl fabrika je projekt, ki pod okriljem konzorcijskega partnerja konS - Platforme za sodobno raziskovalno umetnost MKC Maribor od leta 2016 raziskuje možnosti zapisovanja zvoka na vinilne plošče. Na delavnici se bomo najprej seznanili z osnovami analognega zapisa zvoka in delovanjem naprav za rezanje zvoka v ploščo, nakar bomo izvedli izrez izbranih skladb v vinilne plošče.

Več

konS ≡ Vremenska postaja

6. julija 2023 ob 10:00

delavnica v Tehnoparku Celje (Gubčeva ulica 1, Celje)

Za dobro počutje je pomembno bivanje v ustrezno vlažnem okolju in ob primerni temperaturi. Na tej delavnici bomo izdelali »Warumhei«t ali notranjo vremensko postajo, ki s pomočjo Arduina, senzorjev in LED-ic spremlja in prikazuje temperaturo in vlažnost zraka, da lahko pravočasno ukrepamo in prilagodimo razmere v prostoru. 

Več

Vinyl Fabrika: Faznbrifer live X Clockwork Voltage ≡ Rob Canning & Lowlander

6. julija 2023 ob 20:00

glasbeni nastop v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor)

V seriji dogodkov Vinyl Fabrika: Faznbrifer live X Clockwork Voltage se predstavljajo slovenski glasbeni ustvarjalci, ki izvedejo live act, njihove enkratne glasbene stvaritve pa v živo posnamemo na unikatno vinilno ploščo. Peto ploščo bodo zapolnili zvoki Matije Dolenca (Lowlander) in Roba Canninga.

Več

What’s next? Streamanje, prodaja glasbe ≡ Streamarnica / Emkej

5. julija 2023 ob 18:00

delavnica v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor)

Emkej, vodja platforme Streamarnica, bo predstavil način, kako svojo glasbo umestiti na vse večje streaming servise, na kaj je treba biti pazljiv, kakšne vrste pravic poznamo in kakšne so pasti različnih pogodb z založbami in ostalimi organizacijami znotraj glasbene industrije. Če ustvarjaš glasbo, ki jo želiš predstaviti svetu, te bo delavnica opremila s številnimi koristnimi informacijami.

Več

Teden glasbene produkcije 2023

3. julija 10:00 - 7. julija 2023 23:00

glasbene delavnice v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor)

Ustvarjaš glasbo ali kako drugače deluješ na področju glasbene industrije? Iščeš somišljenike in soustvarjalce? Želiš svojo glasbo predstaviti svetu? Potem si prve dneve julija rezerviraj za druženje na delavnicah v sklopu Tedna glasbene produkcije! Vabljeni elektroničarji, raperji, beatmakerji, DIY muzičarji in vsi, ki gojite strast do ustvarjanja glasbe.

Več

Jaka Berger: Ustvarjanje glasbe z zvoki okolja

1. julija 2023 ob 19:00

delavnica v sklopu festivala SoundGarden, Vista - Park z razgledom, Velenjsko jezero

Cilj delavnice je mladim prikazati, kako z minimalnimi sredstvi in vsem dostopno tehnologijo ustvariti lastno (pop) skladbo, obenem pa bomo med mladimi poskusili spodbuditi ustvarjanje ter inovativnost na sebi lastni način, brez ogromnih količin denarja za tehnično opremo, studie in ostale konvencionalne elemente glasbene industrije. Delavnico vodi Jaka Berger.

Več

Miha Turšič: Atlas Slovenija

16. junija 2023 ob 18:00

odprtje umetniške razstave v Galeriji Simulaker, Novo mesto

Razstava uveljavljenega transdisciplinarnega umetnika obravnava aktualna okoljska vprašanja antropocena in opazuje spremembe, ki jih ustvarjajo procesi kulturalizacije in komodifikacije okolja, ki imajo za posledico izgubo biotske raznovrstnosti, različne oblike onesnaženja in druge negativne okoljske vplive. Uvodna razprava se bo začela ob 18.00, odprtje razstave bo sledilo ob 19.00.

Več

Sintetistična srečanja ≡ CRCTBNT

15. junija 2023 ob 17:00

delavnica v osmo/zi, Slovenska cesta 54 (8. nadstropje), Ljubljana

Na zadnjem letošnjem Sintetističnem srečanju bomo spoznali teorijo in prakso ustvarjalne prakse circuit bending. Ta za mnoge predstavlja vstop v polje zvočil in modularne sinteze zvoka, odpira pa tudi vrata v avtorsko eksperimentiranje z elektroniko in je pogosto del umetniškega ter medijsko arheološkega raziskovanja medijev in njihovega delovanja.

Več

Nina Ramšak Marković in Varja Hrvatin: Apofenija/1

14. junija 2023 ob 19:00

predstava na Intimnem odru GT22, Maribor

Predstava Apofenija/1 se je uvrstila v spremljevalni program 58. Festivala Borštnikovo srečanje. Na sporedu bo v sredo, 14. junija 2023, ob 19.00 in 21.00. Predstava je nastala v produkciji MKC Maribor pod okriljem konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost.

Več

Intermedijske pustolovščine 2023 ≡ Prostor in umetnost // JUNIJ

6. junija 17:00 - 27. junija 2023

delavnice v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor)

Intermedijske pustolovščine 2023 mladim ustvarjalcem nudijo prostočasne dogodivščine, ki bodo potekale vse od začetka aprila do konca junija. Otroci in mladostniki se bodo dobivali vsak torek v mariborskem konS vozlišču Kulturni inkubator, kjer bodo od od 17. ure dalje usvajali veščine, ki pomagajo pri motoriki, ročnih spretnostih in reševanju problemov. Lotili se bodo programiranja, spajkanja in sestavljanja uporabnih naprav. Z mentorji bodo obiskali aktualne razstave v Kulturnem inkubatorju, se preizkusili v intermedijskih tehnikah ter razvijali zanimive lastne projekte.

Več

Kakšen vonj ima prihodnost?

30. maja 2023 ob 16:00

delavnica za otroke in mladino v MMC Kunigunda (Trg mladosti 7, Velenje)

Na izkustveni delavnici raziščemo okoliški teren in poiščemo material, za katerega menimo, da bo oddajal vonj – takšen, ki bo ostal z(a) nami vsaj še stoletje. Po postopku izbora materialov se lotimo destiliranja, s katerim pridobimo esenco. Več vonjev namešamo v vonj prihodnosti.

Več

Ava Zevop: Širni spleteni svetovi

26. maja 19:00 - 2. junija 2023

razstava v umetniškem središču osmo/za, Slovenska cesta 54 (8. nadstropje), Ljubljana

Projekt Širni spleteni svetovi različne modele strojnega učenja obravnava kot ideološke agente ekstrakcije, kategorizacije in interpretacije ter odpira razmišljanje o tem, kakšni so (novi) zemljevidi in razmejitve, ki jih riše umetna inteligenca, kako njeno delovanje sledi ozemljem, odnosom in genealogijam moči (preteklosti in sedanjosti) ter kakšna je njena vloga v procesih ustvarjanja svetov prihodnosti.

Več

Nicole L’Huillier: Naprave za motenje signalov

17. maja 2023 ob 14:00

delavnica na ALUO (Tobačna 5, Ljubljana)

Da bi raziskali različne načine zaznavanja in prepletanja zvokov in vibracij, boste eksperimentirali z različnimi vrstami mikrofonov in vmesnikov za poslušanje in snemanje. Skozi te dejavnostih boste spoznali različne ravni in vrste vibracijskih pojavov: od taktilnega in intimnega poslušanja do raziskovanja, kako se zvočne vibracije širijo v različnih medijih, ter poslušanja elektromagnetne dejavnosti in drugih nevidnih sil, ki nas obdajajo.

Več

Sintetistična srečanja ≡ Scheme-Op

11. maja 2023 ob 17:00

delavnica v osmo/zi, Slovenska cesta 54, Ljubljana, 8. nadstropje

Ob zvočnem eksperimentiranju z mešalko Scheme-Op lahko začetniki intuitivno spoznavate osnove elektronike in zvočne sinteze, poznavalci pa razvijate zapletene povratne zanke in raziskujete analogno procesiranje signalov in zvoka. Delavnico bosta izvedla Staš Vrenko in Gregor Krpič.

Več

konS modul Maribor ≡ Stefan Doepner in Stelarc: Microbot V.4

11. maja 2023 ob 19:00

otvoritev razstave v Kulturnem inkubatorju, Koroška cesta 18, Maribor

Microbot V.4 je robotski in performativni poseg v Stelarcovo telo, ki tematizira vse večjo intimnost strojev in človeškega telesa ter uprizarja možno prihodnost, v kateri bodo telo (telesa) kolonizirali mikro- in nanosenzorji, naprave in roboti, ki bodo povečali naše bakterijske in virusne populacije. Stefan Doepner zadnjih 10 let raziskuje, razvija, koncipira in pomanjšuje robote eksoskeletone. Nove verzije nastajajo v konSovem Laboratoriju za robotiko in urbano transformacijo, ki deluje pod okriljem MKC Maribor.

Več

Intermedijske pustolovščine 2023 ≡ Vežemo vezja // MAJ

9. maja 17:00 - 30. maja 2023

delavnice v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor)

Intermedijske pustolovščine 2023 mladim ustvarjalcem nudijo prostočasne dogodivščine, ki bodo potekale vse od začetka aprila do konca junija. Otroci in mladostniki se bodo dobivali vsak torek v mariborskem konS vozlišču Kulturni inkubator, kjer bodo od od 17. ure dalje usvajali veščine, ki pomagajo pri motoriki, ročnih spretnostih in reševanju problemov. Lotili se bodo programiranja, spajkanja in sestavljanja uporabnih naprav. Z mentorji bodo obiskali aktualne razstave v Kulturnem inkubatorju, se preizkusili v intermedijskih tehnikah ter razvijali zanimive lastne projekte.

Več

Nestor Sire in Steffen Kohn: Digitalna etnografija

19. aprila 2023 ob 14:00

delavnica na ALUO, Tobačna 5, Ljubljana

Delavnica raziskuje, kako metode etnografskega terenskega dela lahko postanejo ključni del umetniškega raziskovalnega procesa. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku. Predhodno znanje ni potrebno. Obvezna je predhodna prijava do 16. aprila 2023.

Več

konSekvence ≡ LABORATORIJ VIVARIJ: Dorotea Dolinšek

10. aprila - 28. aprila 2023

odprti studio v Laboratoriju Vivarij, Ljubljana

Laboratorij Vivarij v sklopu programa konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema vabi med 10. in 28. aprilom 2023. Odprti studio bo omogočil vpogled v nastajenje instalacije Dorotee Dolinšek Ex.A.R.U. (Exo Auxiliary Respiratory Unit).

Več

Intermedijske pustolovščine 2023 ≡ Kiparstvo in 3D oblikovanje // APRIL

4. aprila 17:00 - 25. aprila 2023

delavnice v Kulturnem inkubatorju (Koroška cesta 18, Maribor)

Intermedijske pustolovščine 2023 mladim ustvarjalcem nudijo prostočasne dogodivščine, ki bodo potekale vse od začetka aprila do konca junija. Otroci in mladostniki se bodo dobivali vsak torek v mariborskem konS vozlišču Kulturni inkubator, kjer bodo od od 17. ure dalje usvajali veščine, ki pomagajo pri motoriki, ročnih spretnostih in reševanju problemov. Lotili se bodo programiranja, spajkanja in sestavljanja uporabnih naprav. Z mentorji bodo obiskali aktualne razstave v Kulturnem inkubatorju, se preizkusili v intermedijskih tehnikah ter razvijali zanimive lastne projekte.

Več

konSekvence ≡ Jata C: Kronolit

2. aprila 2023 ob 17:00

zvočni dogodek v živo v Cukrarni, Ljubljana

Bioakustična skupina Jata C v delu Kronolit, sestavljenem iz kompleksne več kanalne zvočne kompozicije in instalacije kamnitih plošč, raziskuje zvočnost in časovne razsežnosti kamnitih struktur ter njihovo trajnost in soodvisnost s človekom. Jata C prevprašuje: kako poslušati kamen in misliti geološki čas?

Več

konSekvence ≡ CUKRARNA: Vodstvo po razstavi

1. aprila 2023 ob 11:00

vodstvo po razstavi, Cukrarna v Ljubljani

Umetniško-raziskovalna dela, inovacije in metode raziskovalnega učenja, ki so v Cukrarni na ogled v sklopu razstave konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema, lahko spoznavate na javnih vodstvih v spremstvu sodelavcev konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost.

Več

konS ≡ Praksa

30. marca 2023 ob 18:00

okrogla miza v Cukrarni, Ljubljana

Gostje okrogle mize bodo: Rodolfo Groenewoud van Vliet (In4Art), Martin Honzik in Veronika Liebl (Ars Electronica Linz), Žiga Lampe (Gospodarska zbornica Slovenija), Veronika Liebl (Ars Electronica Linz), Špela Petrič (umetnica).

Več

konSekvence ≡ SONAR: otvoritev prostorov

30. marca 2023 ob 17:00

otvoritev novih prostorov vozlišča Sonar, Novo mesto

Nove prostore novomeškega vozlišča Sonar bomo odprli v četrtek, 30. marca, ob 17. uri ob spremljavi ene od zvočnih delavnic za otroke in mladino iz nabora konS ≡ Parka.

Več

konSekvence ≡ AKSIOMA: Farzin Lotfi-Jam

29. marca 19:00 - 14. aprila 2023

otvoritev razstave v Aksiomi, Ljubljana

Naše domače rutine se morda zdijo banalne, celo zrežirane ali premišljene. Ta razstava zajame povratno zanko med željami znotraj lastnega doma, zbiranjem podatkov ter uničujočimi potenciali pripravnosti.

Več

Realnočasovni subjekti

29. marca 2023 ob 14:00

delavnica na ALUO (Tobačna 5, Ljubljana)

Ta delavnica preučuje, kako digitalni dvojniki predstavijo mesta in njihove prebivalce. Zastavlja vprašanje, kako bo ta tehnologija vplivala na kolektivne urbane prihodnosti in kako jo lahko mobiliziramo za ustvarjanje enakopravnejših, pravičnejših in vznemirljivejših urbanih vizij.

Več

konS ≡ Dialogi

23. marca 2023 ob 18:00

pogovor z umetniki v Cukrarni, Ljubljana

Pogovarjali se bodo Dorotea Dolinšek in Sandra Sajovic, Sanela Jahić in Janez Fakin Janša, OctoSens skupnost in Uroš Veber, Nejc Trampuž in Adrijan Praznik, Staš Vrenko in Maja Burja, Zoran Srdić Janežič in Sandra Sajovic, Stefan Doepner in Miha Horvat.

Več

konSekvence ≡ Laboratorij Svetlobne gverile 2023

21. marca 17:00 - 16. maja 2023

večmedijska delavnica v osmo/zi, Slovenska 54, Ljubljana

Na delavnici bodo udeleženci spoznali proces razvoja intermedijskega projekta, se naučili 3D-skeniranja, osnov obdelave 3D modelov in njihove uporabe za namene zvočne sinteze, laserskega mapiranja ter kontroliranja laserja z avdio signali. Razvili bodo AV instalacijo, pri kateri se bodo svetlobni reliefi, nastali ob skeniranju okolice z laserskimi linijami, direktno prevajali v zvok, s tem pa okolico preobrazili v inštrument.

Več

konSekvence ≡ KULTURNI INKUBATOR: Andrej Žižek

16. marca 17:00 - 13. aprila 2023

otvoritev razstave v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Projekt city{making}sense je umetniško znanstvena eksploracija urbanega prostora na področju razvoja pametnih mest in z njimi povezanega nadzora javnega prostora (surveillance), umetne inteligence (AI) in velikih podatkov (BIG data).

Več

konSekvence ≡ XCENTER: dr. Špela Petrič

15. marca 18:00 - 30. aprila 2023

otvoritev razstave v Xcentru, Nova Gorica

V konS vozlišču Xcenter v Novi Gorici bo slovenska umetnica in raziskovalka dr. Špela Petrič v sklopu programa konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema predstavila instalacijo Institut za neopazne jezike: Branje ustnic.

Več

konSekvnece ≡ Thomas Gorbach & The Vienna Acousmonium

14. marca 19:00 - 15. marca 2023

cikel zvočnih dogodkov v Kinu Šiška, Ljubljana

CONA in Kino Šiška vabita na dva transformativna večera akuzmatične glasbe! V Ljubljano se vrača avstrijski glasbenik, izvajalec in akuzmatični skladatelj Thomas Gorbach, ki se mu bodo v živo pridružile_i gostujoče_i umetnice_ki Andrej Kobal, OR poiesis in tonota.

Več

Preiskava kot medij ≡ Pridobivanje obveščevalnih podatkov iz javnih virov za umetnike

8. marca 2023 ob 14:00

delavnica na ALUO (Tobačna 5, Ljubljana)

Anna Engelhardt in Mark Cinkevich bosta skozi predstavitev ustvarjanja filmskega eseja Onset razložila, kaj so orodja za pridobivanje podatkov iz javnih virov (open-source intelligence) in kako bi te tehnike lahko vplivale na posamezne umetniške prakse. Spregovorila bosta tudi o stapljanju dejstev in fikcije ter v tem kontekstu pojasnila, kako iskati zaupne informacije in jih pretvoriti v kaj več kot le diskretne številke o količini prenesenih megavatov.

Več

konSekvence ≡ GALERIJA VELENJE

7. marca 18:00 - 25. marca 2023 13:00

razstava v Galeriji Velenje, Titov trg 5

Razstavo konSekvence ≡ Galerija Velenje tvorijo Stefan Doepner, Stelarc in Aphra Tesla, Nejc Trampuž, Dorotea Dolinšek, Saša Spačal in Kaitlin Bryson in drugi. Dopolnjevale jo bodo delavnice za otroke, mladostnike in odrasle, predavanje Saše Spačal in glasbeni performans Eralda Bernocchia.

Več

konSekvence ≡ AKSIOMA: Onset

7. marca 19:00 - 24. marca 2023

otvoritev razstave v Aksiomi, Ljubljana

Aksioma | Projektni prostor v sklopu programa konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema gosti dve samostojni razstavi: Onset Anne Engelhardt in Marka Cinkevicha ter Moja domača rutina Farzina Lotfi-Jama.

Več

konSekvence ≡ Taktike&praksa #14: Merilo / Druge razsežnosti, uvodna konferenca

6. marca 2023 ob 15:30

hibridna konferenca v Kinu Šiška

Diskurzivni program konSekvenc se bo začel z mednarodno hibridno konferenco v Kinu Šiška, ki jo Aksioma prireja v sklopu šritimesečnega programa Taktike&praksa #14: Merilo. Sodelujoči: Anna Engelhardt, Anthony Downey, Laura Tripaldi, Liam Young, Mark Cinkevich, Nadim Choufi, Solveig Qu Suess, Spela Petric, Yu Hsin Su.

Več

konSekvence ≡ Park delavnic

4. marca - 29. marca 2023

konS delavnice v Cukrarni in drugod

konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema prinašajo Park delavnic za otroke ter mladino in odrasle. V Cukrarni in drugih lokacijah se jih bo v marcu zvrstilo deset. Postanite del radovedne in ustvarjalne skupnosti – pridružite se nam v parku inovativnosti in raziskovalnega učenja.

Več

konSekvence ≡ CUKRARNA

3. marca 19:00 - 2. aprila 2023 17:00

otvoritev osrednje razstave v Cukrarni, Ljubljana

Vljudno vabljeni, da se nam v petek, 3. marca 2023, ob 19. uri pridružite na otvoritvi razstave konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema v Cukrarni, na kateri predstavljamo nekatere od najbolj drznih projektov ustvarjalk in ustvarjalcev, ki delujejo na presečišču umetnosti, znanosti, tehnologije in družbe.

Več

konS ≡ Perspektive

3. marca 2023 ob 11:00

okrogla miza v Cukrarni, Ljubljana

Posvet o spodbujanju vključevanja kulturnih in kreativnih industrij v inovacije za trajnostno, vključujočo in etično gospodarstvo prihodnosti.

Več

konSekvence ≡ KULTURNI INKUBATOR: Boštjan Čadež

16. februarja 2023 ob 19:00

interaktivna razstava v Kulturnem inkubatorju, 18 Koroška cestaMaribor

V zgodovini umetnosti so nekatera umetniška dela imela srečo, da so jih razumeli ne zgolj kot umetnost, pač pa tudi kot uporabna orodja, javne prostore, kulturne fenomene, meme. Line Rider je eno takih umetniških del. Na ogled bo v Kulturnem inkubatorju od četrtka, 16. februarja, dalje. Vrata odpremo ob 19. uri.

Več

konS ≡ Kolesarska signalna rokavica

3. februarja 2023 ob 16:00

delavnica za otroke in mladino v Mladinskem centru ŠOP, Šmartno ob Paki 13

Na delavnici se bodo otroci in mladi seznanili s svetom e-tekstilij: spoznali bodo osnovne e-tekstilne materiale, orodja in možnosti ter izdelali pametno kolesarsko rokavico, ki jim bo omogočala večjo vidnost in predvidljivost v prometu.

Več

UROŠ – ROŠA| Round-up Ready*

31. januarja 17:00 - 14. februarja 2023 17:00

otvoritev razstave v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Razstava UROŠ - ROŠA | Round-up Ready* bo služila kot raziskovalno okolje za razlago različnih povezav in prototipov, razvitih v zadnjih dveh letih skupaj z javnimi obiskovalci. To je tiskarna za zine in foto kolaže, trgovina z nalepkami za okrasitev vaših domov in prenosnih računalnikov, hacklab za preizkušanje različnih okoljskih senzorjev in zvočnih poskusov ter naprava za sitotiskanje majic za izdelavo lastnih spominkov "oleh oleh dari Djogja".

Več

Sanela Jahić: Pogled od nikoder

25. januarja 18:00 - 8. februarja 2023 18:00

Aksioma

Projekt Sanele Jahić raziskuje, kako je družbeno uporabljeno tehnološko orodje ne le neposredno prepleteno z nerazrešenimi krivicami našega trenutnega sistema, pač pa dejansko pospešuje prehod k avtoritarizmu, ki je prisoten v tehnološki industriji sami, v politiki različnih držav in institucij in v vzponu skrajno desnih političnih gibanj.

Več

konS ≡ Nežen, a hrupen

24. januarja 2023 ob 17:00

delavnica (16+) v Kulturnem inkubatorju, Koroška 18, Maribor

Instrument, ki ga bomo izdelovali, težko opišemo, njegov razvoj pa je med drugim utrl pot za ustvarjanje zvočnih orodij, ki so pametna, prilagodljiva, divja in enostavna tudi za začetnike v elektroniki.

Več

Nejc Trampuž: Another Future Entirely

20. januarja 19:00 - 18. februarja 2023 19:00

Galerija Simulaker

Razstava umetnika mlajše generacije naslavlja aktualna okoljska vprašanja antropocena in opazuje pospešene spremembe, ki jih s svojim kolesjem poganja pozni kapitalizem, kot sta to na primer globalno segrevanje in izguba biotske raznovrstnosti. Projekt predstavlja pozitivno naravnane odgovore na različne zagate družbe 21. stoletja ter ob tem ohranja smotrn pogled na našo skupno prihodnost.

Več

Vinyl Fabrika: Faznbrifer live X Clockwork Voltage / Monoscarves & Zergon

19. januarja 2023 ob 19:00

Kulturni inkubator, Koroška cesta 18, Maribor

Vinyl Fabrika: Faznbrifer live X Clockwork Voltage je serija dogodkov, ki jih organizira MKC Maribor v okviru projekta konS. Na dogodkih glasbene stvaritve slovenskih live acterjev v živo posnamemo na unikatno vinilno ploščo.

Več

Andy Gracie: 2.8B420K

18. januarja 19:00 - 7. februarja 2023 19:00

osmo/za

Projekt 2.8B420K predlaga spomenik, znan kot Objekt, ki bo obeležil prehod planeta iz biološkega v postbiološki sistem in s tem konec življenja na Zemlji. Otvoritev razstave bo spremljal pogovor z Andyjem Graciejem in raziskovalci s področja geologije, umetnostne zgodovine in antropologije Rokom Brajkovičem, Blažem Vičičem, Matthewjem Wolf-Meyerjem in Beti Žerovc.

Več

Ida Hiršenfelder: Tipalke za elektromagnetno polje

20. decembra 17:00 - 22. decembra 2022 21:00

delavnica za mladostnike in odrasle, RAMPA Laboratorij, Likozarjeva 1, Ljubljana

Naučile se boste sestaviti elektronski pripomoček za terensko snemanje in pridobile znanja iz “naredi sama” elektronike in lotanja. Zajete posnetke boste obdelale v vzorce za elektronsko glasbo in iz njih zmontirale čisto pravo kratko elektroakustično kompozicijo.

Več

Tadej Droljc: Laserski grafiti

19. decembra 16:00 - 20. decembra 2022 20:00

delavnica za mlade (14+) v Kavarni LokalPatriot, Rozmanova 21, Novo mesto

Na dvodnevni delavnici se boste učili programiranja in upravljanja laserskega projektorja, svoje svetlobne grafite pa boste razstavili na gverilski akciji, saj boste svoje laserske risbe projicirali na javne površine v novomeškem mestnem jedru.

Več

Dorotea Dolinšek: TerraPort

16. decembra 19:00 - 5. februarja 2023

razstava, Xcenter, Delpinova ulica 20, Nova gorica

Navdihnjena z najnovejšimi napori astrobiologije in prototipi teraformiranja planetov, ki naj bi jih ljudje naselili v prihodnosti, je umetnica Dorotea Dolinšek razvila stroj za avtomatizirano plemenitenje marsovskega regolita.

Več

konS modul ≡ Etceteral, Groove Bear

10. decembra 2022 ob 21:00

koncert v Max klubu, Šaleška cesta 3

Etceteral raziskujejo razsežnosti repetitivne poliritmične glasbe. Igro sekvenc in vzorcev dopolnjujejo z improvizacijskimi izleti skozi črne luknje znanstvene fantastike. Groove Bear se giba med različnimi žanri elektronske glasbe, vendar se pod tem aliasom zadržuje pri psihedeličnih ritmih.

Več

konS modul ≡ Cadlag in Shekuza

9. decembra 2022 ob 21:00

koncert v Klubu eMCe plac, Šaleška cesta 3

Cadlag je noise/drone projekt zvočnega plastenja minimalnih ambientalnih prehodov in konglomeratov instrumentarija. Shekuza ustvarja z raziskovanjem modularne sinteze in njenih odvodov ter raziskuje hladen, industrijski zvok techna. Italijanski skladatelj, aranžer, producent in kitarist s trdnim slovesom vsestranskega zvočnega kiparja Eraldo Bernocchi pa bo nastopil na marčevskem konS modulu.

Več

Staš Vrenko: ,ločene vrednosti

9. decembra 19:00 - 8. januarja 2023 16:00

razstava v Razstavišču Kulturni inkubator, Koroška ulica 18, Maribor

Projekt Staša Vrenka ,ločene vrednosti raziskuje simulacijski potencial podatkovnih procesov, ki jih kot podatkovne modele materializira s serijo prenosov med analognim in digitalnim. Fosforescentni 3-D objekti so produkt raziskovanja simulacijskega potenciala podatkovnih procesov, ki predstavljajo ključni element sodobnih kulturno-tehnoloških formacij.

Več

konS modul ≡ Biodukt: Gozdna kopel za ušesa

8. decembra 2022 ob 17:00

workshop predavanje v Mladinskem centru Velenje, Efenkova 61a

Avtorja avdiovizualne instalacije Biodukt Martina Testen in Simon Šerc bosta izvedla workshop predavanje o izhodiščih in konceptu projekta ter obiskovalce povabila, da z očmi slišijo in z ušesi vidijo. Sprostite se – naj se vaše telo sinhronizira s svetom!

Več

konS modul ≡ PiksLBroška

7. decembra 2022 ob 16:00

Delavnica za otroke in mladino v Multimedijskem centru Kunigunda, kletni prostori Gaudeamusa, Trg mladosti 7

Na delavnici si lahko izdelaš digitalno broško, na katero preko mikrokrmilnika sprogramiraš besedilo ali celo piksel sliko, ki se bo nato prikazovala kot kratka animacija.

Več

Erich Berger: Krajinski stroji

7. decembra 19:00 - 22. decembra 2022 19:00

razstava v umetniškem središču osmo/za, Slovenska cesta 54, Ljubljana

S svojo drugo samostojno predstavitvijo v osmo/zi Erich Berger nadaljuje z raziskovanjem odnosa med radioaktivnostjo in pokrajino, ki ju je lani obravnaval na razstavi Spektralne pokrajine. Osredotoča na rudnik urana Žirovski vrh ter človeške in nečloveške procese, ki oblikujejo njegovo preteklost in prihodnosti.

Več

konS modul ≡ Nina Ramšak Marković, Varja Hrvatin: Apofenija/1

6. decembra 2022 ob 19:00

Predstava brez igralca v Domu kulture – mala dvorana, Titov trg 4

V uprizoritvi, v kateri edini živi element v dvorani ostaja gledalec, obsojen na iskanje življenja v inherentno tujem, se vzpostavlja nova oblika življenjskosti, dialog med sogovornikoma, ki ne govorita istega simbolnega jezika.

Več

konS modul ≡ Znanstveno-raziskovalna umetnost, Špela Petrič

5. decembra 2022 ob 18:00

Predavanje v Knjižnici Velenje, Šaleška cesta 21

Špela Petrič v svojem delu združuje znanost in performans ter kritično preučuje temelje (bio)tehnoloških družb in meje antropocentrizma, ki vključujejo več vrst.

Več

konS modul ≡ The Stroj + Marko Luk / Deconstructor

3. decembra 2022 ob 21:00

Koncert v Mladinskem kulturnem klubu eMCe plac Šaleška cesta 3

Nastopi kolektiva The Stroj v klubskem okolju so redka priložnost, da energijo udarnega industrijskega rituala doživite iz neposredne bližine, k temu dodajamo Deconstructor, projekt, v katerem Marko Lük skozi live act performance s pomočjo uporabe sintetizatorjev, ritem mašin, sekvencerjev in efektorjev v živo ustvarja raznolike zvočne slike.

Več

konS modul ≡ Celica namesto kamna – O hibridni umetnosti

2. decembra 2022 ob 18:30

Filmski večer - dokumentarni film v Mladinskem kulturnem klubu eMCe plac, Šaleška cesta 3

Umetnice Maja Smrekar, Špela Petrič, Robertina Šebjanič, Polona Tratnik in Saša Spačal se ukvarjajo s hibridno umetnostjo – umetnostjo, ki uporablja orodja biotehnologije in preizprašuje učinke, ki jih ima biotehnologija na družbo.

Več

konS modul ≡ Flow (Tok)

2. decembra 2022 ob 19:00

Filmski večer - dokumentarni film v Mladinskem kulturnem klubu eMCe plac Šaleška cesta 3

Osem sogovornic, ki delujejo v širokem spektru znanstvenih in tehničnih poklicev predstavlja pogoje, v katerih so se začele zanimati za tehnologijo, na katere ovire so pri tem naletele in kako so se z njimi spopadale.

Več

konS modul ≡ Jaz sem Janez Janša

1. decembra 2022 ob 18:00

Dokumentarni film in pogovor v SAŠA Inkubatorju, PC Standard, Šaleška cesta 2A

Projekt Janez Janša so zanetili trije slovenski umetniki, ko so leta 2007 spremenili svoja imena in priimke v ime znanega slovenskega konservativnega politika.

Več

konS modul ≡ Vinyl Fabrika

29. novembra 2022 ob 17:00

Delavnica za odrasle v Mladinskem centru Velenje, Efenkova 61a

Na dveh delavnicah boste najprej spoznali osnove analognega zapisa zvoka ter delovanje naprave za rezanje zvoka v ploščo, nato pa boste tudi izvedli izrez izbranih skladb v vinilne plošče. 

Več

konS modul ≡ Biodukt

28. novembra - 10. decembra 2022

Avdio-vizualna razstava v Mladinskem centru Velenje, Efenkova 61a

Pri ideji Biodukta imajo letnice drevesa podobno funkcijo kot naš kostni mozeg – da povezujejo in izrišejo naše notranje povezave, ko se uglašujejo z okolico. Ti posnetki gozdov in obale nas spominjajo na dejstvo, da smo podobno prevodni kot drevesa sama

Več

konS modul ≡ Boštjan Čadež – fšk: Line Rider

28. novembra - 10. decembra 2022

VR igra v Knjižnici Velenje, Šaleška cesta 21

Internetna igrača, s katero se igramo tako, da narišemo poljubno črto, po kateri se na podlagi simulirane fizike spusti sankač, je postala internetni hit, saj jo je do danes igralo več kot 34 milijonov ljudi. Avtor bo v Velenju prvič predstavil novo VR različico.

Več

konS modul ≡ Institut za neopazne jezike: Branje ustnic

28. novembra - 10. decembra 2022

Inštalacija v Knjižnici Velenje, Šaleška cesta 21

Revija Science (2021–39) je pred kratkim objavila članek, v katerem so znanstveniki prvič opisali pomensko smiselno izmenjavo med fikusom in človekom, ki bi ji po širši definiciji lahko rekli pogovor.

Več

konS modul ≡ Nejc Trampuž: Pustite mi vsaj sanjati.

28. novembra - 10. decembra 2022

Razstava digitalnih kolažev v svetlobnih škatlah v izložbi Voila Beauty, Šaleška cesta 19

Z nastajajočo serijo kolažev Pustite mi vsaj sanjati. avtor obrača miselni tok in sanja o tem, kako bi lahko izgledala idealizirana družba prihodnosti, ki se z našimi težavami zna spopadati.

Več

konS modul ≡ Miranda Moss, Daniel Brownell: Gallus Gallus Roboticus

28. novembra - 10. decembra 2022

Interaktivna instalacija v izložbi Voila Beauty, Šaleška cesta 19

Cilj projekta je razvoj odprtokodne umetne inteligence, ki spol piščanca lahko zazna že v jajcu, in vključuje izdelavo avtonomnega hodečega robota, ki lahko poskrbi za različne piščančeve potrebe in hotenja. 

Več

konS modul ≡ Celeste Sanja Smareglia, Jure Sulič, Urška Paradiž: Traces of Extincion

28. novembra - 10. decembra 2022

Interaktivna instalacija v Novi Pekarni, Stari trg 17

Umetniki študijo o sledeh človeka v času in prostoru preslikajo v digitalni svet, obenem pa preizprašujejo nesmrtnost človeštva v zmanjšujočem se ekosistemu.

Več

konS modul ≡ RGB Series: konSferenca

26. novembra 2022 ob 18:00

Live act v Mladinskem kulturnem kluby eMCe plac, Šaleška cesta 3

Tradicionalni glasbeni dogodek RGB Series na konSferenci dopolnjuje izobraževalni program na temo organizacije prireditev in glasbenega založništva.

Več

konS modul ≡ Darla Smoking in Kontradikshn

25. novembra 2022 ob 21:00

Koncert v Mladinskem kulturnem klubu eMCe plac, Šaleška cesta 3

Darla Smoking je dolenjski duo prekaljenih mačkov, ki meša raznotere vplive in zvoke, med drugim terenske posnetke z različnih koncev sveta; Kontradikshn pa opisujejo kot slovensko electro-rock mašino, ki na svojevrsten način zlepi skupaj nezlepljivo.

Več

Od skupnega do NFTjev

12. novembra 2022

Hibridna konferenca platforme konS v organizaciji Aksiome v Kino Šiška, Ljubljana + Spletni prenos

Gre za ultimativno zmago financializacije, ali pa obstajajo odprtine za drugačne lastniške režime ter tako nove oblike umetnosti in kulture?

Več

Zencode ≡ Kako pisati pametne pogodbe z uporabo naravnega jezika

12. novembra 2022 ob 10:00

delavnica v Kinu Šiška, Ljubljana

Heker Puria Nafisi Azizi bo izvedel delavnico na temo projekta Zencode, v katerem se osredotoča predvsem na distribuirano računanje, s katerim je mogoče obdelati nepreverjeno kodo in izvesti napredne kriptografske funkcije. Med drugim se ga na primer lahko uporablja s katerokoli porazdeljeno evidenco transakcij (veriženje blokov), ki je implementirana kot prevajalnik pametnih pogodb.

Več

Terarij groze

29. oktobra 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke 8+ v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Naučili se boste osnove, kako posaditi vašo rastlino in zanjo skrbeti, tako da bo ostala živa, prav tako pa boste lahko terarij okrasili s strašnimi predmeti, ki jih bomo za vas pripravili s pomočjo 3d tiska z nalaganjem staljenih plasti.

Več

Staš Vrenko: ,ločene vrednosti

19. oktobra - 30. novembra 2022

umetniška instalacija v Xcentru, Delpinova 19, Nova Gorica

Projekt ,ločene vrednosti raziskuje simulacijski potencial podatkovnih procesov, ki predstavljajo ključni element sodobnih kulturno-tehnoloških formacij.

Več

modul ≡ Tadeja Pungerčar: parkŽur

10. oktobra 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke 8+ v Mestnem parku Maribor

Delavnica parkŽur bo na ozaveščen način vodila v raziskovanje in spoznavanje okolice. Podali se bomo na pot vzpostavljanja tihe skupnosti, senzibilizacije za prostor in drug drugega.

Več

modul ≡ Jaka Berger: Ustvarjanje glasbe z zvoki iz okolja

8. oktobra 2022 ob 17:00

Delavnica za mlade 14+ v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Kako z minimalnimi sredstvi in vsem dostopno tehnologijo ustvariti lastno (pop) skladbo? Spodbudili bomo ustvarjanje in inovatiovnost na svojstven način!

Več

Boštjan Perovšek: Zvočna prepletanja – zvočni dogodek

20. septembra 2022 ob 18:00

Izvedba projekta v Morski biološki postaji Piran, v sklopu 3. Biotremološke konference v okviru mednarodnega projekta Akustično skupno

Projekt Zvočna prepletanja, nastal v produkciji Cone, izhaja iz znanstvenega proučevanja vibracijskih signalov živali (biotremologija), ki je z vidika zvočne umetnosti zanimivo predvsem zaradi zvočne manifestacije aktivnosti živali.

Več

konS na Celjskem sejmu

14. septembra - 18. septembra 2022

MOS - Celjski sejem

Nedvomno gre za največji poslovno-sejemski dogodek v Sloveniji z več kot pol stoletja tradicije, inovacije, povezav, skupnih trenutkov in nepozabnih spominov. Letos so kot osrednjo temo sejma izpostavili samooskrbo.

Več

Somnium

31. avgusta - 11. oktobra 2022

Robotska AV instalacija v Xcentru

Tehnično umetniški masterpeace, ki združuje dognanja znanosti o vesolju ter znanja s področja robotike, elektrotehnike, programiranja, umetnosti in navsezadnje inoviranja začinjenega z ustvarjalnostjo in genialnostjo.

Več

Jata C: Kronolit

30. avgusta 2022 ob 20:00

Zvočni dogodek v živo v prostorih MGLC Švicarija, Ljubljana

15-kanalna zvočna kompozicija tematizira svet kamnin, časovnosti in naše vpete soodvisnosti. Kako poslušati kamen? se sprašuje bioakustična skupina Jata C. 

Več

Narisani žužki oživijo

23. avgusta 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 14. letom v CID Ptuj v okviru Festivala poezije in vina

Kako bi nekaj narisanega na listu lahko oživelo? Veš, da lahko s posebnim črnilom narišeš žuželko, potem pa se s pomočjo baterije začne premikati?

Več

BridA: Izdelava vesoljskih plovil

22. avgusta 2022 ob 16:00

Delavnica za otroke med 9. in 14. letom na Festivalu Kunigunda, stavba Gaudeamus, Velenje

Sestavimo raketne modele, ki bodo lahko vzleteli s pomočjo vodnega tlaka, za izstrelitev vodnih raket pa skupaj izdelamo tudi vzletno rampo!

Več

Aphra Tesla: 8 samosti

8. avgusta 21:00 - 8. septembra 2022

Samostojna razstava v IzložbaInkubator* + BlackBoxGT22** / *Koroška ulica 18 in **Glavni trg 22, Maribor

audio video instalacija na dveh lokacijah; osem avtorskih kompozicij (2x4) – algoritmov, ki skulpturirajo podobo velikega drugega

Več

Tadej Droljc: Večerja s hiperobjektom

5. avgusta - 13. avgusta 2022

Razstavni projekt v samostanu Mekinje v okviru festivala Kamfest, Kamnik

"Svet je postal filozofski laboratorij[1], saj je v ospredje prvič stopila tehnologija in ne človek ali narava. Tehnologija je najprej subsumirala naravo, nato pa se je spravila še na človeka."

Več

Poletno druženje v Mestnem parku Maribor

30. julija - 4. septembra 2022

Delavnice za vse starosti v sodelovanju z Narodnim domom Maribor v Mestnem parku Maribor

Narodni dom Maribor nadaljuje program Art kamp z butičnimi vikend programi Poletnega Art kampa, pri kateerem sodeluje tudi projekt konS:

Več

Žičke, gumbi, mikrokontrolerji

10. julija 2022

Delavnica za otroke v Mestnem parku Maribor, Art Kamp

Izdelajmo prototipe različnih napravic, ki oživijo le z nekaj žičkami in gumbi, ko jih povežemo z mikrokontrolerjem!

Več

Digitalno ustvarjanje

9. julija 2022

Delavnica za otroke v Mestnem parku Maribor, Art Kamp

Naše digitalne stvaritve bomo v realnost prenesli z različnimi tehnikami, od laserskega rezalnika folije do 3d tiskalnika.

Več

Digitalna fabrikacija

2. julija 2022

Delavnica za otroke v Mestnem parku Maribor, Art Kamp - Festival Lent

Na delavnici si bodo udeleženci preko spoznavanja digitalne fabrikacije ustvarili svojo majico, nalepko ali vgravirali poljuben motiv v leseno ploščico!

Več

Lego Robotika

1. julija 2022

Delavnica za otroke v Mestnem parku Maribor, Art Kamp - Festival Lent

Spoznavamo robote, spoznavamo, kako se kaj v naredi, programira, da "v igrici deluje" (in koliko razmišljanja in truda je potrebno za to).

Več

Digitalna fabrikacija

30. junija 2022

Delavnica za otroke v Mestnem parku Maribor, Art Kamp - Festival Lent

Na delavnici si bodo udeleženci preko spoznavanja digitalne fabrikacije ustvarili svojo majico, nalepko ali vgravirali poljuben motiv v leseno ploščico!

Več

Lego Robotika

27. junija - 29. junija 2022

Delavnica za otroke v Mestnem parku Maribor, Art Kamp - Festival Lent

Spoznavamo robote, spoznavamo, kako se kaj v naredi, programira, da "v igrici deluje" (in koliko razmišljanja in truda je potrebno za to).

Več

Tadej Droljc: Večerja s hiperobjektom

24. junija - 16. julija 2022

Avdiovizualna instalacija v Galeriji SImulaker, Novo mesto

"Svet je postal filozofski laboratorij[1], saj je v ospredje prvič stopila tehnologija in ne človek ali narava. Tehnologija je najprej subsumirala naravo, nato pa se je spravila še na človeka."

Več

DJ delavnica

24. junija - 26. junija 2022

Delavnica za otroke v Mestnem parku Maribor, Art Kamp - Festival Lent

Delavnica je za vse, ki bi radi izvedeli več o tem kako začeti z didžejanjem, ter kam po informacije, če se želimo na tem področju še bolj podrobno izobraziti.

Več

modul ≡ Jakob Grčman: Zvočni[K]rožnik

23. junija 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 14. let v MC Oton, Župančičevo sprehajališče 1, Novo mesto

Zvočniki nas spremljajo na vsakem koraku: v trgovinah, avtomobilih, na koncertih… še s sabo jih nosimo, ker se skrivajo v telefonih. Veš kako delujejo in kako jih lahko izdelaš sam?

Več

modul ≡ Andrej Fon: Zvočni sprehod

21. junija 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke od 7. let v MC Oton, Župančičevo sprehajališče 1, Novo mesto

Delavnica otroke spodbuja, da prisluhnejo zvokom, med tem ko se potepajo po ulicah, parku ali naravi, njen namen je zbuditi zanimanje za zvočno krajino okolice in zaznavanje vsakodnevnih zvokov.

Več

modul ≡ konStruktivno o konSu – okrogla miza

20. junija 2022 ob 19:00

Okrogla miza v MC Oton, Župančičevo sprehajališče 1, Novo mesto

konS - Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je odprta in razvijajoca se struktura, ki si prizadeva vzpostaviti povezave med skupnostmi, institucijami znanja, raziskovalnimi središči in gospodarstvom.

Več

modul ≡ mp3ggerS

17. junija 2022 ob 17:00

Delavnica UNG za mlade in odrasle v Modni hiši Maribor, Partizanska cesta

Meterializacija tvoje nove maprave z mehkimi sprožilci s tehnikami računalniške izvedbe (lasersko rezanje, rezalnik folij in likanje) in ročnim šivanjem.

Več

modul ≡ Laurits Jongejan: Svetišče svetega strahu

17. junija - 9. julija 2022

Umetniški projekt na Glavnem trgu 5, v bivši prodajalni "OnaOn", Novo mesto

Umetniško delo danskega skladatelja Lauritsa Esbena Jongejana je bilo navdihnjeno z izkušnjami iz tradicionalnih japonskih Shinto svetišč, v katerih duhovi naseljujejo različne objekte.

Več

modul ≡ Michele Spanghero: Ad Lib.

17. junija - 9. julija 2022

Umetniški projekt na Ulici talcev 1, v bivši prodajalni "Pola Bekeraj", Novo mesto

Ad lib. združuje medicinski stroj za avtomatsko pljučno ventilacijo z orgelskimi piščalmi, ki igrajo glasbeni akord v stalnem ritmu mehanskega dihanja, ki metaforično zveni kot mehanski rekviem.

Več

modul ≡ Saša Spačal: Prečnica je zanka: farma čričkov

17. junija - 9. julija 2022

Umetniška produkcija na Rozmanovi ulici 18, v bivši “Čopovi delavnici”, Novo mesto

Zvočni objekt, ki združuje glasbeno kompozicijo z elementi terarija in farme čričkov, Izhaja iz umetničinega kritičnega razglabljanja o človeškem vplivu na ekosistem.

Več

modul ≡ Zgodbe iz podgobja

16. junija 2022 ob 17:00

Delavnica Zavoda Kersnikova za otroke od 9 do 14 let v Modni hiši Maribor, Partizanska cesta

Svojstven pogled na čarobni gozd, kjer gobe oživijo, pripravimo preko igrive instalacije, za katero bomo izdelali svoje domišljijske gobice, ki jih bomo opremili z barvnimi LED-lučkami in elektroniko.

Več

modul ≡ BridA: Izdelava vesoljskih plovil

15. junija 2022 ob 17:00

Delavnica Bride za otroke od 9 do 14 let v Modni hiši Maribor, Partizanska cesta

Z uporabo različnih materialov ter veliko mero umetniškega navdiha izdelamo vesoljsko plovilo: sestavimo raketne modele, ki bodo lahko vzleteli s pomočjo vodnega tlaka.

Več

Kresnička čustev – moja čustva so cool

15. junija 2022 ob 16:30

Delavnica za otroke med 9. in 14. letom v Xcentru, Nova Gorica

Na delavnico otroci spoznavajo, da so vsa čustva nekaj naravnega, da so OK in da lahko najdemo način, da jih delimo z drugimi.

Več

modul ≡ LegoRobotika

14. junija 2022 ob 17:00

Delavnica Spreten.si za otroke od 9 do 14 let v Modni hiši Maribor, Partizanska cesta

Spoznajmo se z legom in robotiko: kako se kaj naredi, programira, da "v igrici deluje" in koliko razmišljanja in truda je potrebno za to, lotimo pa se tudi 3D oblikovanja.

Več

modul ≡ Tara Pattenden: TEENSYnth

13. junija 2022 ob 17:00

Delavnica Zavoda Projekt Atol za otroke od 9 do 14 let v Modni hiši Maribor, Partizanska cesta

Spoznajmo zvočne možnosti, ki jih ponuja razvojna ploščica Teensy 3.2, ter z dodajanjem nekaterih osnovnih elektronskih komponent sestavimo elektronsko zvočilo.

Več

modul ≡ Tara Pattenden: TEENSYnth

11. junija 2022 ob 17:00

Delavnica Zavoda Projekt Atol za mladino in odrasle v Modni hiši Maribor, Partizanska cesta

Spoznajmo zvočne možnosti, ki jih ponuja razvojna ploščica Teensy 3.2, ter z dodajanjem nekaterih osnovnih elektronskih komponent sestavimo elektronsko zvočilo.

Več

modul ≡ Zvočni mikroskop

10. junija 2022 ob 17:00

Delavnica Zavoda Cona za otroke od 9 do 14 let v Modni hiši Maribor, Partizanska cesta

Slišati in ustvarjati zvok vsakdanjih predmetov in hkrati sestaviti mehansko napravo za poslušanje komaj zaznavnih, tihih zvokov, to je zvočni mikroskop.

Več

modul ≡ Fon:Drašler:Kobal

10. junija 2022 ob 21:00

improvizacijski koncert v Modni hiši Maribor

Prvi teden Festivala delavnic zaključujemo z edinstvenim improvizacijskim koncertom mojstrov eksperimentalnih elektronskih zvokov: popotovanje po zvočnih pokrajinah z Andrejem Fonom, Vidom Drašlerjem in Andrejem Kobalom.

Več

Matej Mihevc: @flat_gaze

9. junija 19:00 - 30. junija 2022

Razstavna postavitev v Xcentru, Nova Gorica

@flat_gaze odpira vprašanja objektnosti in pomena, inovacije in avtorstva ter produkcijskih in diseminacijskih procesov v umetnosti in širši kulturni sferi, ki pospešeno mutirajo ob napredovanju razvoja nevronskih mrež.

Več

modul ≡ DJ delavnica

9. junija 2022 ob 17:00

Delavnica Alphaweave za otroke od 9 do 14 let v Modni hiši Maribor, Partizanska cesta

Za vse, ki bi radi izvedeli več o tem kako začeti z didžejanjem, ter kam po informacije, če se želimo na tem področju še bolj podrobno izobraziti.

Več

Jaka Berger: Ustvarjanje glasbe z zvoki okolja

9. junija 2022 ob 15:00

Delavnica za mlade in odrasle v Kino Šiška, Ljubljana

Kako z minimalnimi sredstvi in dostopno tehnologijo (med njimi je pametni telefon) ustvariti lastno skladbo. Izhodiščna točka: kaj je sploh glasba?

Več

modul ≡ Nalepkomanija

8. junija 2022 ob 17:00

Delavnica KreatorLaba za otroke od 9 do 14 let v Modni hiši Maribor, Partizanska cesta

Delavnica spoznavanja orodja foilcutter Cricut - priročen strojček za digitalno fabrikacijo najrazličnejših izdelkov s katerim režemo folijo za tekstil, samolepilno folijo za nalepke, karton in papir.

Več

modul ≡ Zvočni[K]rožnik

7. junija 2022 ob 17:00

Delavnica Zavoda Kersnikova za otroke od 9 do 14 let v Modni hiši Maribor, Partizanska cesta

Zvočniki nas spremljajo na vsakem koraku: v trgovinah, avtomobilih, na koncertih… še s sabo jih nosimo, ker se skrivajo v telefonih.

Več

VJLAb – アのアイ尺丂ん x 57. Festival Borštnikovo srečanje

3. junija 2022 ob 21:00

Videomapping projekcija na pročelje SNG Maribor

Na pročelju SNG MAribor se bo v sklopu 57. Festivala Borštnikovo srečanje in kot rezultat nedavno izpeljane delavnice ≡ VJLab zgodil konSov audio-vizualni performans dvojice アのアイ尺丂ん.

Več

Staš Vrenko: ,ločene vrednosti

26. maja - 1. junija 2022

Umetniška instalacija v osmo/zi, Ljubljana

Projekt ,ločene vrednosti raziskuje simulacijski potencial podatkovnih procesov, ki predstavljajo ključni element sodobnih kulturno-tehnoloških formacij.

Več

Apofenija/1

26. maja 2022 ob 20:00

Gledališka predstava v koprodukciji: konS, Moment, Bunker in Melara, na Intimnem odru GT22, Maribor

V uprizoritvi, v kateri edini živi element v dvorani ostaja gledalec, obsojen na iskanje življenja v inherentno tujem, se vzpostavlja nova oblika življenjskosti, dialog med sogovornikoma, ki ne govorita istega simbolnega jezika.

Več

Ben Grosser: Rekompozicija spleta

25. maja 2022 ob 14:00

Delavnica za mlade in odrasle v ALUO, Tobačna 5, Ljubljana

Delavnica z vrsto vaj za opazovanje programske opreme in spletnega izvajanja predstavi metode, orodja in tehnike rekompozicije, ki jih lahko uporabi vsakdo, da ponovno pridobi nadzor nad sistemi programske opreme, ki jih uporablja vsak dan.

Več

Miha Godec : Aqua sono forensic

25. maja 2022 ob 16:30

Delavnica za otroke med 9. in 15. let v Xcentru, Nova Gorica

S pomočjo zvoka bomo poskušali razumeti kaj pomeni čista voda in kako z znanstvenimi merilniki merimo raztopljene snovi v vodi.

Več

Apofenija/1

20. maja 2022 ob 20:00

Gledališka predstava v koprodukciji: konS, Moment, Bunker in Melara, na Intimnem odru GT22, Maribor

V uprizoritvi, v kateri edini živi element v dvorani ostaja gledalec, obsojen na iskanje življenja v inherentno tujem, se vzpostavlja nova oblika življenjskosti, dialog med sogovornikoma, ki ne govorita istega simbolnega jezika.

Več

novi inkubator

18. maja 2022 ob 18:18

Kulturni inkubator, Koroška 18, Maribor

MKC Maribor in Mestna občina Maribor vabita na odprtje novega Kulturnega inkubatorja, participatornega medgeneracijskega centra interdisciplinarnega ustvarjanja, v katerem se vzpostavlja konSov laboratorij.

Več

VJLab

17. maja - 25. maja 2022

Niz delavnic videomappiranja v Kulturnem inkubatorju z zaključno projekcijo na Festivalu Borštnikovo srečanje

Od konceptualne zasnove preko kreativnega procesa do izvedbe: spoznali bomo zakonitosti tehnične izvedbe, se rokovali s projektorjem, sodelovali v procesu vizualne zasnove in se poglobili v programsko orodje.

Več

Vesoljski robot

14. maja 2022 ob 10:00

Delavnica za otroke med 9. in 14. letom v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Izdelajmo in sprogramiramo robota in druge predmete, ki so povezani z vesoljem in se jim bo robot pri svojem sprehodu po vesolju umikal ali jih premikal

Več

zvočni[K]rožnik

14. maja 2022 ob 10:00

Delavnica za otroke od 9. do 15. leta v Tehnoparku Celje

Zvočniki nas spremljajo na vsakem koraku: v trgovinah, avtomobilih, na koncertih… še s sabo jih nosimo, ker se skrivajo v telefonih.

Več

Kresnička čustev

13. maja 2022 ob 11:00

Delavnica za mlade v Novosadski dečiji kulturnni centar / Kulturna Stanica Mlin - EPK Novi Sad

Kako čustva vplivajo na naša življenja in kako lahko z boljšo komunikacijo zmanjšamo slabo voljo in konflikte?

Več

Robotsko vesoljsko vozilo

7. maja 2022 ob 10:00

Delavnica za otroke med 9. in 14. letom v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Z uporabo kock LEGO Mechanics ter veliko mero umetniškega navdiha izdelamo predmete, povezane z vesoljem, nato pa sprogramiramo robotsko vozilo tako, da bo samodejno opravljalo želene naloge

Več

Katrin Hochshuh & Adam Donovan: Empathy Swarm Orchestra

6. maja - 3. junija 2022

Projekt umetne življenjske oblike v Xcentru, Nova Gorica

Empathy Swarm je umetna življenjska oblika, ki raziskuje družbeno interakcijo med nečloveškimi bitji z uporabo vedenja in gibanja kot jezika za medvrstno komunikacijo, ki jo lahko razume tudi človeški opazovalec.

Več

Žičke + gumbi = klaviatura

4. maja 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 14. let v Xcentru, Nova Gorica

Z vsakodnevnimi in nevsakodnevnimi predmeti, ki jih udeleženci lahko prinesejo tudi sami ali pa jih bomo poiskali v prostoru oz. okolici, oblikovali zvočne elemente in skomponirali aranžma!

Več

BridA: Biometrični portreti

3. maja 2022 ob 16:00

Delavnica za otroke med 9. in 14. letom v Multimedijskem centru Kunigunda, Velenje

Umetniška delavnica se na kritičen in kreativen način dotakne problematike zajemanja zasebnih podatkov z uporabo različnih merilnih naprav in senzorjev, ki so implementirani v pametnih telefonih, urah, avtomobilih, hladilnikih ipd.

Več

Delavnica Empatični roj / Empathy Swarm

3. maja - 4. maja 2022

Delavnica za mlade in odrasle v Xcentru, Nova Gorica

Doživite instalacijo Empatični roj / Empathy Swarm in sodelujte z rojem ter umetniškim duetom Katrin Hochschuh in Adamom Donovanom pri ustvarjanju nove različice dela

Več

Raziskujemo vesolje

30. aprila 2022 ob 10:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

MKC Maribor si je april zastavil mesec vesolja, zato ga bomo podrobneje raziskali: ker nam je Luna najbolj dosegljiva, bomo spoznavali, kakšne so razmere in kaj bi potrebovali za življenje na Luni.

Več

SluZvok

26. aprila 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke in mlade (9+) v Xcentru, Nova Gorica

Delavnica na zabaven in ustvarjalen način povezuje elektroniko, biologijo in umetno inteligenco. Skupaj bomo podrobneje spoznali sluzavke in zakaj so zanimive za raziskovanje tako za umetnike kot za znanstvenike.

Več

Empathy Swarm: delavnica robotike za študente ALUO

25. aprila - 26. aprila 2022

Delavnica za students ALU, Ljubljana

V ponedeljek, 25. 4., in torek, 26. 4., bo v prostorih smeri Video, animacija in novi mediji na Tobačni 5 organizirana brezplačna delavnica robotike z naslovom Empathy Swarm, ki jo bosta vodila priznana umetnika Katrin Hochschuh & Adam Donovan.

Več

Izdelava sončnega sistema

21. aprila 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 14. letom v Kreator Labu, Preradovičeva ulica 40, Maribor

MKC Maribor si je april zastavil mesec vesolja, zato bomo na delavnici, ki bo potekala v dveh delih po tri ure, naredili model sončnega sistema, ki ga bomo lahko odnesli domov.

Več

SluZvok

21. aprila 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke in mlade (9+) v Xcentru, Nova Gorica

Delavnica na zabaven in ustvarjalen način povezuje elektroniko, biologijo in umetno inteligenco. Skupaj bomo podrobneje spoznali sluzavke in zakaj so zanimive za raziskovanje tako za umetnike kot za znanstvenike.

Več

DISNOVATION.ORG: Zbirka orodij za post-rast

20. aprila 2022 ob 14:00

Delavnica v produkciji Aksiome v ALUO, Ljubljana

Ponovni razmislek o našem načinu sobivanja z okoljem od nas zahteva, da znova ovrednotimo nenehno povečevanje našega energetskega odtisa.

Več

(re)programiranje: Predstavitev publikacije

20. aprila 2022 ob 19:00

Predstavitev edicije v slovenskem jeziku v Cukrarni, Poljanski nasip, Ljubljana

Knjiga je zbirka transkriptov osmih intervjujev s svetovnimi misleci, ki jih je v okviru festivala pogovorov (re)programiranje – Strategije za samoregeneracijo leta 2021 izvedla novinarka Marta Peirano.

Več

DIY Chime

20. aprila 2022 ob 17:00

Delavnica za mlade (15+) v Xcentru, Nova Gorica

Kreativna delavnica DIY Chime je namenjena izdelavi samostojnega elektronskega zvočila, ki je preoblikovana kopija zvočila Synchime

Več

Empathy Swarm: predavanje in delavnica z umetnikoma

19. aprila - 26. aprila 2022

FERI, Inštitut za elektroniko in telekomunikacije, Maribor

Sodelujte z robotskim rojem in doživite tehnologijo v umetniškem kontekstu. Spoznajte njegove ustvarjalne možnosti, tehnične izzive in rešitve ter delite svoje strokovno znanje.

Več

Kreativni studio OS

15. aprila 16:30 - 30. junija 2022

Interdisciplinary laboratorij za otroke in starše na Koroški 18, Maribor

Platforma konS in društvo NAGIB vzpostavljata nov prostor igre in eksperimenta, kjer se otroci in starši povezujejo ter raziskujejo “os” oziroma “osišče” različnih umetniških in neumetniških praks.

Več

Izdelava sončnega sistema

14. aprila 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 14. letom v Kreator Labu, Preradovičeva ulica 40, Maribor

MKC Maribor si je april zastavil mesec vesolja, zato bomo na delavnici, ki bo potekala v dveh delih po tri ure, naredili model sončnega sistema, ki ga bomo lahko odnesli domov.

Več

Žičke + gumbi = klaviatura

13. aprila 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Xcentru, Nova Gorica

Vas zanima kako iz klaviature izvabimo zvok? Kako lahko sami določimo kako glasno bo zvenel določen zvok in kakšna bo višina določenega tona?

Več

Kreativni studio za otroke in starše / konS + Nagib

8. aprila - 9. aprila 2022

Odprtje interdisciplinarnega programa za predšolske otroke in starše, Koroška 18, Maribor

Vzpostavljamo Kreativni studio OS, prvi interdisciplinarni studio za otroke in starše, prostor svobodnega in odprtega vključevanja v ustvarjalne procese.

Več

BridA: Biometrični portreti

4. aprila 2022 ob 16:00

Delavnica za otroke med 9. in 14. letom v Multimedijskem centru Kunigunda, Velenje

Umetniška delavnica se na kritičen in kreativen način dotakne problematike zajemanja zasebnih podatkov z uporabo različnih merilnih naprav in senzorjev, ki so implementirani v pametnih telefonih, urah, ...

Več

Narisani žužki oživijo

4. aprila 2022 ob 12:45

Delavnica za tretjo triado učencev Osnovne šole Livada, Velenje

Si se kdaj spraševal, kako bi nekaj narisanega na listu lahko oživelo? Si vedel, da lahko s posebnim črnilom narišeš žuželko, potem pa se z majhno pomočjo elektrike začne premikati?

Več

WTF NFT

2. aprila 2022 ob 16:00

Delavnica za mlade in odrasle v Inkubatorju, Maribor

Pregled situacije, delavnica in stališče avtorja Martina Petriča, oblikovalca vizualnih komunikacij in vizualnega umetnika, ki uporablja nezamenljive žetone (NFT) kot umetniški medij.

Več

Raziskovalno učenje in ustvarjalnost v inovativnih učnih okoljih

31. marca 2022 ob 10:30

Usposabljanje v Štihovi dvorani CD v okvirju Kulturnega bazarja, Ljubljana

Strokovno usposabljanje v obliki skupinskega mapiranja in javnega pogovora na Kulturnem bazarju v Ljubljani.

Več

parkŽur

31. marca 2022 ob 14:00

Delavnica na Kulturnem bazarju s poudarkom na vsebinah za OŠ, Park Tivoli, Ljubljana

S poslušanjem in opazovanjem okolja, po katerem udeleženci hodijo vodeno, bodo odkrivali, kako se umetniki senzibilizirajo za dojemanje narave in okolja.

Več

BEAM TEAM: Žarčim oblike

28. marca 2022 ob 17:00

Delavnica za mlade in odrasle v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Vključi se v proces izdelave tridimenzionalne konstrukcije namenjene video mapiranju in izdelaj vsebine za izbrane površine končne prostorske kompozicije.

Več

SluZvok

28. marca - 30. marca 2022

Delavnica za otroke in mlade (9+) v Xcentru, Nova Gorica

Spoznajmo sluzavke in zakaj so zanimive za raziskovanje tako za umetnike kot za znanstvenike! Na delavnici ustvarimo zvočilo, ki vključuje izdelavo oscilatorja in izdelavo tako imenovanih sluzotrod.

Več

konS modul ≡ 2022: A SOUND ARSON – konS story

26. marca 2022 ob 18:00

Festival drugačne glasbe v eMCe plac, Šaleška cesta 3, Velenje 

CarlxJohnson, U$IŁ, Bednja, Brgs: Underground in My Living Room, Chrup, Mitja Kralj, s0n667.

Več

BridA: Biometrični portreti

26. marca 2022 ob 10:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Umetniška delavnica se na kritičen in kreativen način dotakne problematike zajemanja zasebnih podatkov z uporabo različnih merilnih naprav in senzorjev, ki so implementirani v pametnih telefonih, urah, ...

Več

Kripto – Od A do Ž

26. marca 2022 ob 16:00

Delavnica za mlade in odrasle v Inkubatorju, Maribor

Skozi seminar in delavnico bomo podrobno izvedeli osnovne pojme kripto sveta, njegov nastanek, trenutno situacijo ter uporabno vrednost.

Več

konS modul ≡ DJ/VJ Live Act Performans

25. marca 2022 ob 20:00

Performans in predstavitev v eMCe plac, Šaleška cesta 3, Velenje

Predstavitev zvočne knjige ob 25- letnici placa ter odprtje razstave Ksenije Mikor in RGB series: Cogo meets Orbe z VJ iøsub$ystems

Več

Platforma konS v Mariboru (2019–2023)

22. marca - 15. aprila 2022

Razstavna postavitev v Galeriji Media Nox, Židovski trg, Maribor

Dokumentarno-analitično postavitev, v zasnovi mariborske ekipe platforme konS in grafični izvedbi Toni Soprano. Intermedijska postavitev zaobjema statistične podatke delovanja in aktivnosti platforme znotraj mariborskega vozlišča Inkubator (Kulturni inkubator – MKC Maribor) ali t.i. konS.MB.

Več

Tadej Droljc: Laserski grafiti

21. marca - 23. marca 2022

Delavnica za mlade na Akademiji za umetnost UNG, Nova Gorica

Kako programirati in uporabljati laserski projektor? Fokus delavnice na DIY pristopu, ki bazira na nadzorovanju laserja z avdio signali, ter uporabi za namene svetlobnega grafitiranja.

Več

BridA: Biometrični portreti

21. marca 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke in mlade (10+) v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Umetniška delavnica se na kritičen in kreativen način dotakne problematike zajemanja zasebnih podatkov z uporabo različnih merilnih naprav in senzorjev, ki so implementirani v sodobnih napravah.

Več

BridA: Likovni tokokrog

19. marca 2022 ob 10:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Kako lahko risba ali likovno delo hkrati zaživi kot energijski tokokrog? Na delavnici združimo sicer nasprotne pole vrednosti kot so funkcionalnost in umetniško sporočilo, z namenom iskanja kreativnih potencialov znotraj interdisciplinarnih umetniških praks.

Več

konS modul ≡ UNIVERSE konS edition

18. marca 2022 ob 21:00

Glasbeni dogodek v Klub eMce plac, Šaleška cesta 3, Velenje

Društvo Universe v sodelovanju s KonS predstavlja audio-vizualno psihedelično popotovanje z pomočjo: Mnogook, Brothers of d'Light, Sun Wu-Kong

Več

Saša Spačal: Bralnik svetlobe

15. marca 2022 ob 17:00

Delavnica za mlade in odrasle v regionalnem multimedijskem centru Kunigunda, Velenje

Izdelali bomo preprost fizični vmesnik za sprožanje zvoka s svetlobo, t.i. "bralnik svetlobe", ki ga sestavljata mehanski del, ki omogoča nadzor svetlobe s preluknjanimi diski, in elektronski del sestavljen iz dveh integriranih vezij.

Več

Thomas Gorbach: zvočna umetnost v prostorskem zvoku

14. marca - 15. marca 2022

Delavnica za zvočne ustvarjalce z izkušnjami v Kinu Šiška, dvorana Katedrala

Na dvodnevni delavnici bo Thomas Gorbach razložil principe arhitekture zvočnikov svojega akuzmonija, logiko konfiguracije kanalov ter glasbene principe analize in performativnega zapisa akustičnih del v posebej razvitem scenariju.

Več

BEAM TEAM: Žarčim oblike

14. marca - 16. marca 2022

Delavnica za mlade in odrasle v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Meniš, da video mapiranje lahko postane tvoj medij? Te zanima, kako lahko prežarčiš video na instalacije, gledališke kulise in pročelja stavb?

Več

BridA: LIDAR-3D, kreativna virutalizacija

12. marca 2022 ob 10:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Delavnica omogoča spoznavanje nove tehnologije, ki ob njeni praktični uporabi v digitalizaciji okolja predstavlja velik kreativni in umetniški potencial.


Več

Usposabljanje za mentorje – Nova Gorica

11. marca 2022 ob 17:00

Usposabljanje za mentorje v xCentru, Nova Gorica

Za vse, ki bi svojo energijo radi posredovali mladim in znanja željnim: matematičarke_ji, mehatroničarke_ji, elektrotehničarke_ji, programerke_ji, biotehnologinje_i, umetnice_ki, fotografinje_i, pedagoginje_i, znanstvenice_ki, študentke_i, dijakinje_i …

Več

Usposabljanje za mentorje – Novo mesto

10. marca 2022 ob 17:00

Usposabljanje za mentorje v LokalPatriotu, Novo mesto

Za vse, ki bi svojo energijo radi posredovali mladim in znanja željnim: matematičarke_ji, mehatroničarke_ji, elektrotehničarke_ji, programerke_ji, biotehnologinje_i, umetnice_ki, fotografinje_i, pedagoginje_i, znanstvenice_ki, študentke_i, dijakinje_i …

Več

Michele Spanghero: Ad lib

10. marca - 8. aprila 2022

Zvočna skulptura v xCentru, Nova Gorica

Zvočna skulptura Ad lib. združuje medicinski stroj za avtomatsko pljučno ventilacijo z orgelskimi piščalmi, ki igrajo glasbeni akord v stalnem ritmu mehanskega dihanja. To dihanje umetnega organa metaforično zveni kot mehanski rekviem.

Več

Usposabljanje za mentorje – Maribor

9. marca 2022 ob 17:00

Usosabljanje za mentorje v Inkubatorju, Maribor

Za vse, ki bi svojo energijo radi posredovali mladim in znanja željnim: matematičarke_ji, mehatroničarke_ji, elektrotehničarke_ji, programerke_ji, biotehnologinje_i, umetnice_ki, fotografinje_i, pedagoginje_i, znanstvenice_ki, študentke_i, dijakinje_i …

Več

Kakšen vonj ima prihodnost

8. marca 2022 ob 10:00

Delavnica za študente, učitelje in mentorje v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Na izkustveni delavnici bomo raziskali okolico stavbe in poiskali material, za katerega menimo, da bo oddajal vonj, ki bo ostal za nami, ljudmi, v prihodnosti čez 150 let.

Več

BridA: LIDAR-3D, kreativna virutalizacija

8. marca 2022 ob 16:00

Delavnica za otroke od 7 do 14 let v Multimedijskem centru Kunigunda, Velenje

Delavnica omogoča spoznavanje nove tehnologije, ki ob njeni praktični uporabi v digitalizaciji okolja predstavlja velik kreativni in umetniški potencial.


Več

konS modul ≡ Pametna mesta in skupnosti

7. marca 2022 ob 18:00

Okrogla miza v Vila Bianca, Stari trg 3, Velenje

Kako oblikovati pametne skupnosti, ki se bodo lahko zanesle na visoke tehnologije zadovoljevanja družbenih potreb v skladu s cilji trajnostnega razvoja?

Več

Usposabljanje za mentorje – Velenje

7. marca 2022 ob 17:00

Usposabljanje za mentorje v KRMC, Velenje

Za vse, ki bi svojo energijo radi posredovali mladim in znanja željnim: matematičarke_ji, mehatroničarke_ji, elektrotehničarke_ji, programerke_ji, biotehnologinje_i, umetnice_ki, fotografinje_i, pedagoginje_i, znanstvenice_ki, študentke_i, dijakinje_i …

Več

Žičke + gumbi = klaviatura

2. marca 2022 ob 17:00

Delavnica za študente in odrasle v sodelovanju s KMŠ v Pisarni, Maribor

Spoznaj kaj so potenciometri, kakšna je njihova vloga na različnih napravah, kaj lahko kontrolirajo in kako lahko nastavimo, da vplivajo na zvok.

Več

Zvočni[k]rožnik

2. marca 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke in mlade med 9. in 15. letom starosti v Xcentru, Nova Gorica

Na delavnici bomo spoznali, kako delujejo zvočniki in kaj zvok sploh je. Naučili se bomo izdelati preprost zvočnik iz papirnatih krožnikov, magneta in bakrene žice.

Več

BridA: Biometrični portreti

28. februarja 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke in mlade med 9. in 15. letom starosti v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Izpeljemo meritve, nato v njih poiščemo skrite kreativne in umetniške potenciale in razvijemo način, kako jih lahko uporabimo za slikanje: preko razmišljanja in analize zajetih informacij bomo skupaj poiskali kakšna naj bi bila naša sodobna biometrična podoba.

Več

konS modul ≡ DANCING BEAR konS edition

26. februarja 2022 ob 21:00

DJ set v eMCe plac, Šaleška cesta 3, Velenje

Združitev kvalitete zlatih hitov eurodance-a iz 90ih in zgodnjih začetkov tretjega milenija ter udarnost, poskočnost in presunljivost hardbass viž, ki prihajajo izza Karpatov.

Več

konS modul ≡ MIC: Predstavitev dejavnosti

24. februarja 2022 ob 16:30

Predstavitev v Medpodjetniškem izobraževalnem centru – MIC, Koroška cesta 62a, Velenje 

Predstavljeni bodo trije večji projekti: Talentjourney, Laboratorij za 3D tisk 3D tiskanje ter Sistem Bicy.

Več

konS modul ≡ Sodobna raziskovalna umetnost: Maja Smrekar

23. februarja 2022 ob 17:00

Predavanje v Vili Bianci, Stari trg 3, Velenje

Na predavanju se bomo sprehodili čez širšo predstavitev umetniške prakse,  večkrat nagrajene in mednarodno uveljavljene umetnice Maje Smrekar.

Več

PixLBroška

23. februarja 2022 ob 17:00

Delavnica za mlade in odrasle v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Na delavnici boš izdelal/a broško, na katero boš preko mikrokrmilnika sprogramiral/a besedilo ali celo piksel sliko, ki se bo nato prikazovala kot kratka animacija.

Več

konS modul ≡ Zvočna prepletanja V5.6

22. februarja 2022 ob 20:22

Performans v Kulturnem domu - mala dvorana, Titov trg 4, Velenje

Koncert projekta Zvočna prepletanja v verziji 5.6 predstavlja nadgradnjo zvočno kompozicijskega organizma, ujetega na dan 6. december 2021, ki se mu pridružuje svetloba v izvedbi kolektiva OM produkcija.

Več

Tadej Droljc: Laserski grafiti

21. februarja - 23. februarja 2022

Delavnica za mlade in odrasle v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Kako programirati in uporabljati laserski projektor? Skozi DIY pristop, ki bazira na nadzorovanju laserja z avdio signali, bomo izvedli svetlobnego grafitiranje ali umetniške intervencije.

Več

konS modul ≡ DRUM’N’BASS konS edition

19. februarja 2022 ob 21:00

Koncert v eMCe plac, Šaleška cesta 3, Velenje

Po več kot desetletju premora se zvočne vibracije Neurofunka vračajo na plesišče v eMCe plac: združitev dveh največjih Drum'n' Bass sceni v Sloveniji (BassFighters - Maribor in Basolovka - Ljubljana) s podporo lokalnih DJev

Več

konS modul ≡ Gašper Selko projekt X.U.L. in zasedba Borzak

18. februarja 2022 ob 20:00

Koncert v Domu kulture - mala dvorana, Titov trg 4, Velenje

Kolaž različnih glasbenih stilov: od kubanskih ritmov in melodike do vpliva balkanskega melosa, zasedba razvija zvok in stil, ki je nekaj netipičnega za slovensko glasbeno sceno.

Več

Zvočni[K]rožnik

18. februarja 2022 ob 17:00

Delavnica za mlade in odrasle v xCentru, Nova Gorica

Kako delujejo zvočniki - in predvsem - kako jih lahko izdelaš sam? Izdelali bomo preprost zvočnik iz papirnatih krožnikov, magneta in bakrene žice in nujen dodatek: ojačevalec.

Več

konS modul ≡ BridA: Likovni tokokrog

17. februarja 2022 ob 16:00

Delavnica za otroke in mlade med 9. in 15. letom starosti v Regionalnem multimedijskem centru Kunigunda, Velenje

Izdelava pravih in funkcionalnih tiskanih vezij, kot so pri matičnih ploščah vseh elektronskih naprav - z eno razliko: naše bodo kreativne stvaritve z umetniško vsebino.

Več

konS modul ≡ KNOCK KNOCK: What’s there? 

17. februarja - 10. marca 2022

Interaktivna a/v instalacija v nekdanji trgovini Hummel v NC Mercator, Šaleška cesta 1, Velenje

Humanoidna prikazen v izložbi zre na ulico in čaka na človeški stik. Motnje, ki jih obiskovalec povzroči s svojo interakcijo, postanejo vez med resničnim svetom in projekcijo. 

Več

Žičke + gumbi = klaviatura

17. februarja 2022 ob 17:00

Delavnica za mlade in odrasle v Mladinski center Oton, Župančičevo sprehajališče 1, Novo mesto

Izdelava preprostega prototipa klaviature iz večih tipk oz. gumbov in spoznavanje s potenciometri, kakšna je njihova vloga na različnih napravah, kaj lahko kontrolirajo in kako lahko nastavimo, da vplivajo na zvok.

Več

Novi pristopi k učenju: Raziskovalno učenje in ustvarjalnost

17. februarja 2022 ob 17:00

Delavnica za učitelje, mentorje, izvajalce izobraževalnih programov v Rampa/Labu, Likozarjeva 1, Ljubljana

Prepletanje tehnologije in umetnosti, skupinsko mapiranje ter javni pogovor: k sodelovanju vabimo učitelje in učiteljice z desetih šol, ki jih zanimajo različni ter predvsem drugačni pristopi k učenju.

Več

Joana Moll: Skrito življenje brskalnika

16. februarja 14:00 - 17. februarja 2022 17:00

Delavnica v produkciji Aksiome v ALUO, Ljubljana

Poglobljeno razumevanje številnih vektorjev, ki se združujejo v konfiguraciji digitalnega gospodarstva, ter zagotavljanje tehnične in analitične spretnosti za ponovno pridobitev kontrole nad praksami poslovnih modelov, ki zlorabljajo AT.

Več

konS modul ≡ Partija

16. februarja - 9. marca 2022

Interaktivna zvočna postavitev v Vzorčnem mestu, Kidričeva cesta 2b, Velenje

Partíja je igra in igrišče za 2–4 igralce, 16 elektromotorjev in strunsko mizo, ki združuje posebnosti in principe: igre kart, igranja inštrumenta in glasbene improvizacije v začasni performativni situaciji.

Več

Joana Moll: Carbolytics

16. februarja - 11. marca 2022

Projekt spletnega sledenja v Projektnem prostoru Aksiome, Ljubljana

Carbolytics je projekt na preseku umetnosti in raziskovanja, katerega cilj je ozaveščanje in poziv k ukrepanju glede okoljskega vpliva vseprisotnega nadzora znotraj ekosistema oglaševalske tehnologije, pa tudi nudenje nove perspektive za obravnavanje družbenih in okoljskih stroškov netransparentnih praks zbiranja podatkov.

Več

Kakšen vonj ima prihodnost

16. februarja 2022 ob 17:00

Delavnica za učitelje, mentorje, izvajalce izobraževalnih programov v xCentru, Nova gorica

Na izkustveni delavnici bomo raziskali okolico stavbe in poiskali material, za katerega menimo, da bo oddajal vonj, ki bo ostal za nami, ljudmi, v prihodnosti čez 150 let.

Več

konS modul ≡ Gregor Krpič: DIY Chime

15. februarja 2022 ob 17:00

Delavnica za mlade in odrasle v regionalnem multimedijskem centru Kunigunda, Velenje

Izdelajmo samostojno elektronsko zvočilo, ki je preoblikovana kopija Synchime. Kaj je Synchime? Kulten produkt 80-ih let prejšnjega stoletja, ki je pridobival elektronske perkusivne zvoke.

Več

konS modul ≡ Zvočni[K]rožnik  

14. februarja 2022 ob 17:00

Delavnica za mlade in odrasle v regionalnem multimedijskem centru Kunigunda, Velenje

Kako delujejo zvočniki - in predvsem - kako jih lahko izdelaš sam? Izdelali bomo preprost zvočnik iz papirnatih krožnikov, magneta in bakrene žice in nujen dodatek: ojačevalec.

Več

Potiskanju pikslov nasproti

14. februarja 2022 ob 16:00

Delavnica za mlade in odrasle v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Rad/a igraš video igrice in se sprašuješ, kako so ustvarjene? Se želiš tudi ti naučiti osnov programiranja igric? Pridruži se nam na osnovah programiranja v jeziku Racket iz “družine” programskih jezikov LISP.

Več

konS modul ≡ Zvočna prepletanja

10. februarja - 3. marca 2022

Zvočna instalacija v Pekarni, Stari trg 17, Velenje  

Zvočna manifestacija aktivnosti živali, ki skozi specifično organizacijo zvočne mase lahko seže tudi v polje komunikacije med živimi bitji. 

Več

konS modul ≡ konStruktivno o konSu

9. februarja 2022 ob 18:00

Okrogla miza v Vila Bianca, Stari trg 3, Velenje

Skozi glavne smernice predstavljamo koncept delovanja platforme in vsebin.

Več

DIY Budilka

9. februarja 2022 ob 17:00

Delavnica za mlade in odrasle v Rampa/Labu, Likozarjeva ulica 1 (zvonec Kersnikova), Ljubljana

Iz elektronskih komponent in lesenega ohišja bomo izdelali budilko, ki se bo sprožila ob jutranji svetlobi, tako da se bomo zbudili skupaj s soncem, kar nam bo pomagalo vzpostaviti konstanten ritem.

Več

konS modul ≡ BYEYBEWORLD.EXE 

7. februarja - 26. februarja 2022

Odprtje modula v organizaciji MC Velenje, razstava v Knjižnici Velenje

Interaktivni generator ustvarja kolaže nadrealističnih krajin, interakcija pa temelji na toku novic, bolj ali manj tesno povezanih z okoljsko problematiko. 

Več

konS modul ≡ Površina / Surface

7. februarja - 26. februarja 2022

Odprtje modula v organizaciji MC Velenje, razstava v Knjižnici Velenje

Raziskava odnosa, ki se spleta med človeškim telesom in računalniškim programom pri repliciranju vizualnih lastnosti kože.

Več

BridA: DIY

2. februarja 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke, mlade in manj mlade v Xcentru, Nova Gorica

Delavnica, ki je pravzaprav performans, temelji na programski aplikaciji, ki lahko vsako sliko spremeni v zvočna navodila, kako jo naslikati, na podlagi katerih sodelujoči vstopijo v proces nastajanja umetniškega dela.

Več

BridA: Likovni tokokrog

31. januarja 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke in mlade med 9. in 15. letom starosti v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Izdelava pravih in funkcionalnih tiskanih vezij, kot so pri matičnih ploščah vseh elektronskih naprav - z eno razliko: naše bodo kreativne stvaritve z umetniško vsebino.

Več

OctoSens

29. januarja 2022 ob 10:00

Testna delavnica skupnostno zasnovane naprave OctoSens z domačimi DIY ustvarjalci v osmo/za, Ljubljana

Rezultat lanskoletne umetniške rezidence: oblikovati skupnost ustvarjalcev elektronskih zvočil in ustvariti produkt, ki bi ga lahko ponudili na trgu, v obliki kita ali kot delavnice, s tem pa vzpodbuditi finančno neodvisnost.

Več

PiksLBroška

24. januarja 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke in mlade med 9. in 15. letom starosti v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Na delavnici boš v ohišje spajkal tudi majhne led lučke, ki bodo tvorile ekranček večjih “pikslov” in bodo prikazovale tekst ali pa celo preproste animacije!

Več

Andy Gracie: Catastrophe Jangled Hideously Out Of Process 

20. januarja - 6. februarja 2022

Umetniška inštalacija v xcentru, Nova Gorica

Nasičenost medijev s post-katastrofičnimi podobami je povzročila določeno desenzitizacijo, hkrati pa tovrstno gradivo fetišiziramo, želimo si še več takih bodob, naš pogled se ujame v past te realnosti, ki je postala neobičajna.

Več

BridA: Micro:bit

19. januarja 2022 ob 17:00

Delavnica za otroke in mlade med 9. in 15. letom starosti v Xcentru, Nova Gorica

Kontroliranje luči in zvokov na daljavo? Na delavnici Micro:bit se bomo posvetili programiranju in konkretni uporabi naprav, ki bodo preko programskega vmesnika kontrolirale svetlobo in zvoke!

Več

BridA: LIDAR-3D, kreativna vizualizacija

17. januarja 2022 ob 17:00

Delavnica za mlade od 12. leta v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Izkusi kako resničnost oziroma predmete s pomočjo tehnologije prenesemo v virtualni svet, kjer se odprejo številne možnosti kreativnega manipuliranja, ki omogoča, da objekte zlahka spreminjamo in postavljamo v različna okolja.

Več

ZapeSYNTHnica

29. decembra 2021 ob 17:00

Delavnica za mlade in odrasle v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Izdelaj si synth, ki ga kontroliraš kar na svoji roki, medtem ko čakaš na avtobus ali na naslednjo šolsko uro.

Več

PiksLBroŠka

28. decembra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Na delavnici boš v ohišje spajkal tudi majhne led lučke, ki bodo tvorile ekranček večjih “pikslov” in bodo prikazovale tekst ali pa celo preproste animacije!

Več

Vinyl Fabrika – Risanje zvoka v ploščo

22. decembra 2021 ob 17:00

Delavniza za mlade in odrasle v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Na delavnici bomo spoznali napravo za zapisovanje zvoka in izvedeli kako deluje, katere so komponente, ki jo sestavljajo, kakšne so napake, ki se med izdelavo plošč dogajajo, izdelali bomo tudi unikaten primerek.

Več

DIY Budilka

21. decembra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Izvedeli bomo več o cirkadianih ritmih in cirkadiani uri, poleg tega pa bomo spoznali, zakaj je pomemben uravnovešen ritem in kakšne so posledice njegovih motenj.

Več

Narisani žužki oživijo

20. decembra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom starosti v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Si se kdaj spraševal, kako bi nekaj narisanega na listu lahko oživelo? Si vedel, da lahko s posebnim črnilom narišeš žuželko, potem pa se z majhno pomočjo elektrike začne premikati?

Več

Božična digitalna ustvarjalnica

20. decembra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke in mlade med 9. in 15. letom starosti v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Si predstavljaš Božička-robota? Ali jelko, ki pleše? Jelenčka, ki res teka, premika noge - po tleh IN po zraku!? Na delavnici LEGO robotike je to mogoče! 

Več

Izdelava mini zoetropa

14. decembra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Napravo bomo izdelali iz odsluženega mehanizma CD ali DVD predvajalnika, mikrokontrolerja Arduino, visoko svetilne bele LED, ter nekaj pomožnih elementov.

Več

Izdelava mini zoetropa

13. decembra 2021 ob 16:00

Delavnica za otroke in mlade med 9. in 15. letom starosti v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Oživimo sličice z odsluženim cd predvajalnikom! Zoetrope je naprava, ki ustvari iluzijo animacije tako, da zaporedne sličice, ki se vrtijo v krogu, osvetli za delček sekunde, in to ponavlja v neskončni zanki.

Več

Cell Phone Disco

8. decembra - 14. januarja 2022

Intermedijska instalacija Aukea Touwslagerja in Ursule Lavrenčič v xcentru, Nova Gorica

Auke Touwslager in Ursula Lavrenčič v svojem delu raziskujeta nevidni svet zvočnih valov, frekvenc in elektromagnetnega polja: instalacija, ki vizualizira elektromagnetno polje aktivnih mobilnih telefonov.

Več

Jaka Berger: Ustvarjanje glasbe z zvoki okolja

7. decembra 2021 ob 16:00

Delavnica za mlade in odrasle v regionalnem multimedijskem centru Kunigunda, Velenje

Cilj delavnice je mladim prikazati kako z minimalnimi sredstvi in vsem dostopno tehnologijo ustvariti lastno (pop) skladbo hkrati pa bomo med mladimi poskusili spodbuditi ustvarjanje ter inovativnost brez ogromnih količin denarja za tehnično opremo.

Več

žičke + gumbi = klaviatura

6. decembra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom starosti v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Te zanima, kako iz klaviature izvabimo zvok? Kako lahko sami določimo, kako glasno bo zvenel določen zvok in kakšna bo višina določenega tona? Na naši delavnici bomo skupaj izdelali preprost prototip klaviature iz več tipk oz. gumbov.

Več

SluZvok

2. decembra 2021 ob 16:00

Delavnica za otroke in mlade med 9. in 15. letom starosti v RampaLabu, Kersnikova, Ljubljana

Na delavnici bodo udeleženci in udeleženke izvedeli/e vse o lastnostih sluzavk, ki kažejo na drugačno obliko inteligence, kako jih lahko sami gojijo ter na kakšne načine jih lahko vključujemo v elektronska vezja.

Več

Kolesarska rokavica

30. novembra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Na delavnici se bodo otroci in mladi seznanili s svetom e-tekstilij: spoznali bodo osnovne e-tekstilne materiale, orodja in možnosti ter izdelali pametno kolesarsko rokavico.

Več

Narisani žužki oživijo

30. novembra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke in mlade med 9. in 15. letom starosti v Regionalnem multimedijskem centru Kunigunda, Velenje

Si se kdaj spraševal kako bi nekaj narisanega na listu lahko oživelo? Si vedel, da lahko s posebnim črnilom narišeš žuželko, potem pa se z majhno pomočjo elektrike začne premikati?

Več

Dr. Julia Schneider: Moramo se pogovoriti, UI

Razstava stripa: Moramo se pogovoriti, AI

29. novembra - 20. decembra 2021

Razstava v Knjižnici Velenje v soorganizaciji Mladinskega centra Velenje

Bodo čez trideset let vse neprijetno delo za nas opravili roboti? Ali pa nas bodo pokorili, da bomo postali podredljivi sužnji? Pionirski stripovski esej o UI vas vabi na ilustrirano potovanje skozi razsežnosti in implikacije inovativne tehnologije. 

Več

SluZvok

25. novembra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke in mlade med 9. in 15. letom starosti v RampaLabu, Kersnikova, Ljubljana

Na delavnici bodo udeleženci in udeleženke izvedeli/e vse o lastnostih sluzavk, ki kažejo na drugačno obliko inteligence, kako jih lahko sami gojijo ter na kakšne načine jih lahko vključujemo v elektronska vezja.

Več

Sluzovedneži

23. novembra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Na delavnici se bodo udeleženci in udeleženke spoznali/e s posebnostmi sluzavk, ogledali/e si bodo raznovrstne poskuse in razjasnili/e, zakaj pravimo, da so tako pametne.

Več

STA znanost – spletni pogovor

23. novembra 2021 ob 12:00

Slovenska tiskovna agencija v okviru projekta STAznanost vabi na spletni pogovor o prepletanju umetnosti in znanosti, s poudarkom na križanju teh področji v sodobni umetnosti. Dogodek bo potekal v torek, 23. novembra, ob 12.00 in ga bo mogoče spremljati v živo.

Več

Virtualni karierni sejem – za srednješolce

22. novembra - 28. novembra 2021

Spletna platforma Virtualnega kariernega sejma

Tudi letos smo pomemben deli Virtualnega kariernega sejma 2021, ki bo potekal v dveh delih: najprej za osnovnošolce, zatem za srednješolce.

Več

Zvočni mikroskop

22. novembra 2021 ob 11:00

Delavnica za osnovnošolce OŠ Danilo Kumar

Namen delavnice je zbuditi zanimanje za zvočnost nam praviloma neslišnega sveta: slišati in ustvarjati zvok vsakdanjih predmetov in hkrati sestaviti mehansko napravo za poslušanje komaj zaznavnih, tihih zvokov, zvočni mikroskop.

Več

Solarni robotki

17. novembra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke in mlade med 9. in 15. letom starosti v Xcentru, Nova Gorica

Solarboti, sestavljeni iz starih delov računalnika se bodo premikali in brneli s pomočjo svetlobe. Skozi delo se bomo spoznali tudi z obnovljivimi viri energije in s spajkanjem električnih elementov.

Več

VideoLab – delavnica osnov snemanja in montaže

16. novembra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Na delavnici VideoLab se boš naučil kako posneti video, spoznal boš nastavitve na kameri, kako svetloba vpliva na video in na kaj paziti pri zvoku.

Več

(re)programiranje: Odgovornost

15. novembra 2021 ob 19:00

Serija spletnih predavanj (re)programiranje

Eyal Weizman je ustanovil raziskovalno agencijo Forensic Architecture, da bi preizkusil metodologijo za analizo okupacije Gaze kot kraja zločina z uporabo stavb kot prič, satelitskih podatkov kot dokazov ter modelov in umetne inteligence kot orodij za testiranje in preverjanje novih hipotez.

Več

Kulturni bazar v Mariboru

15. novembra 2021 ob 09:00

MKC Maribor v sodelovanju z SNG Maribor, Slovenska ulica 27 v Mariboru

Pridružite se nam in obiščite našo stojnico na Kulturnem bazarju, največjem nacionalnem medresorskem projektu na področju kulturno-umetnostne vzgoje, tokrat v prostorih SNG Maribor.

Več

Virtualni karierni sejem – za osnovnošolce

15. novembra - 21. novembra 2021

Spletna platforma Virtualnega kariernega sejma

Tudi letos smo pomemben deli Virtualnega kariernega sejma 2021, ki bo potekal v dveh delih: najprej za osnovnošolce, zatem za srednješolce.

Več

DIYstorzor

10. novembra 2021 ob 17:00

Delavnica za mlade in odrasle v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Diztorzor je sicer najbolj poznan po tem, da iz brenkal ustvari rjoveče rife, v zadnjih letih pa vse pogosteje po njem segajo tudi navdušenci nad sintetizatorji, saj blagodejno vpila na bogatost zvoka.  

Več

Jaka Berger: Ustvarjanje glasbe z zvoki okolja

8. novembra 2021 ob 16:00

Delavnica za mlade od 14. do 19. letav v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Kako z minimalnimi sredstvi in vsem dostopno tehnologijo ustvariti lastno (pop) skladbo? Delavnica spodbuja ustvarjanje ter inovativnost na sebi lastni način, brez ogromnih količin denarja za tehnično opremo, studie in ostale konvencionalne elemente glasbene industrije.

Več

Zvočni mikroskop

3. novembra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke od 7 do 13 let v xcentru v Novi Gorici

Namen delavnice je zbuditi zanimanje za zvočnost nam praviloma neslišnega sveta. Slišati in ustvarjati zvok vsakdanjih predmetov in hkrati sestaviti mehansko napravo za poslušanje komaj zaznavnih, tihih zvokov, zvočni mikroskop.

Več

Lego Stop Motion

26. oktobra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Stop motion je tehnika, s katero lahko na videu “oživimo” katerokoli stvar, naj bo to igrača, sadje ali pa narisana črta. Pripravili bomo kratek scenarij in figurice bodo odigrale v vašem prvem kratkem stop motion filmčku!

Več

Tiskovna konferenca in predstavitev rezultatov avtonomnega laboratorija

25. oktobra 2021 ob 12:00

Tiskovna konferenca v Inkubatorju, Koroška ulica 18, in on-line

Tiskovna koferenca ob zaključku modula v Mariboru in predstavitev začasnih zaključkov Temporalnega avtonomnega laboratorija UROŠ. Tiskovna konferenca bo v prostorih Inkubatorja in online.

Več

Kakšne oblike je zvok

20. oktobra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke od 9 do 15 let v xcentru, Delpinova ulica 20, Nova Gorica

Če bi radi izvedeli, kako lahko vidimo zvok, se nam pridružite na delavnici izdelovanja ‘’sinestetičnega’’ kabla, ki nam bo omogočil sinestetično iskušnjo oziroma soobčuje zvoka in slike.

Več

VideoLab – delavnica osnov snemanja in montaže

19. oktobra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Na delavnici VideoLab se boš naučil kako posneti video, spoznal boš nastavitve na kameri, kako svetloba vpliva na video in na kaj paziti pri zvoku.

Več

(re)programiranje: Skupnosti

18. oktobra 2021 ob 19:00

Serija spletnih predavanj (re)programiranje

Kako lahko v dobi skrajne polarizacije, izolacije, dehumanizacije in distopične domišljije delujemo kolektivno? Kaj lahko zgradimo iz pepela arabske pomladi in gibanj, kot sta Indignados ter Occupy Wall Street?

Več

Blaž Pavlica: Risanje s kodo

16. oktobra 15:00 - 17. oktobra 2021

Delavnica za dijake, študente, odrasle v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Te zanima vizualno izražanje? Si želiš risati s programsko kodo? Bi se rad/a preizkusil/a v livecodingu? Pridruži se nam na dvodnevni delavnici z mentorjem Blažem Pavlico!

Več

konStructLiveAct

15. oktobra 2021 ob 21:30

LiveAct koncertni dogodek v GT22, Glavni trg 22, Maribor

Raziskovanje stičišč v žanrih deep techna, electra in micro-housa. Vse, kar bomo slišali iz zvočnikov in videli na platnu, bo neponovljivo, unikatno ter nepredvidljivo.

Več

Digitalno središče Slovenije – 5G in kibernetska varnost

15. oktobra 2021 ob 09:00

Digitalno središče Slovenije, BTC Ljubljana

Na posameznem dogodku učenci, dijaki in učitelji spoznajo tehnologije in kompetence za poklice prihodnosti v obliki kratkih interaktivnih delavnic, kjer lahko sami preizkusijo in se spoznajo s sodobno tehnologijo na različnih področjih.

Več

parkŽur

14. oktobra 2021 ob 16:00

Izkustveno popotovanje za starejše od 8 let v MC Velenje

Se želite zaplesti med korenine dreves? Jim prisluhniti? Aktivno opazovati in raziskovati naravno okolico na zabaven način? Delavnica parkŽur vas bo na ozaveščen način vodila v raziskovanje in spoznavanje okolice.

Več

Gregor Krpič: DIY Chime

13. oktobra 2021 ob 17:00

Delavnica za dijake, študente, odrasle v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

​​Kreativna delavnica DIY Chime je namenjena izdelavi samostojnega elektronskega zvočila, ki je preoblikovana kopija zvočila Synchime. Z njim obogatiš svoj glasbeni aranžma in si odpreš nove možnosti v glasbenem ustvarjanju. 

Več

Narisani žužki oživijo

12. oktobra 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v Kulturnem inkubatorju, MKC Maribor

Si se kdaj spraševal kako bi nekaj narisanega na listu lahko oživelo? Si vedel, da lahko s posebnim črnilom narišeš žuželko, potem pa se z majhno pomočjo elektrike začne premikati?

Več

Boštjan Perovšek: Zvočna prepletanja V5.6

8. oktobra 2021 ob 18:30

Performans v Vetrinjskem dvoru, Vetrinjska ulica 30, Maribor

Koncert projekta Zvočna prepletanja v verziji 5.6 predstavlja nadgradnjo zvočno kompozicijskega organizma, ujetega na dan 8. oktober 2021.

Več

Andrej Žižek: city{making}sense

8. oktobra - 15. oktobra 2021

Razstava v Modni hiši, Partizanska 3-5, Maribor

Mesta prihodnosti so mesta, ki senzorsko infrastrukturo uporabljajo na organski način za "čutenje" in povezano reakcijo, te pa povezuje "razumski sklop", City AI. Projekt C{M}S je eksploracija tega fenomena in demonstracija tehnološkega modela čutečega mesta prihodnosti.

Več

Adam Donovan: Empathy Swarm Orchestra – kibernetska intimnost

8. oktobra - 15. oktobra 2021

Razstava v izložbi AJDA, Glavni trg 23, Maribor

Kibernetsko robotsko umetniško delo in večkanalni avdio kos, ki vključuje 50 avtonomnih rojev, ki s svojim vedenjem in zvokom s smerno akustiko ustvarjajo čustveno nabito vzdušje.

Več

Daniel Brownell, Miranda Moss: Gallus Gallus Roboticus

8. oktobra - 15. oktobra 2021

Razstava v izložbi POLZELA, Gosposka ulica 13, Maribor

V tem spekulativnem oblikovalskem delu, ki ni osredotočen na človeka, avtonomni stroj ljubeče skrbi za piščance in gledalcu postavlja vprašanje, ali so stroji morda bolj sposobni biti humani kot ljudje.

Več

Daniel Brownell, Miranda Moss: Gallus Gallus Roboticus

8. oktobra - 15. oktobra 2021

Razstava v izložbi Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Pivola 10, Hoče

V tem spekulativnem oblikovalskem delu, ki ni osredotočen na človeka, avtonomni stroj ljubeče skrbi za piščance in gledalcu postavlja vprašanje, ali so stroji morda bolj sposobni biti humani kot ljudje.

Več

Stefan Doepner: Risajoči plesni robot

8. oktobra - 26. oktobra 2021

Razstava v izložbi Vijol'čna bajta, Tyrševa in Gosposka ulica, Maribor

Razstava risajočih plesnih robotov

Več

Adam Donovan: Empathy Swarm Orchestra – kibernetska intimnost

8. oktobra - 15. oktobra 2021

Razstava v avli Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko - FERI, Koroška cesta 46, Maribor

Kibernetsko robotsko umetniško delo in večkanalni avdio kos, ki vključuje 50 avtonomnih rojev, ki s svojim vedenjem in zvokom s smerno akustiko ustvarjajo čustveno nabito vzdušje.

Več

UROŠ začasni avtonomni laboratorij

8. oktobra - 26. oktobra 2021

Avtonomni laboratorij v Inkubatorju, Koroška cesta 18, Maribor

Prihajajoči niz dogodkov in dejavnosti, ki bodo potekali jeseni leta 2021 in se bodo nadaljevali v prihodnjih mesecih so globalno povezani v omrežju Hackteria in v skupnosti GOSH.

Več

Bralnik svetlobe

29. septembra 2021 ob 18:00

Delavnica za otroke med 9 in 15. letom ob odprtju xcentra v Novi Gorici

Udeleženci delavnice bodo izdelali preprost fizični vmesnik za sprožanje zvoka s svetlobo. Za delavnico je potrebno osnovno znanje spajkanja in iskrica v očeh!

Več

Tilen Sepič: Kozmični dež

29. septembra 2021 ob 20:00

Svetlobno-zvočna instalacija ob odprtju xcentra v Novi Gorici

Mioni so visokoenergijski osnovni delci, ki nastajajo v zgornjih plasteh ozračja ob naletu kozmičnih žarkov iz vesoljskega prostora, v projektu jih zaznava sedem detektorsko-signalnih enot.

Več

parkŽur

25. septembra 2021 ob 11:30

Delavnica na prostem za otroke Zavoda Cona v okviru festivala Bobri

Se želite zaplesti med korenine dreves? Jim prisluhniti? Aktivno opazovati in raziskovati naravno okolico na zabaven način? Delavnica parkŽur vas bo na ozaveščen način vodila v raziskovanje in spoznavanje okolice.

Več

DI(Y)storzor – napredna stopnja

24. septembra 2021 ob 10:00

Delavnica za otroke in odrasle v Xcentru, Nova Gorica

Ustvarjalna delavnica, na kateri izdelamo distorzor, ki s preoblikovanjem/popačenjem vhodnega avdiosignala izhodnemu dodaja višje harmonske komponente.

Več

DI(Y)storzor – osnovna stopnja

24. septembra 2021 ob 15:00

Delavnica za otroke in odrasle v Xcentru, Nova Gorica

Ustvarjalna delavnica, na kateri izdelamo distorzor, ki s preoblikovanjem/popačenjem vhodnega avdiosignala izhodnemu dodaja višje harmonske komponente.

Več

parkŽur

24. septembra 2021 ob 10:00

Delavnica na prostem za otroke Zavoda Cona v okviru festivala Bobri

Se želite zaplesti med korenine dreves? Jim prisluhniti? Aktivno opazovati in raziskovati naravno okolico na zabaven način? Delavnica parkŽur vas bo na ozaveščen način vodila v raziskovanje in spoznavanje okolice.

Več

Po poteh medvrstne komunikacije

22. septembra 2021 ob 10:00

Izkustvena delavnica Zavoda Cona v okviru festivala Bobri

Skozi doživljajsko delavnico odkrivajo zvočni svet različnih živali ter spoznavajo razlike med zvočno komunikacijo in zvočno ustvarjalnostjo različnih živalskih vrst. Kaj živali sporočajo, zakaj komunicirajo in kdaj lahko njihove zvoke razumemo kot izraz zvočne ustvarjalnosti?

Več

(re)programiranje: Oblak

20. septembra 2021 ob 19:00

Serija spletnih predavanj (re)programiranje

Joana Moll preučuje okoljski in družbeni učinek Oblaka in industrije ekstrakcije podatkov, tako da računa, koliko CO2 Oblak rigne v atmosfero vsakič, ko leno poguglamo ime igralca, ali koliko svobode se odpovemo vsakič, ko podrsamo levo na Tinderju. 

Več

Po poteh medvrstne komunikacije

18. septembra 2021 ob 11:30

Izkustvena delavnica Zavoda Cona v okviru festivala Bobri

Skozi doživljajsko delavnico odkrivajo zvočni svet različnih živali ter spoznavajo razlike med zvočno komunikacijo in zvočno ustvarjalnostjo različnih živalskih vrst. Kaj živali sporočajo, zakaj komunicirajo in kdaj lahko njihove zvoke razumemo kot izraz zvočne ustvarjalnosti?

Več

konS na MOS Celje

15. septembra - 19. septembra 2021

Predstavitev projekta konS na MOS Celje

Z dodelanim konceptom največjega poslovno-sejemskega dogodka v regiji MOS predstavlja novo usmeritev, ki bo odprla nova področja podjetjem za zagotavljanje zelenega, digitalnega in odpornega gospodarstva.

Več

Digitalno središče Slovenija – Spoznajmo tehnologijo in poklice prihodnosti

15. septembra 2021 ob 09:00

Interaktivne delavnice v sodelovanju z DIHS v BTC CIty Ljubljana

Učenci, dijaki in učitelji spoznajo tehnologije in kompetence za poklice prihodnosti v obliki kratkih interaktivnih delavnic, kjer lahko sami preizkusijo in se spoznajo s sodobno tehnologijo na različnih področjih.

Več

AE: Globoke spremembe – o preoblikovanju družbe s spreminjanjem vrednot

10. septembra 2021 ob 14:00

Spletna okrogla miza z Q&A

O nujnosti produciranja prelomnih umetniških projektov, o povezovanju centrov znanja in raziskovalcev z umetniki in prevajanju umetniških ideacij v procese inovacij za industrijo naslednjega stoletja.

Več

Avantura v kreativna orodja – 2. del

9. septembra - 4. oktobra 2021

Zaključni del umetniške rezidence z Václavom Pelouškom v osmo/zi

V sklopu dvomesečne umetniške rezidence na osmo/zi bo umetnik in razvijalec modularnih sintetizatorjev zvoka Václav Peloušek, v tesnem sodelovanju z lokalno skupnostjo, vodil razvoj novega kreativnega orodja.

Več

DIY budilka

24. avgusta 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke med 9. in 15. letom v okviru Festivala Kunigunda

Iz elektronskih komponent in lesenega ohišja bomo izdelali budilko, ki se bo sprožila ob jutranji svetlobi, tako da se bomo odslej zbujali skupaj s soncem

Več

Tadej Droljc: Žarkolom

23. avgusta 2021 ob 21:00

Umetniški projekt v Veliki dvorani Doma kulture Velenje v okviru Festivala Kunigunda

Kombinacije zvoka in slik omogoča osebno doživetje avdiovizualne resničnosti, ki je napolnjena s podzavestnimi željami in čustvi

Več

Jazz ‘ma mlade na gradu Bogenšperk

6. avgusta 2021 ob 19:00

Grad Bogenšperk, Šmartno pri Litiji

V sodelovanju z MKC Maribor napovedujemo koncerte glasbenih zasedb Hauptman in birds of unknown, razstave vizualnih umetnikov, umetniško video projekcijo na grad: popolno doživetje za ušesa, oči, nos, brbončice in seveda - dušo!

Več

modul ≡ Tara Pattenden: TEENSYnth

19. julija 2021 ob 17:00

Delavnica za mladino in odrasle v MC Oton, Novo mesto

Udeleženci delavnice se bodo spoznali z zvočnimi možnostmi, ki jih ponuja razvojna ploščica Teensy 3.2, ter z dodajanjem nekaterih osnovnih elektronskih komponent sestavili elektronsko zvočilo

Več

modul ≡ Lovrenc Košenina: MyCroft / AI-sistent

14. julija 17:00 - 16. julija 2021

Delavnica za mladino in odrasle v MC Oton, Novo mesto

Udeleženci tematskega sklopa 'AI-sistent' se bodo spoznali s pojmom umetna inteligenca in z njenimi aplikacijami na različnih področjih znanosti in umetnosti.

Več

Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

14. julija 2021 ob 20:00

Okrogla miza v Knjižnici Mirana Jarca, Novo mesto

Okrogla miza s predstavitvijo koncepta delovanja platforme, vsebin, ki jih razvijajo partnerji ter možnosti sodelovanja z drugimi zainteresiranimi organizacijami.

Več

modul ≡ beepblip: Tipalke za elektromagnetno polje

12. julija 2021 ob 17:00

Delavnica za mladino in odrasle v MC Oton, Novo mesto

Naučimo se sestaviti elektronski pripomoček za terensko snemanje in pridobimo še več znanja iz DIY elektronike in lotanja.

Več

modul ≡ Matej Stupica in Jaka Berger: Partija

7. julija - 7. avgusta 2021

Interaktivna zvočna postavitev v xcenter, Nova Gorica

Kakšen zvok ima tenzija med svobodnim igranjem in igranjem s strogimi pravili, tekmovanjem in nepredvidljivostjo, arbitrarnostjo in improvizacijo?

Več

modul ≡ Boštjan Perovšek: Zvočna prepletanja

5. julija 2021 ob 20:00

Zvočni performans na Glavnem trgu v Novem mestu

Zvočni umetnik Boštjan Perovšek raznovrstne neobdelane zvoke pajkov in žuželk modulira in manipulira v živo ter tako poslušalcem ponuja najbolj neposreden vpogled v doživljanje zvokov teh živih bitij.

Več

modul ≡ Boštjan Perovšek: Zvočna prepletanja

5. julija - 24. julija 2021

8-kanalna zvočna instalacija na Glavnem trgu v Novem mestu

Razstava odstira nevidni zvočni svet s pomočjo zvočne projekcije neobdelanih zvokov aktivnosti žuželk in pajkov, ter s pomočjo zvočne kompozicije, ki bazira na istem zvočnem viru.

Več

Dr. Julia Schneider: Moramo se pogovoriti, UI

modul ≡ Moramo se pogovoriti, UI

5. julija - 24. julija 2021

Razstava stripov v Založbi Goga v Novem mestu

Pionirski stripovski esej o UI vas vabi na ilustrirano potovanje skozi razsežnosti in implikacije inovativne tehnologije.

Več

modul ≡ Miranda Moss & Daniel Brownell: Gallus Gallus Roboticus

5. julija - 24. julija 2021

Umetniški projekt na Rozmanovi ulici v Novem mestu

Umetniški projekt vključuje izdelavo avtonomnega hodečega robota, ki lahko poskrbi za različne vidike piščančevih potreb in hotenj.

Več

modul ≡ Voranc Kumar: Površina

5. julija - 24. julija 2021

Instalacija na Glavnem trgu v Novem mestu

Na presečišču tehnologije in epistemologije projekt raziskuje odnos, ki se spleta med človeškim telesom in računalniškim programom pri repliciranju vizualnih lastnosti kože.

Več

Tehnološko umetniški tabor

4. julija - 9. julija 2021

Poletni tabor za otroke

Preizkusi se v vlogi raziskovalca sodobnih umetnosti v pravem taboru! S povezovanjem različnih znanstvenih in umetniških pristopov in z rabo sodobnih tehnologij preučuj, zaznavaj in interpretiraj različne procese v naravi.

Več

Kulturni bazar

29. junija 2021 ob 12:00

Predstavitev projekta v Cankarjevem domu, Ljubljana

V okviru Kulturnega bazarja bomo spregovorili o raziskovalnem učenju in vozliščih, v okviru katerih imajo otroci in mladi dostop do najsodobnejših znanj in opreme. Prijave so odprte.

Več

Staš Vrenko: ,ločene vrednosti

26. junija 2021 ob 12:00

Osmo/za, Slovenska 54, 8. nadstropje, Ljubljana

Praktična predstavitev umetniškega projekta s prikazom delovanja analogno-digitalnega orodja za signalno procesiranje, ki ga Staš Vrenko razvija pod okriljem Platforme konS.

Več

Staš Vrenko: ,ločene vrednosti

22. junija 2021 ob 18:00

Osmo/za, Slovenska 54, 8. nadstropje, Ljubljana

Praktična predstavitev umetniškega projekta s prikazom delovanja analogno-digitalnega orodja za signalno procesiranje, ki ga Staš Vrenko razvija pod okriljem Platforme konS.

Več

Staš Vrenko: ,ločene vrednosti

21. junija 2021 ob 18:00

Osmo/za, Slovenska 54, 8. nadstropje, Ljubljana

Praktična predstavitev umetniškega projekta s prikazom delovanja analogno-digitalnega orodja za signalno procesiranje, ki ga Staš Vrenko razvija pod okriljem Platforme konS. 

Več

(re)programiranje: AI

21. junija 2021 ob 12:00

Serija spletnih predavanj (re)programiranje

Znašli smo se na eksistenčnem razpotju: ali naj zmote razsvetljenstva pripeljemo do njihovega biološkega konca ali pa razvijemo magične zmožnosti za samoobnovo?

Več

Sintisajzer Teensy

17. junija 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke 9+ v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Tokrat priljubljeno delavnico izdelave lastnega sintisajzerčka pripravljamo tudi za otroke! Na delavnici se bomo spoznali z razvojno ploščico Teensy ter preizkusili, kako iz nje dobimo zvok.

Več

AuDIY

16. junija 2021 ob 17:00

Delavnica za mlade in odrasle v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Izdelaj svoj efekt, ki se v popularni in elektronski glasbi uporablja npr. za ustvarjanje gosto prekrivanih tekstur not z ritmi, ki dopolnjujejo glasbo in spoznaj še številne druge možnosti uporabe.

Več

Tara Pattenden: TEENSYnth

15. junija 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke 9+ v KRMC, MC Velenje

Spoznaj se z zvočnimi možnostmi, ki jih ponuja razvojna ploščica Teensy 3.2, ter z dodajanjem nekaterih osnovnih elektronskih komponent (kot so potenciometri in LDR) in tako sestavi elektronsko zvočilo z dvema oscilatorjema. 

Več

drugiVJponedeljek / Nataša Berk: next chapter/naslednje poglavje/nächstes Kapitel

14. junija 2021 ob 20:00

Kulturni inkubator, Koroška ulica 18, Maribor

S počasnim listanjem, v neenakomernih, a vseeno nekako ritmičnih premikih // Kulturni inkubator vabi na drugiVJponedeljek, kjer gostimo Natašo Berk.

Več

Moritz Simon Geist: MR-808 Interactive

4. junija - 20. junija 2021

Interaktivna instalacija, socialni eksperiment v glasbi, komponiranju množic in družnem bobnanju z roboti, vabi k igrivemu raziskovanju zvoka, digitalizacije in zvočnih tehnik naredi-sam.

Več

BridA: Micro:bit

3. junija 2021 ob 16:00

Delavnica za otroke 9+ v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Na delavnici Micro:bit se bomo posvetili programiranju in konkretni uporabi naprav, ki bodo preko programskega vmesnika kontrolirale svetlobo in zvoke!

Več

Sintisajzer Teensy

2. junija 2021 ob 17:00

Delavnica za mlade in odrasle v Pisarni KMŠ, Maribor

Kako s Teensy orodjem za oblikovanje zvočnega sistema ustvariti oscilator? Kako s preprostimi posegi v Arduino kodo sintetizatorju dodajamo potenciometre in senzorje?

Več

mp3ggerS

1. junija 2021 ob 09:00

Delavnica za mlade in odrasle v Ekscentru

Medijska umetnost tako nudi orodja za boljše razumevanje vpliva tehnologije na sodobno življenje in omogoča prepoznavnost njenih temeljnih struktur in potenciala.

Več

Po poteh medvrstne komunikacije

29. maja 2021 ob 18:00

Zvočna delavnica za otroke 9+ v KD Cerknica

Spoznavanje zvočnega sveta živali, odkrivanje različnih načinov zvočnega sporazumevanja z njimi ter raziskovanje različnih načinov zvočnega izražanja živali.

Več

Brida: DIY – Kako slikati kolektivno

27. maja 2021 ob 16:00

Delavnica za mlade 9+ v Kulturnem inkubatorju, Maribor

To ni le interaktivna delavnica temveč tudi performans, kjer sodelujoči na podlagi zvočnih navodil slikajo. Delavnica je zanimiva, ker z uporabo tehnologije de-konstruira likovni proces do te mere, da postavi pod vprašanje vse konsolidirane temelje likovnega.

Več

PiksLBroška

26. maja 2021 ob 17:00

Delavnica za študente v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Opremi se s PiksLBroška, ki ji lahko določiš točno kaj bo povedala in ni nujno, da pove kaj o tebi, lahko izpiše katero koli besedilo, ki ga boš sprogramiral v njen čip!

Več

Tilen Sepič: Kozmični dež

24. maja - 19. junija 2021

Svetlobno zvočna instalacija v okviru festivala Svetlobna gverila v Mali galeriji Banke Slovenija

V okviru Svetlobne gverile se predstavlja Sepičev projekt; bliski svetlobe in gibanje elektromagnetov, ki generirajo zvok, so-odvisno od zajetih signalov iz mionskih detektorjev.

Več

Zvočni mikroskop

22. maja 2021 ob 18:00

Zvočna delavnica za otroke 7+ v KD Cerknica

Delavnica prisluhne neslišnim zvokom in poteka pod mentorstvom glasbenika Andreja Fona in medijskega umetnika Staša Vrenka.

Več

Clusterduck: Memes as Hyperstitional Technology*

21. maja 2021 ob 10:30

Spletna delavnica za odrasle v produkciji Aksiome

Lahko mem spremeni realnost, v kateri živimo? Kateri so bili najbolj vplivni ali mogoče celo čarobni memi v zgodovini spleta?

Več

Brida: Robotizirana sedanjost

20. maja 2021 ob 16:00

Delavnica za mlade 9+ v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Poglobimo se v spoznavanje robotike in njene vpletenosti v naše vsakdanje življenje! Udeleženci delavnice bodo sestavili robota ter mu s pomočjo programa določili in spreminjali funkcije. Skozi kreativni proces bomo demistificirali zapletene tehnološke izraze in orodja.

Več

Václav Peloušek: Avantura v kreativna orodja

20. maja 2021 ob 17:00

Skupnostni projekt v osmo/zi, Ljubljana

V sklopu dvomesečne umetniške rezidence v osmo/zi bo umetnik Václav Peloušek, v tesnem sodelovanju z lokalno skupnostjo, vodil razvoj novega kreativnega orodja.

Več

PiksLBroška

19. maja 2021 ob 17:00

Delavnica za študente v KMŠ Pisarni, Maribor

Opremi se s PiksLBroška, ki ji lahko določiš točno kaj bo povedala in ni nujno, da pove kaj o tebi, lahko izpiše katero koli besedilo, ki ga boš sprogramiral v njen čip!

Več

Po poteh medvrstne komunikacije

15. maja 2021 ob 11:30

Delavnica za 9+ v Ljubljani, zbirno mesto pred MGLC Ljubljana

Spoznaj zvočni svet živali, odkrivaj različne načine zvočnega sporazumevanja z njimi ter se raziskuj, na kakšne načine ustvarjajo živali.

Več

BridA: Plantportation / Q-modul

13. maja - 5. junija 2021

Predstavitev umetniškega projekta v Galeriji Simulaker, Novo mesto

Večplastno vstopanje v dimenzijo kvantne prepletenosti in s tem v možne teoretične posledice in interakcije, med katere spada tudi kvantna teleportacija.

Več

(re)programiranje: Soodvisnost / Postčloveška politika

10. maja 2021 ob 19:00

Serija spletnih predavanj (re)programiranje

Prestavimo se v prihodnost: vizija je tista, ki prevlada: ne le da preživimo, pač pa tudi uspevamo, ko se prilagajmo in s tem izboljšamo.

Več

#drugiVJponedeljek @ Inkubator: Kriptoevangelist

10. maja 2021 ob 20:00

Video dialog v izložbah Kulturnega inkubatorja na Koroški ulici 18, Maribor

#drugiVJponedeljek bo predstavil mariborskega umetnika pod psevdonimom Kriptoevangelist s performansom Kriptovalute.

Več

Izdelaj namizno lučko

28. aprila 2021 ob 16:00

Delavnica za 9+ v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Otroci s pomočjo laserskega rezalnika in orodjem za oblikovanje Inkscape izdelajo vsak svojo namizno lučko, ki jih opremijo še z elektriko in različnimi žarnicami. 

Več

Kodna poezija

23. aprila 2021 ob 16:00

Spletni dogodek

Koda je oblika pisnega izražanja, podobna poeziji. Na delavnici bomo vrstice kode primerjali s poezijo, spoznali žanr kodne poezije, jo poskusili interpretirati in napisati lastne kodne pesmi.

Več

Po poteh medvrstne komunikacije

20. aprila 2021 ob 17:00

Delavnica za mlade 9+ v KRMC, Velenje

Odkrij silent disco in zvočni svet živali! Aktivno poslušanje je spodbujeno z vprašanji, nadgrajeno pa s podajanjem novih informacij preko zanimivih, aktivacijskih nalog.

Več

(re)programiranje: Energija / Lahko popravimo podnebje?

19. aprila 2021 ob 19:00

Serija spletnih predavanj (re)programiranje

Pogovor o holističnem, integriranem razumevanju ekoloških sistemov in novih družbenih formacij, potrebnih, da jih implementiramo, ter se na tak način lotimo blaženja in vodimo sheme, ki prepoznavajo razlikovalno ranljivost ruralnih, obubožanih in staroselskih populacij.

Več

parkŽur

17. aprila 2021 ob 11:30

Izkustvena delavnica na prostem za otroke 8+ v Ljudmili, Ljubljana

Cilj delavnice je preko spoznavanja umetniške razikave in koščkov izbranih zvočnih umetnin na aktiven, zabaven in ozaveščen način raziskovati in spoznavati okolico.

Več

#drugiVJponedeljek @ Inkubator: Monika Pocrnjić

12. aprila 2021 ob 20:00

Video dialog v izložbah Kulturnega inkubatorja na Koroški ulici 18, Maribor

»Riši s faco« je interaktivna instalacija namenjena skupnostnem ustvarjanju svetlobne kompozicije v izložbi, ter vabi k igrivem raziskovanju in eksperimentiranju z digitalno risbo.

Več

Paradoksi pametnih skupnosti

9. aprila 2021 ob 19:00

Spletna okrogla miza

Kako oblikovati pametne skupnosti, ki se bodo lahko zanesle na visoke tehnologije zadovoljevanja družbenih potreb v skladu s cilji trajnostnega razvoja? Kako doseči premik od zgolj dobre uporabniške izkušnje in raznosmernega sledenja evropskim trendom k razvoju globljih, strateških partnerstev med ponudniki in uporabniki družbene ter  kulturne infrastrukture?

Več

Gregor Krpič: AuDIY echo

30. marca 2021 ob 17:00

Delavnica za mlade 14+ v KRMC, Velenje

Udeleženci bodo na 3-urni delavnici izdelali vsak svoj efekt, ki se v popularni in elektronski glasbi ter spoznali še številne druge možnosti uporabe!

Več

parkŽur

29. marca 2021 ob 17:00

Izkustvena delavnica za otroke 8+ in družine, v LokalPatriotu Novo mesto

Narava je znanstvenikom in umetnikom od nekdaj prebujala občutek za raziskovanje, občudovanje in lepoto. Na delavnici bodo otroci s pomočjo sistema silent disco, spoznali svet sodobnih umetnikov in metodo umetniške raziskave ter opazovanja okolja.

Več

Igra refleksov

25. marca 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke 9+ v Kulturnem inkubatorju, Maribor

V tokratni delavnici bomo tako spoznali kako s pomočjo mikrokrmilnika ustvariti preprosto igrico in kakšno je ozadje programiranja osnovnih ukazov, kot je pritisk na tipko, da igrica zazna in shrani naš odziv.

Več

Dr. Julia Schneider: Moramo se pogovoriti, UI

Moramo se pogovoriti, UI

24. marca - 12. aprila 2021

Razstava stripov v galeriji MediaNox, Maribor

Bodo čez trideset let vse neprijetno delo za nas opravili roboti? Ali pa nas bodo pokorili, da bomo postali podredljivi sužnji? Vse to v razstavi - v stripu - Moramo se pogovoriti, UI (We Need to Talk, AI).

Več

BridA: Robotizirana sedanjost

22. marca 2021 ob 16:00

Delavnica za otroke 7+ v MC Oton, Novo mesto

Naj se otroci poglobijo v spoznavanje robotike in njene vpletenosti v naše vsakdanje življenje! Roboti nam poleg svoje praktične uporabnosti omogočajo tudi nove načine kreativnega in umetniškega ustvarjanja.

Več

Animirana poezija ob svetovnem dnevu poezije

21. marca 2021 ob 18:00

Video animacija v Kulturnem inkubatorju, Maribor

konS v sodelovanju z literarnim programom MKC Črka, v uličnem razstavišču Kulturnega inkubatorja v Mariboru premierno predstavljata dve grafični animaciji poezije: drobec umetnosti za vsakogar ob dnevu poezije.

Več

Žičke + gumbi = klaviatura

18. marca 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke 9+ v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Kako iz klaviature izvabimo zvok? Kako lahko sami določimo kako glasno bo zvenel določen zvok in kakšna bo višina določenega tona? To izvemo na delavnici naši delavnici, kjer bomo skupaj izdelali tudi preprost prototip klaviature.

Več

Po poteh medvrstne komunikacije

15. marca 2021 ob 17:00

Izkustvena delavnica na prostem za otroke 8-13 v Lokal Patriotu, Novo mesto

Delavnica, vodena preko sistema silent disco: spoznajmo zvočni svet živali, odkrivajmo različne načine zvočnega sporazumevanja ter raziskujemo, na kakšne načine ustvarjajo živali.

Več

(re)programiranje: Infrastruktura / Alternativna Zemlja

15. marca 2021 ob 19:00

Serija spletnih predavanj (re)programiranje

Toda kako naj bi potekala izboljšava Zemlje? Naše apokaliptične, postkolonialne fantazije nam zastirajo pogled. Sanjamo o uspevanju v nemogočih razmerah oddaljenih planetov, ne znamo pa si zamisliti vzpostavitve boljših razmer na Zemlji.

Več

3D modeliranje: Zmodeliraj sobo in pohištvo

15. marca - 1. aprila 2021

Delavnica za mlade in odrasle na Akademiji za umetnost, UNG

Delavnica 3D modeliranja v programu Blender je namenjena posameznikom, ki jih zanima izdelava 3D modelov za animacijo in 3D tisk. Zajema osnove programa ter optimizirane procese prilagojene študijskim potekom dela. Končni rezultat delavnice je priprava datoteke za 3D print ter natisnjen objekt.

Več

3D modeliranje: Pobarvajmo svet

15. marca - 1. aprila 2021

Delavnica za mlade in odrasle na Akademiji za umetnost, UNG

Delavnica 3D modeliranja v programu Blender je namenjena posameznikom, ki jih zanima izdelava 3D modelov za animacijo in 3D tisk. Zajema osnove programa ter optimizirane procese prilagojene študijskim potekom dela. Končni rezultat delavnice je priprava datoteke za 3D print ter natisnjen objekt.

Več

3D modeliranje: Zanimiraj svet

15. marca - 1. aprila 2021

Delavnica za mlade in odrasle na Akademiji za umetnost, UNG

Delavnica 3D modeliranja v programu Blender je namenjena posameznikom, ki jih zanima izdelava 3D modelov za animacijo in 3D tisk. Zajema osnove programa ter optimizirane procese prilagojene študijskim potekom dela. Končni rezultat delavnice je priprava datoteke za 3D print ter natisnjen objekt.

Več

parkŽur

13. marca 2021 ob 11:30

Izkustvena delavnica na prostem za otroke 8-13 v Zavodu Cona, Ljubljana

Še danes mnogi umetniki največ navdiha najdejo v naravi: iz tega pa izvira naša delavnica, kjer s pomočjo sistema silent disco spoznamo svet sodobnih umetnikov in metodo umetniške raziskave ter opazovanja okolja.

Več

Senzorji, lučke in zvočni signali

11. marca 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke 9+ v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Delavnica je namenjena vsem, ki si želijo na zabaven način spoznati z senzorji: mladi intermedijski navdušenci bodo spoznali osnove senzorjev in njihove povezave z mikrokontrolerji ter praktično delovanje.

Več

Senzorji, lučke in zvočni signali

11. marca 2021 ob 17:00

Delavnica za otroke 9+ v Kulturnem inkubatorju, Maribor

Delavnica je namenjena vsem, ki si želijo na zabaven način spoznati z senzorji: mladi intermedijski navdušenci bodo spoznali osnove senzorjev in njihove povezave z mikrokontrolerji ter praktično delovanje.

Več

Po poteh medvrstne komunikacije

6. marca 2021 ob 11:30

Izkustvena delavnica na prostem za otroke 8-13

Delavnica, vodena preko sistema silent disco: spoznajmo zvočni svet živali, odkrivajmo različne načine zvočnega sporazumevanja ter raziskujemo, na kakšne načine ustvarjajo živali.

Več

Robotizirana sedanjost

2. marca 2021 ob 16:00

Delavnica za starejše od 7 let v MC Velenje / RC Kunigunda

Poglobimo se v spoznavanje robotike in njene vpletenosti v naše vsakdanje življenje! Udeleženci delavnice bodo sestavili robota ter mu s pomočjo programa določili in spreminjali funkcije. Skozi kreativni proces bomo demistificirali zapletene tehnološke izraze in orodja.

Več

DIY

1. marca 2021 ob 16:00

Delavnica za otroke 9+ v MC Oton, Novo Mesto

To ni le interaktivna delavnica temveč tudi performans, kjer sodelujoči na podlagi zvočnih navodil slikajo. Delavnica je zanimiva, ker z uporabo tehnologije de-konstruira likovni proces do te mere, da postavi pod vprašanje vse konsolidirane temelje likovnega.

Več

Laserska obdelava na daljavo

25. februarja 2021 ob 17:00

Spletna delavnica za otroke 9+

Osnove dela z laserskim rezalnikom in gravirnikom: delavnica bo osvežila teorijo in spodbudila ustvarjalnost. S pomočjo osnovnega orodja za oblikovanje "Inkscape" bodo na delavnici ustvarjeni lastni izdelki.

Več

Žarčim oblike

23. februarja - 25. februarja 2021

Spletna delavnica za mlade 14+

Kaj je videomapiranje? Pobliže se seznani s projiciranjem video vsebin na določeno površino, obliko ali za v ta namen zgrajeno formo. Tehnika se uporablja pri umetniških instalacijah, pri izvedbi koncertnih ali gledaliških kulis in pri osvetljevanju pročelij stavb. Naj mapiranje postane tudi tvoj medij!

Več

DIY

22. februarja 2021 ob 16:00

Delavnica za otroke 9+ v MC Oton, Novo Mesto

To ni le interaktivna delavnica temveč tudi performans, kjer sodelujoči na podlagi zvočnih navodil slikajo. Delavnica je zanimiva, ker z uporabo tehnologije de-konstruira likovni proces do te mere, da postavi pod vprašanje vse konsolidirane temelje likovnega.

Več

Laseriranje je zakon

18. februarja 2021 ob 17:00

Spletna delavnica za otroke 9+

Delavnica, namenjena spoznavanju tehnologije laserskega rezanja in graviranja, materialov, ki jih lahko obdelujemo ter različnih načinov obdelave in poznavanju strojne opreme za krmiljenje stroja.

Več

(re)programiranje: Sprožilec

15. februarja 2021 ob 19:00

Serija spletnih predavanj (re)programiranje

Marta Peirano bo v prvem pogovoru pod ključno besedo “sprožilec” z gostom Kimom Stanleyem Robinsonom spregovorila o trenutku streznitve, ko bomo kot človeštvo ponovno razmislili o svojem mestu in poti na edinem planetu, ki ga imamo, ter o obetajočih orodjih, ki jih je  Robinson odkril v svojih dolgoletnih raziskavah.

Več

Rišem s kodo

9. februarja 2021 ob 17:00

Spletna delavnica za mlade 14+

Meniš, da je programiranje neustvarjalno? Si želiš risati s pomočjo programske kode? Kaj sploh lahko ustvariš s kodo? Pridruži se delavnici, kjer bomo z ustvarjanjem razgibanih vizualnih izrisov oz. animacij spoznavali osnovne koncepte programiranja in programskih jezikov ter se učili izrisovanja na računalniški ekran.

Več

Kripto101

2. februarja 2021 od 17:00 do 20:00

Spletna delavnica za mlade 14+

Spoznaj osnove kodiranja in kriptografije. S pomočjo programiranja šifriraj in dešifriraj skrivna sporočila in razdri skrivne kode. Izvedi napad na tajnopise, jih sprogramiraj in tudi preizkusi na lastnih šifrah.

Več

AvdioWalk

2. februarja 2021 ob 08:00

Avdio delavnica za otroke 12+

Delavnica je osnovana okoli umetniškega dela Manje Ristić z naslovom Sonična ontologija malomarnosti. Gre za del kontinuirane umetniške raziskave, ki temelji na poslušanju zapuščenih prostorov in krajin, ki jih je človek s svojo prisotnostjo in izkoriščanjem korenito preoblikoval, zdaj pa so znova “izročeni” naravi.

Več

Tara Pattenden / TEENSYnth

30. januarja 2021 od 10:00 do 13:00

Spletna delavnica za mlade 14+ in odrasle

Spoznavanje z zvočnimi možnostmi, ki jih ponuja razvojna ploščica Teensy 3.2, ter povezovanje prevodnih komponent, iz akterih sestavimo elektronsko zvočilo z enim ali več oscilatorji.

Več

Osnove 3D tiska

28. januarja 2021 ob 17:00

Spletna delavnica za otroke od 9 do 14 let

Kakšna je tehnologija 3D tiska, kateri so materiali, ki jih lahko tiskamo in s katerimi odprtokodnimi orodji lahko to počnemo?

Več

Rišem s kodo

25. januarja 2021 od 17:00 do 19:00

Spletna delavnica za mlade 14+

Kaj so spremenljivke, pogojni stavki, nizi in funkcije, kako jih uporabiti za risanje, oblikovanje, animiranje in barvanje oblik na ekranu? Z ustvarjanjem razgibanih vizualnih izrisov in animacij bomo odgovorili na ta vprašanja ter spoznali osnovne koncepte programiranja in programskih jezikov.

Več

PixlBroška

19. decembra 2020 od 17:00 do 20:00

Spletna delavnica 9+

Delavnica izdelave broške z LED diodami je namenjena otrokom od 9. leta starosti naprej.

Več

Video mapiranje

16. decembra - 22. decembra 2020

Spletna delavnica

Spoznaj tehnično in programsko opremo za izvedbo mapiranih video projekcij ter osvoji znanje za pripravo vsebin za izvedbo video mapirane projekcije.

Več

Odzivna e-voščilnica

16. decembra 2020 od 17:00 do 20:00

Spletna delavnica

Delavnica izdelave odzivne e-voščilnice je namenjena otrokom od 9. leta starosti naprej.

Več

!Mediengruppe Bitnik

10. decembra - 11. decembra 2020

Spletna delavnica

Raziskovanje skritih, nemapiranih omrežij v svetu okrog nas. Z uporabo petih mini GPS sledilnikov kot praktičnih orodij raziskujemo servisna, prometna omrežja in omrežja za ravnanje z odpadki, podatki o položaju, ki jih generirajo sledilniki, pa omogočajo vidne premike po mapi.

Več